Fotografka dokumentující Stříbrovlásky: Netoužím vypadat mladší, šediny nejsou znakem stáří

Fotografka dokumentující Stříbrovlásky: Netoužím vypadat mladší, šediny nejsou znakem stáří
Zdroj: Se souhlasem Remi Doe Photography
Fotoprojekt SAMA SEBOU - Šedovláska spojil hned několik českých žen, které si úplně přestaly barvit vlasy.Za projektem stojí fotografka, která působí pod uměleckým jménem Remi Doe.Ženy, které jí pózují, poznala fotografka Remi Doe díky facebookové skupině.Remi Doe si sama přestala barvit vlasy a dala průchod šedinám.+ 9 fotek+ 10 fotek

Remi Doe (37) si přestala barvit vlasy v pětatřiceti letech. Říká, že k jejímu rozhodnutí přispěl také lockdown, který uzavřel kadeřnické salóny. Ztracené sebevědomí nabrala zpátky díky skupince Stříbrovlásky, která se sdružuje na Facebooku, a rozhodla se ženy, jež si stejně jako ona nebarví vlasy, sezvat k focení. Tak vznikl její fotografický projekt SAMA SEBOU - Stříbrovláska.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 13. 02. 2022 11:00

Remi si vlasy nejprve barvila chemií, potom hennou, ale stále nebyla spokojená. Obarvila jsem se a přišla si krásná ten den nebo maximálně týden. Pořád jsem viděla odrosty. Radost nikdy netrvala dlouho a bylo to vyčerpávající. Nechtěla jsem tak žít do konce svým dní, být v pasti," popisuje Remi, která se nakonec rozhodla vlasy přestat barvit úplně.

Díky pandemii se víc zabýváme sami sebou

K jejímu rozhodnutí přispěl také lockdown, který většinu lidí uzamknul na delší dobu v jejich domovech. Obecně si myslím, že díky pandemii se více zabýváme sami sebou," domnívá se Remi. Za nejtěžší období považuje první rok, kdy jí vlasy odrůstaly. „Když jsem vyšla mezi lidi, pozorovala jsem se v odrazech aut, viděla ty bílé odrosty a strašně se mi to nelíbilo. Opakovala jsem si, že hlavně musím vydržet," poukazuje fotografka.

Šedivá nerovná se stará a neupravená

Po necelém roce se ale všechno změnilo. Remi se s novým já začala sama sobě líbit a odrazy ve výlohách naopak vyhledávat. „Teď jdu a kochám se. Cítím, že se zlomilo to klišé, že bílá a šedivá rovná se stará a neupravená. Od té doby se mám mnohem raději. Večer si sednu k zrcadlu, češu se a přehazuju si vlasy, kochám se svými pramínky," popisuje Remi svůj rituál, „původně jsem si malovala, že bych šediny přijala po čtyřicítce, ale přišlo to samo. Nechci dnes vypadat mladší, nechci vypadat na dvacet, chci vypadat na tolik, kolik mi je. Přiznávám samu sebe a to, že stárnu."

Přirozené hodnoty mají svůj význam

Remi nejprve hledala motivaci a podporu v zahraniční facebookové skupině, později ale natrefila na Pavlu Doupalovou a českou skupinu Stříbrovlásky. Člověk o sobě pochybuje a mně hrozně pomáhalo číst si jejich příběhy a dívat se na jejich fotky. Mrzelo mě, že u nás tomu lidé nevěnují pozornost," vysvětluje Remi.

Odtud také pramení její nápad zrealizovat společné, ale také individuální focení žen, které se rozhodly dát průchod svým šedinám„Smyslem projektu je ukázat, že přirozené hodnoty mají svůj význam. Když se nebudeme za ničím skrývat, budeme silnější. Chci ve svém projektu pokračovat a v budoucnu plánuji také vernisáž," dodává závěrem fotografka.

Na výsledek její práce se můžete podívat v naší fotogalerii.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články