Velká hospodářská krize: 5 nejlevnějších jídel, které zachránily hladovějící Ameriku

Velká hospodářská krize: Československo zasáhla taky, lidé přespávali i v cihelně
Zdroj: Wikimedia Commons/Russell Lee, CC BY-SA 4.0
Velkou hospodářskou krizi odstartoval v roce 1929 krach na Wall Street, tedy americké burze akcií.Krize zasáhla i tehdejší Československo. Továrny zely prázdnotou.Nezaměstnaní přespávali i v cihelnách.Velká hospodářská krize znamenala pro běžné lidi hlavně akutní nedostatek jídla.+ 8 fotek+ 9 fotek

Velká hospodářská krize není jen kapitola z historie, ale jsou za ní i miliony tragických osudů. Vypukla v roce 1929 a částečně zasáhla také Československo. Nejvíc ale dopadla na Ameriku. Jaké byly tehdy populární recepty na ta nejlevnější jídla?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 06. 2022 14:00

Velká hospodářská krize označuje celosvětovou hospodářskou krizi, jenž následovala po propadu akcí na americké burze v říjnu roku 1929. Ovlivnila hospodářství třicátých let a rovněž se stala největší ekonomickou krizí 20. století. Pojďme se podívat na recepty, které tehdy zachránily Ameriku.

Sušené hovězí s omáčkou

Klasické syrové maso bylo v období Velké hospodářské krize luxus, sušené a solené však bylo k mání téměř všude. A hlavně bylo levné. Tak co s tím. Jedly se opečené toasty s několika plátky masa. To se zalilo bílou omáčkou, jenž se připravovala z rozpuštěného másla, mouky a horkého mléka.

Hooverův dušený hrnec

Byl pojmenovaný po 31. americkém prezidentovi Herberu Hooverovi a podával se snad ve všech vývařovnách v zemi. Hlavním cílem bylo, aby se najedli i ti nejchudší. Oblíbenou kombinací byly makaróny s párky, či dušená rajčata s konzervovanou kukuřicí. Vše se nechalo chvíli podusit a následně se pokrm rozléval do připravených misek. Vskutku vydatné jídlo.

Vajíčková polévka

Vejce byla ve velkém množství dostupná i během Velké hospodářské krize, zajistila stravu tisícům lidí. Velmi oblíbenou se stala vaječná polévka. Do hrnce se dala voda, cibule a brambory. Až se vše uvařilo, přidalo se ještě takzvané kapání, jenž se skládalo z vejce, mouky, mléka a špetky soli. Navrch se pak mohl ještě přidat nastrouhaný sýr.

Mražený ovocný salát

Podával se jen při zvláštních příležitostech. Na rozdíl od jiných jídel byl poměrně nákladný. Do ovocného salátu se totiž přidávalo ještě konzervované ovoce, vaječné žloutky, med a smetana ke šlehání.

Puding ze sušených švestek

Mlsat šlo i levněji. Stačil k tomu puding v prášku a sušené švestky, které se nechaly rozvařit na pyré. Pak už jen ozdobit skořicí a kardamonem. Pokud jste ale měli náhodou po kapsách ještě pár drobných, mohli jste to vylepšit smetanou či mlékem.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Velká hospodářská krize

Historythings.com: Scrimping Snacks: 5 Bizarre Recipes From The Depression

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články