Správné stravování kojících maminek: Dejte si pozor na množství tekutin. I hodně jich škodí

Správné stravování kojících maminek: Dejte si pozor na množství tekutin. I hodně jich škodí
Zdroj: Freepik

Aby vaše miminko bylo během kojení spokojené, je důležité dbát i na složení potravin, které budete přijímat. Které potraviny jsou vhodné pro kojící maminky, a které naopak můžou způsobit problémy? Na to a mnoho dalšího odpovídá respektovaná Kniha o mateřství.

Jana Jánská
Jana Jánská 07. 08. 2022 13:30

Mateřské mléko je ten nejlepší základ do života, jaký můžete svému dítěti dát. Ovšem důležité je dbát během kojení na to, abyste přijímala všechny potřebné živiny v dostatečném množství a kvalitě.

Jak se stravovat během kojení

Se zdravou stravou byste měla začít už během těhotenství. Základem je zahrnout do jídelníčku hodně zeleniny a ovoce, celozrnných a mléčných výrobků a dostatečné množství masa a ryb, ořechů a luštěnin. Protože se nároky v těhotenství na vitaminy a minerální látky zvyšují, můžete je po konzultaci s ošetřujícím lékařem doplnit o doplňky stravy (nejdůležitější jsou železo, jód a vápník). Během kojení nemusíte jíst za dva ani pít za dva, stačí zvýšit energetickou hodnotu stravy zhruba o jednu čtvrtinu oproti zvyklostem před těhotenstvím.

I když se chcete co nejdříve vrátit ke své dřívější postavě, počkejte s dietou a ubýváním na váze až po skončení laktace. K produkci výživného mateřského mléka potřebujete energii a pokud byste držela dietu, riskovala byste, že při odbourávání tukových polštářků může dojít ke zvýšenému vylučování škodlivých látek do mateřského mléka. Uklidnit vás může fakt, že během prvního půlroku plného kojení byste měla zhubnout 2,5–3 kg.

Co pít a nepít během kojení

Kojící i nekojící žena by měla vypít 2,5 až 3,5 litru tekutin denně. Větší množství už má na kojení spíš negativní vliv. Nadbytek tekutin totiž může snižovat produkci tvořivého hormonu prolaktinu a zhoršovat otok dvorce. Jaké nápoje jsou pro kojící ženy nejvhodnější? A jaké naopak vynechat?

Konzumovat byste měla především neslazené čaje (můžete vyzkoušet čaj pro tvorbu mléka, které koupíte v každé lékárně), vodu (nejlépe bez bublinek, protože ty mohou vést k nadýmání miminka) a ovocné šťávy (raději zředěné vodou. Kyseliny, které šťávy obsahují, mohou vyvolat nežádoucí reakci u děťátka).

Vyvarovat byste se měla koly a limonád (obsahují velké množství cukru, navíc mohou povzbuzující účinky koly přejít i na miminko), kávy (může způsobit neklid a nespavost kojence, nepijte více než 2-3 šálky slabé kávy denně, volte raději kávu bez kofeinu) a samozřejmě alkoholu.

Potraviny vhodné pro kojící matky

Jídelníček těhotné ženy by měl mít dostatečnou energetickou hodnotu, zvýšený obsah bílkovin a nepostradatelných tuků. Složení vaší stravy by mělo zabezpečit dostatek vitaminů a minerálních látek pro vás i děťátko. Kojící žena by měla jíst to, na co byla zvyklá před těhotenstvím. Žádná omezení nejsou nutná. Pokud některou potravinu před těhotenstvím nesnášela, nebo je na ni dokonce alergická, měla by ji z jídelníčku vyloučit.

Vybírejte plnohodnotné potraviny – čerstvé ovoce (pozor u alergiček na ovoce, které alergizuje), čerstvou zeleninu, nekonzervované potraviny a mléčné výrobky (zdroj kalcia pro vás i miminko). Pokud si nejste jistá, jestli bude všechny potraviny miminko dobře snášet, vyzkoušejte je nejdřív v menším množství. Opatrná buďte především v případě luštěnin, cibule, česneku, květáku, brokolice a kysaného zelí. Nevyhovují ani hodně kořeněná jídla. Když zjistíte, že některou potravinu či jídlo z vašeho jídelníčku děťátko nesnese, pak se raději tohoto jídla po dobu kojení zřekněte.

Pár zásad na závěr

  • není nutné zvyšovat přísun kalorií
  • doplňujte svou zásobu vápníku, železa, kyseliny listové, minerálů, vitaminů a stopových prvků vyšším příjmem z potravinových zdrojů
  • pijte 2,5–3,5 litru vody denně
  • při volbě tuků dejte přednost vhodným rostlinným olejům
  • omezte sladká a smažená jídla

Zdroj informací:

BEHINOVÁ, Markéta a Ivana AŠENBRENEROVÁ. Kniha o mateřství.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články