Petra Nesvačilová o kamarádce Haně Vagnerové: Mé těhotenství nás ještě víc sblížilo. V jedné věci se ale neshodneme

Petra Nesvačilová o kamarádce Haně Vagnerové: Mé těhotenství nás ještě víc sblížilo. V jedné věci se ale neshodneme
Zdroj: Herminapress
Herečky Petra Nesvačilová a Hana Vagnerová jsou nejlepší kamarádky.Herečky se znají od Petřiných 18 let.Za tu dobu se jejich životy změnily, přicházely a odcházely velké lásky, ale přátelství dodnes trvá.Hana Vagnerová, Petra Nesvačilová a Ondřej Trojan během zahájení letošního karlovarského filmového festivalu.+ 5 fotek+ 6 fotek

Herečky Petra Nesvačilová (36) a Hana Vagnerová (39) společně vydávají diář pro rok 2023. Kamarádkami jsou prakticky od začátku dospělosti, ale jak Petra říká v rozhovoru pro Lifee.cz, kromě společných rituálů mají také vlastnosti, na které si ta druhá musela dlouho zvykat. Petřino těhotenství jejich přátelství ještě více utužilo. Co s ním ale udělá dítě, které se na konci října narodí?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 03. 10. 2022 08:00

Hana Vagnerová v posledních letech cestovala po světě, zatímco Petra Nesvačilová se rozhodla založit rodinu. Své první dítě přivede na svět na konci října. Jak ale herečka tvrdí v našem rozhovoru, její těhotenství vztah s kamarádkou naopak posílilo.

Vedle Háni jsem se musela naučit, že není pořád na telefonu nebo k dispozici. Já jsem třeba typ, který odpovídá do pěti minut, a Háňa odpovídá klidně do dvou dnů, někdy i do tří. Přijala jsem, že to tak prostě má," popisuje Nesvačilová, v čem se s kamarádkou neshodne.

Úryvek z diáře Petry a Hany

Péťa dorazila na sraz o tři čtvrtě hodiny později. Než jsme stačily začít se spravedlivým rozhořčením, ukázalo se, že Péťa srdceryvně pláče. Panebože... Někdo umřel?

„Ně‐co hor‐ší‐ho,“ podařilo se nám vymámit z Péti. Co? Panebože, mluv!

„Já jsem zjistila, že... že... že... on...“ Co? Co se stalo? On tě podvádí?

„Ně‐co hor‐ší‐ho...“ Co se stalo? Je nemocnej?

„Nééé... Já jsem prostě hledala na internetu a našla jsem...“ On hrál v pornu? Nebo co?

„Nééé... Má ascendent ve lvů ů ů uhůůů...“

...ticho...

„Na najdise.cz psali, že to nikdy nebude fungovááát,“ zhroutila se Péťa žalem...

Petra Nesvačilová o přátelství s Hanou Vagnerovou

Proč jste se s Hankou rozhodly uvést na trh svůj vlastní diář?

Používám diář, který je papírový, ale v rámci své profese pochopitelně musím se svým agentem používat i ten elektronický. Nicméně papírový, ten je pro mě zásadní. Když jsem si prohlížela diáře, které jsou podpořeny nebo vyrobeny některými osobnostmi, nikdy neodpovídaly mým potřebám.

Proč právě s Hankou Vagnerovou?

S Haničkou se kamarádím od 18 let a právě na tohle téma jsme se spolu bavily. Řekly jsme si: "Proč bychom takový diář nemohly společně také udělat?" Přály jsme si diář, který by mohly mít ženy, muži i děti, a daly do něj všechno, co nám v těch ostatních chybělo.

Co konkrétního to je?

Jsou to všechny ty vtipně afirmační a motivační poznámky a také humor. Přály jsme si, aby ten diář člověka v týdnu neustále stimuloval a vybízel k aktivitě - ať už k tomu, aby se zamyslel, nebo naopak nepřemýšlel vůbec. Takový je náš diář, který jsme celý počmáraly, pokreslily, popsaly a jinak výtvarně zpracovaly.

Jak ty povídky a kresby vznikaly? Seděly jste nad nimi společně?

První měsíc jsme na tom pracovaly společně a říkaly jsme si, co máme rády a na čem se shodneme. Konzultovaly jsme to s vydavatelstvím a také s naší grafičkou. Společně jsme přemýšlely, jak to udělat, aby to bylo vyrobitelné. S Hankou jsme si to spravedlivě rozdělily, každá jsme udělaly šest měsíců a všechno ručně zakreslovaly. Dohodly jsme se také, jaké by měly být povídky, které jsme tam vypsaly - jak dlouhé nebo v jakém žánru.

Proč jste se rozhodly do rolí kmotrů obsadit kolážistu Tomáše Břínka (TMBK) a Helenu Kahnovou?

S policistkou Helenou Kahnovou Hanka spolupracovala na seriálu Expozitura a já jsem dostala nominaci na Českého lva za celovečerní film, který jsem režírovala a který byl právě o Heleně. Tomáš Břínek je zase náš společný dobrý kamarád.

Podílel se také na diáři? On sám je výtvarník...

Ne, ne, Tomáš se podílí na něčem důležitějším, a tím je naše přátelství.

Z úryvků z diáře je patrné, že v krátkých povídkách tam navzájem vypichujete právě ty vtipné momentky z vašeho přátelství s Hankou, je to tak?

Určitě. Hledaly jsme hlavně ty momenty, které považujeme za nejvíce vtipné nebo absurdní. Je to hlavně o přátelství a o nás dvou, nicméně tyhle konkrétní povídky se dají aplikovat prakticky na kteroukoli dvojici kamarádek.

Co máte na Hance nejraději a čím vás tak trochu vytáčí? I to patří k přátelství.

Nedá se říct, že mě tím štve, ale vedle Háni jsem se musela naučit, že není pořád na telefonu nebo k dispozici. Já jsem třeba typ, který odpovídá do pěti minut, a Háňa odpovídá klidně do dvou dnů, někdy i do tří. Přijala jsem, že to tak prostě má. Ráda ji mám proto, že je skvělá, vtipná, krásná, inspirativní moudrá a talentovaná.

Máte nějaké společné rituály?

Určitě, rády třeba chodíme do pražské restaurace Savoy na hranolky s lanýžem. Utužilo se to během pandemie, kdy jsme si tam chodily sednout na lavičku, trochu si to tam užít.

Je váš vztah jiný, než v těch 18 letech? Hanka byla často v zahraničí a vy jste aktuálně v úplně nové situaci, protože čekáte miminko.

To asi ne. Naopak si myslím, že k sobě lidsky máme mnohem blíž. Háňa cestuje odjakživa, takže to není žádná změna.

Budete diář využívat také po porodu, pro zaznamenávání pokroků vašeho miminka? Existují také diáře pro čerstvě narozené děti a jejich maminky.

Nad tím jsem ještě nepřemýšlela, ale je to zajímavá myšlenka! Nicméně diář k tomuto asi používat nebudu, obecně si myslím, že diář teď delší dobu nebudu používat vůbec.

Jak si tedy užíváte poslední týdny těhotenství?

Daří se mi krásně, mám toho před sebou ještě hrozně moc! Termín porodu mám na konci měsíce. Ale mám se hezky, jsem moc spokojená.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články