Marta Jandová vzpomíná na milovanou maminku: Snažím se být jako ona a starat se co nejvíc o rodinu

Martu Jandovou s manželem, gynekologem Miroslavem Vernerem, jsme potkali na prezentaci novinek kávy L'OR.Marta Jandová se těšila z příjemného odpoledne ve společnosti manžela.Zpěvačka během rozhovoru pro Lifee.cz.Marta Jandová na archivním snímku s manželem Miroslavem Vernerem a jejich dcerou, dnes už devítiletou Maruškou.+ 6 fotek+ 7 fotek

Zpěvačka Marta Jandová (49), dcera Petra Jandy (81), vzpomíná v rozhovoru pro Lifee.cz na svoji maminku, která zemřela na rakovinu vaječníků v době, kdy bylo Martě sedmnáct let. Které vlastnosti jí maminka předala a co by jí chtěla vzkázat? A oslaví zpěvačka v neděli 14. května Den matek?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 12. 05. 2023 12:00

První žena Petra Jandy Jana (†45) podlehla rakovině vaječníků v roce 1991. „Jana byla na operaci v roce 1989. Lékař říkal, že jí všechno vyndali, chodila na chemoterapie, tak jsem se uklidnil,“ zavzpomínal Janda v rozhovoru pro nasehvezdy.cz. Nemoc se ale brzy vrátila a jeho milovaná Jana jí podlehla.

Petrova dcera Marta na milovanou maminku stále vzpomíná. Odešla v době jejího dospívání, což je pro dívku o to větší tragédie. „Já se opravdu snažím být jako ona, starat se co nejvíc o rodinu - i při svém pracovním nasazení. Proto jsem také hodně nabídek odmítala kvůli dceři Marušce. Snažila jsem se práci skloubit s rodinou. Takže pokud mi maminka něco předala, je to tahle vlastnost," zamýšlí se v rozhovoru pro Lifee.cz Marta.

V neděli 14. května bude Den matek. Slavíte ho doma?

Přiznám se, že to moc neslavím. Ani Mezinárodní den žen, ani Den matek. Den dětí slavit musím, samozřejmě, to by mi bylo doma omláceno o hlavu. Ale vím, že dcera něco chystá. Naštěstí se moc nedívá na televizi ani na internet, takže se nedozví, že to vím.

Jak jste se to dozvěděla?

Nedávno se úplně nenápadně ptala táty, mého manžela, kdy je Den matek. Asi si myslela, že to bylo o týden dříve. Něco pro mě připravuje, ona hrozně ráda vyrábí. Tak jsem zvědavá, co to bude.

Možná obrázek?

Ona také moc ráda lepí, dělá koláže, ale i ráda kreslí na mém iPadu. Jsem zvědavá, co to bude, protože začala kreslit můj akt. Ne že bych jí stála modelem nahatá, to vůbec ne! Nějak se jí to v jejích skoro deseti letech hrozně zalíbilo - kreslit nahaté ženy.

Kam na to chodí? Navštívili jste třeba nějakou výstavu?

Ano, my na výstavy chodíme. Měla jsem vystoupení v New Yorku, tak jsme si udělali výlet rovnou na týden. Vzala jsem manžela i dceru a chodili jsme skoro po všech newyorských muzeích, kde ty nahaté ženy jsou. Ona se mě také ptala, proč jsou ty sochy mužů pořád nahaté, proč není pindík zakrytý a proč jsou ženy nahoře bez. Vysvětlovala jsem jí, že to tak dřív prostě bylo. Metropolitní muzeum ji asi inspirovalo, nebo jiné, které jsme tam navštívili.

Nedávno proběhla médii kauza, že Američané měli problém s nahou sochou Davida ve Florencii.

Oči v sloup. Je to naše tělo, takhle ho máme od přírody. Čím víc tabu budeme dělat, tím horší to bude. Máme prsa, muži mají penis a nic s tím nenaděláme. Nějaký stud? Takhle to bylo vždycky a sochy byly vždycky obnažené. Nelíbí se mi to.

Jaká byla vaše maminka?

Moje maminka byla typický Rak. Strašně se starala o rodinu, byla velice trpělivá a milující. Rodina pro ni byla nadevše. Také byla hodně citlivá. A moc se mi po ní stýská. Už je to třicet let.

Co vám předala?

Já se opravdu snažím být jako ona, starat se co nejvíc o rodinu - i při svém pracovním nasazení. Proto jsem také hodně nabídek odmítala kvůli dceři Marušce. Snažila jsem se práci skloubit s rodinou. Takže pokud mi maminka něco předala, je to tahle vlastnost.

Kdybyste jí mohla něco vzkázat, co by to bylo?

Myslím, že ona to všechno ví. Miluji tě, jsi nejlepší! Já bych jí asi řekla, že jí děkuji za to, jak nás vychovala. Za to, jaká byla milující matka. Protože té lásky mi dala tolik, že jí mám o to víc na rozdávání.

Související články

Další články