Nebezpečná historie diet aneb Když se ze slova zhubnout stane zhebnout

Nejhorší diety historie: Tasemnice v pilulkách i pití octa s lordem Byronem
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Lord Byron preferoval octovou dietu. K tomu denně jeden šálek čaje a syrové vejce. Zvracení a průjem zaručen.Dieta Šípkové Růženky spočívá v přemíře spánku...Sylvester Graham propagoval zdrženlivost a vegetariánství. Lidé jsou prý tlustí, neb mají až příliš moc sexu. Robert Cameron radil zapíjet každé jídlo alkoholem. Z jeho brožury o hubnutí se díky tomu stal bestseller.+ 4 fotky+ 5 fotek

Štíhlá postava je snem snad každého člověka. Proto se v průběhu staletí objevila spousta diet, které měly lidem dopomoci ke splnění jejich přání. Některé tipy na shození přebytečných kil ale působí opravdu bizarně a nejsou dvakrát zdravé.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 06. 2022 14:00

Jako první se o svůj vzhled a kondici začali starat starověcí Řekové a Římané. Cvičení holdovali hlavně bohatí lidé, kteří si mohli dovolit navštěvovat tělocvičny, kde trávili až osm hodin denně. Lékař Hippokrates věřil, že lidé s nadváhou trpí nespavostí, plynatostí, bolestmi a zácpou. Jeho rada? Pravidelný pohyb, dieta a zvracení. Dnes již ale víme, že tudy cesta rozhodně nevede.

Hubnutí a věda

Dodržování diet, které se často objevují na sociálních sítích a jsou označovány jako ty "nejlepší", mívá na lidský organismus naopak zcela jiný účinek. Mnohdy i fatální.

Tímto ožehavým tématem se zabývala Emma Laing, profesorka dietetiky z Univerzity v Georgii. Poukázala zejména na to, že takové diety jsou omezující. A to v tom smyslu, že přijdeme o sacharidy a tuky, které tělo potřebuje pro specifické metabolické funkce. Pak to často končí nezdravým přejídáním, letargií a únavou.

Vyvážený jídelníček

Jestliže některá z diet nabádá, abychom z jídelníčku vyhodili potraviny s vysokým obsahem vlákniny, je to také špatně. Sice lze zhubnout, na druhou stranu můžeme mít problém se svaly, kostmi a trávením. Dalším negativem je i finanční stránka. V případě, že je nutné k dietě kupovat speciální přípravky, očekávejme v peněžence pěkný průvan.

Dle webu Science Daily je mnohem lepší dbát na vyvážený jídelníček a pravidelné stravování. Statistika z roku 2017 odhadla, že každé páté úmrtí na planetě bylo způsobeno nezdravým jídlem nebo špatnými stravovacími návyky. V tomto případě nepomohou diety, ale globálně šířená osvěta.

Bizarní dietní doporučení

Představte si, že by za vaše kila navíc mohla příroda. Že je to nesmysl? Anglický lékař, epidemiolog a historik lékařství Thomas Short (1690 – 1772) si to nemyslel. Ve své knize Příčiny a důsledky korpulence uvedl, že nadváhu způsobuje život u bažin. Chcete tak být slim fit? Odstěhujte se jinam.

Nebo si pořiďte "pomocníka". Proč se trápit zdravým, a mnohdy ne příliš chutným jídlem, když vás může tuku zbavit někdo jiný? Na začátku 20. století se v pilulkách podávala vajíčka tasemnic s jednoduchým reklamním sloganem: „Jezte více a zhubněte." Jenomže to mělo i vedlejší účinky. Když tasemnice dorostly do délky sedmi metrů, začaly u hostitelů vyvolávat záchvaty, meningitidu a demenci. Nechyběly však ani cysty na mozku, očích a míše. A tak tomu musela americká vláda učinit přítrž.

Na další neobvyklé diety se můžete podívat do galerie...

Zdroj informací: 

Active.com: 11 weirdest diets in history

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články