Modelka Renata Langmannová o dceři Medě (2): Kvůli práci mám k ruce chůvu

Modelka Renata Langmannová o dceři Medě (2): Kvůli práci mám k ruce chůvu
Zdroj: Herminapress
Modelka Renata Langmannová promluvila v pražském Podolí na tiskové konferenci věnované důležitosti pitného režimu těhotných a kojících žen.O kvalitě pramenitých vod v Česku zde promluvil Ing. Jiří Pražan, prezident Svazu výrobců nealkoholických nápojů.Modelka Renata Langmannová je maminkou dvouleté dcery Medy.Renata říká, že když Medu čekala, o zvýšené potřebě tekutin v těhotenství ji nikdo neinformoval.+ 9 fotek+ 10 fotek

Modelka Renata Langmannová (36) je pyšnou maminkou dvouleté Medy. V rozhovoru pro Lifee.cz prozradila tajemství jejího jména i to, proč dcerku občas svěří chůvě. Rozhovořila se také o tom, jak důležitý je pro ženu dostatečný pitný režim během těhotenství a kojení.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 14. 10. 2022 12:00

Podle MUDr. Petry Hanulíkové, lékařky z Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze - Podolí, by těhotné ženy měly jen z nápojů přijmout 2,3 litru tekutin denně. Tekutiny přijaté ze stravy by pak měly tvořit dalších 0,7 litruBěhem kojení se potřeba příjmu tekutin ještě zvyšuje. V prvním půlroce po porodu by ženy měly formou nápojů získat 2,7 litru tekutin denně, potravou pak dalších 0,7 litru.

„Ne všechny nápoje jsou ale pro hydrataci organismu vhodné. Například kofein a alkohol tělo naopak o tekutiny připravují, čímž ho zároveň ochuzují o důležité minerály," dodává MUDr. Marcela Křížová. Ideální je podle ní čistá pramenitá voda s nízkým obsahem minerálů, tedy do 500 miligramů.

Pitný režim se snaží poctivě dodržovat i modelka a Česká Miss z roku 2006 Renata Langmannová s dcerou Medou, kterou má s manželem, moderátorem Ondřejem Novotným. " V těhotenství jsem pila kojeneckou vodu a teď ji dávám i Medě. V zimě jí občas uvařím čaj," poukazuje spokojená maminka.

Je pro vás pitný režim důležitý?

Samozřejmě. Celý život se snažím žít zdravě a k tomu patří také dodržování pitného režimu. Když jsem aktivně dělala modeling, měl pro mě pitný režim další rozměr v tom, že působí pozitivně na pleť i na postavu. Když jsem otěhotněla a stala se maminkou, chtěla jsem to nejlepší také pro své dítě. Pitný režim jsem se snažila dodržovat i v těhotenství.

Na tiskové konferenci jste říkala, že když jste byla těhotná, nikdo vás na pitný režim neupozornil.

Ano, na to si opravdu nevzpomínám. Ale dělala jsem to instinktivně.

Jaký pitný režim má vaše dcera Meda? Řešíte ho slazenými čaji?

Dávám jí klasickou pramenitou vodu. Snažím se ji i sebe vyvarovat všech slazených věcí a sladké čaje nejsou výjimkou. Jsou to zbytečné cukry. V těhotenství jsem pila kojeneckou vodu a teď ji dávám i Medě, protože vím, odkud pochází a že má správný poměr důležitých látek. Občas jí uvařím čaj, hlavně teď v zimě.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Renata N. Langmannova (@renata_langmannova)

Zažila jste někdy pocit dehydratace? Stává se to třeba během cestování, v letadlech.

Je pravda, že během dlouhých letů se dehydratovaná cítím, protože člověk si nechce neustále říkat o ty malé kelímky s vodou. Když už jdu do letadla, tak projdu kontrolou a koupím si velkou vodu.

Máte jako modelka nějaké tipy a triky, jak dodržovat správný pitný režim?

Já potřebuji mít lahev s vodou neustále na očích. Když ji vidím, připomíná mi, že se mám napít. Když máte navíc lahev s ryskou, máte přehled, kolik už jste toho vypila. Existují na to dnes také chytré aplikace, které vás na pitný režim během dne upozorní. Obecně je dobré si ho v hlavě zařadit mezi priority a potom už to budete dělat automaticky.

V Podolí nejste náhodou, právě zde jste rodila. Jak na ten důležitý den vzpomínáte?

Podolí je jedna z nejlepších porodnic, které v Česku máme, proto jsem si vybrala právě ji. Je zde výborná neonatologie, pokud se během porodu něco stane, a to pro mě bylo zásadní. Staral se o mě pan primář Heřman.

Medě jsou dva roky, už řešíte školku?

Letí to, ano, už se poohlížíme. Hodně žen dává děti do školek dřív, ačkoli státní školka je od tří let. Soukromé školky berou děti od dvou a mám v okolí hodně kamarádek, které toho využívají. Já zatím necítím, že by na to Meda byla připravená, protože je na mě ještě hodně fixovaná. Ještě chvilku počkáme, není kam spěchat. Ale do půl roku bych byla ráda, kdyby párkrát do týdne školku navštívila, a to kvůli ostatním dětem. Myslím, že maminka pozná, kdy dítěti chybí společnost vrstevníků. Už spolu chodíme na cvičení a manžel s ní chodí plavat, máme to hezky rozdělené, takže v kolektivu už se Meda začíná pohybovat.

Jak vás mateřství změnilo? Prý vás zklidnilo.

Hodně! Předtím jsem hodně pracovala a pořád jsem měla pocit, že se za něčím ženu kvůli kariéře. Měla jsem v sobě zvláštní rozruch a vlastně jsem ho potřebovala. Teď jsem vyklidněná a mám pocit, že už nikam spěchat nepotřebuji a nemusím si ani nic dokazovat.

Takže se soustředíte už jen na Medu?

To úplně nemůžu říct. Já u toho pracuji, mám vlastní firmu - komunikační agenturu, a k tomu další projekty. Nikdy jsem pracovat nepřestala a aktivní jsem stále. Vyřizovala jsem emaily i na porodním sále, protože to mám ráda, a budovala jsem naši firmu. Je to pro mě svým způsobem druhé dítě a o něj se také musíte starat. Ale jsem podnikatelka, takže jsem svým pánem a čas si můžu rozvrhnout podle sebe, jak to potřebuji já a Meda. Mám k ruce také chůvu, která mi pomáhá.

Jak jste přišla na jméno Meda? Bylo to podle Medy Mládkové?

Částečně ano. Když jsem byla těhotná a jezdila po Praze, tak se na Kampě hra o Medě Mládkové uváděla. Všude byly billboardy a to jméno se mi prostě zalíbilo. Je to hezky krátké a jde dohromady s příjmením Novotná. Není to ani moc, ani málo. Probrali jsme to s manželem, měli jsme dva favority, ale já vnitřně cítila, že by to měla být Meda. S odstupem vidím, jak se pro ni to jméno hodí. Opravdu jí sedne.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články