Velká hospodářská krize: 5 nejlevnějších jídel, které zachránily hladovějící Ameriku

Velká hospodářská krize: 5 nejlevnějších jídel, které zachránily hladovějící Ameriku
Zdroj: Wikimedia Commons/Russell Lee, CC BY-SA 4.0
Velkou hospodářskou krizi odstartoval krach na americké burze akcií (Wall Street) v roce 1929.Krize zasáhla i tehdejší Československo. Továrny zely prázdnotou.Nezaměstnaní zase přespávali, kupříkladu, v cihelnách.To znamenalo, především, akutní nedostatek jídla...+ 8 fotek+ 9 fotek

Velká hospodářská krize není jen kapitola z historie, ale jsou za ní i miliony tragických osudů. Vypukla v roce 1929 a částečně zasáhla také Československo. Nejvíc ale dopadla na Ameriku. Jaké byly tehdy populární recepty na ta nejlevnější jídla?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. června 2022

Velká hospodářská krize označuje celosvětovou hospodářskou krizi, jenž následovala po propadu akcí na americké burze v říjnu roku 1929. Ovlivnila hospodářství třicátých let a rovněž se stala největší ekonomickou krizí 20. století. Pojďme se podívat na recepty, které tehdy zachránily Ameriku.

Jídlo ve starém Egyptě: Bohatí si dopřávali ježky a hrochy, chudina volila drůbež
Mohlo by Vás zajímat:

Jídlo ve starém Egyptě: Bohatí si dopřávali ježky a hrochy, chudina volila drůbež

Sušené hovězí s omáčkou

Klasické syrové maso bylo v období Velké hospodářské krize luxus, sušené a solené však bylo k mání téměř všude. A hlavně bylo levné. Tak co s tím. Jedly se opečené toasty s několika plátky masa. To se zalilo bílou omáčkou, jenž se připravovala z rozpuštěného másla, mouky a horkého mléka.

Na obžerství a chtíč platí jen jídlo bez chuti aneb Podivuhodný život vynálezce grahamové mouky
Mohlo by Vás zajímat:

Na obžerství a chtíč platí jen jídlo bez chuti aneb Podivuhodný život vynálezce grahamové mouky

Hooverův dušený hrnec

Byl pojmenovaný po 31. americkém prezidentovi Herberu Hooverovi a podával se snad ve všech vývařovnách v zemi. Hlavním cílem bylo, aby se najedli i ti nejchudší. Oblíbenou kombinací byly makaróny s párky, či dušená rajčata s konzervovanou kukuřicí. Vše se nechalo chvíli podusit a následně se pokrm rozléval do připravených misek. Vskutku vydatné jídlo.

Ne na všechna jídla z dětství jsme zanevřeli.
Mohlo by Vás zajímat:

Návrat do dětství: 5 jídel, která jsme jedli jako malí

Vajíčková polévka

Vejce byla ve velkém množství dostupná i během Velké hospodářské krize, zajistila stravu tisícům lidí. Velmi oblíbenou se stala vaječná polévka. Do hrnce se dala voda, cibule a brambory. Až se vše uvařilo, přidalo se ještě takzvané kapání, jenž se skládalo z vejce, mouky, mléka a špetky soli. Navrch se pak mohl ještě přidat nastrouhaný sýr.

Fast food ve středověku: Mizerná hygiena a zkažené maso, ale zato levné jídlo
Mohlo by Vás zajímat:

Fast food ve středověku: Mizerná hygiena a zkažené maso, ale zato levné jídlo

Mražený ovocný salát

Podával se jen při zvláštních příležitostech. Na rozdíl od jiných jídel byl poměrně nákladný. Do ovocného salátu se totiž přidávalo ještě konzervované ovoce, vaječné žloutky, med a smetana ke šlehání.

Hladový experiment: Unikátní americkou studii vedl v roce 1944 český psycholog Josef Brožek
Mohlo by Vás zajímat:

Hladový experiment: Unikátní americkou studii vedl v roce 1944 český psycholog Josef Brožek

Puding ze sušených švestek

Mlsat šlo i levněji. Stačil k tomu puding v prášku a sušené švestky, které se nechaly rozvařit na pyré. Pak už jen ozdobit skořicí a kardamonem. Pokud jste ale měli náhodou po kapsách ještě pár drobných, mohli jste to vylepšit smetanou či mlékem.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Velká hospodářská krize

Historythings.com: Scrimping Snacks: 5 Bizarre Recipes From The Depression

Simona Krainová (50) nejen o kariéře v Paříži: V dětství do mě rvali rybí tuk a jezdila jsem do vykrmovacích táborů

Simona Krainová (50) nejen o kariéře v Paříži: V dětství do mě rvali rybí tuk a jezdila jsem do vykrmovacích táborů

Další články