Ondřej Rychlý poprvé režíroval tátu Petra: Proč nabídku původně odmítl? Dojemná slova o jejich vztahu

Ondřej Rychlý poprvé režíroval tátu Petra: Proč nabídku původně odmítl? Dojemná slova o jejich vztahu
Zdroj: Se souhlasem Divadla Kalich
Divadlo Kalich uvedlo na své letní scéně pod žižkovskou věží hru S pravdou ven.V představení si zahráli herci Petr Rychlý a Luboš Veselý v režii Ondřeje Rychlého.Nově zvolený prezident republiky (Petr Rychlý) má za hodinu a půl pronést inaugurační projev před celým národem.Jakmile si začne nahlas opakovat text, začne ho svědit nos do té míry, že není schopný zachovat chladnou tvář.+ 11 fotek+ 12 fotek

Na Prima Hvězdném létě pod žižkovskou věží měla premiéru hra S pravdou ven. V hlavní roli se objevil Petr Rychlý (56) pod režijní taktovkou svého syna Ondřeje (29). "Přineslo nám to do vztahu obrovský dar," nechal se slyšet Rychlý mladší pro Lifee.cz. Z čeho měl na začátku největší obavy?

Markéta Behinová
Markéta Behinová 04. 07. 2022 12:06

Divadlo Kalich uvedlo v české premiéře na své letní scéně Prima hvězdné léto pod žižkovskou věží hru S pravdou ven. Nově zvolený prezident republiky (Petr Rychlý) má za hodinu a půl pronést inaugurační projev před celým národem. Ale jakmile si nahlas opakuje svůj text, začne ho svědit nos do té míry, že není schopný zachovat chladnou tvář a šklebí se při každém slovu. Lékaři konstatují, že problém vězí v hlavě a přivedou za ním údajně nejlepšího psychiatra (Luboš Veselý).

Začne konverzace, která změní prezidentovi život. Pod hrou z roku 2020 je podepsaný úspěšný francouzský autorský tandem Matthieu Delaporte a Alexandre de la Patellière, které proslavila mimo jiné oblíbená komedie Jméno. Českou verzi režíroval Ondřej Rychlý, syn herce Petra Rychlého. Jak se mu s tátou spolupracovalo? A co ho během zkoušení nejvíc dojalo?

Je to vůbec poprvé, co jste režíroval na place svého tátu. Jaký z toho máte těsně po premiéře pocit?

Je to dar. Neuvěřitelný, že mě táta oslovil a že mi dal takovou důvěru. Po celou dobu spolupráce probíhala krásně.

Táta si vybral vás? Neměl by si naopak režisér vybírat herce?

Táta přišel s tím textem. A jelikož viděl režii, kterou jsem dělal v Dlouhý, a líbilo se mu to, tak mi zavolal, jestli bych to nechtěl režírovat. Nejdřív jsem řekl ne, ale během týdne se mi to díky Terezce, mojí přítelkyni, rozleželo v hlavě. Uvědomil jsem si, že je to nabídka, které se neodmítá. A že je to od otce pocta.

Měl jste z toho velké obavy?

Měl, jelikož jsem už režíroval i moji nastávající ženu Terezu Krippnerovou. Je hodně náročný režírovat někoho, s kým jste ve vztahu. Tak jsem si řekl, že si natolik vážím našeho vztahu s tátou, že ho tím nechci ohrozit. Bylo to velký téma, nejdřív jsem se potřeboval ujistit, že to nemůže ohrozit náš vztah. Pak jsme si s tátou určili hranice, popovídali si a šli do toho.

Ty hranice byly jaké? Že vás bude otec poslouchat?

Táta třeba říkal, že od deseti do dvou budeme pracovat jako kolegové a od dvou budeme zase otec a syn. A v podstatě to tak bylo, na prvním čtení se to přepnulo a byl tam absolutně rovnocenný respekt. Možná až někdy na škodu, táta mi chtěl tak vyhovět, že mi šel hodně naproti. Bylo to krásný. Nic si nevzal nikdy osobně a pracovalo se s ním neuvěřitelně.

Jaký je táta podle vás herec?

S čistým svědomím můžu říct, že s takovým hercem by chtěl pracovat každý režisér. Byl jsem připravený i diplomaticky lhát, že je dobrej. Ale pak se mi tak ulevilo, že nemusím. Jsem na něj pyšnej, že takhle krásně hraje.

Navíc o to náročnější disciplína, protože představení je pouze o dvou hercích...

To byla další věc. Já mám málo zkušeností, říkal jsem si, že je to strašná kláda. A táta byl na jevišti po dvou letech. Takže ten tlak byl velkej. Ale já to připravoval už půl roku dopředu, takže jsem byl a jsem tím posedlej. V hlavě jsem to měl celý připravený, barevně sladěný, jak budou vypadat jednotlivé situace a tak. Táta si ze mě dělal srandu, že jsem byl připravenej jak šprt.

Otec hraje prezidenta po boku Luboše Veselého, který je jeho psychiatrem. Jak vám to fungovalo ve třech?

Tyhle dva bardy nemůže nic zaskočit, takže když se do toho pustili, stal se z toho krásnej koktejl společné tvůrčí energie. Byli jsme všichni na sebe tak napojení, že zkoušení uteklo jak týden.

Ve hře mě zaujalo, že si každý z nás v sobě neseme nějaké vzorce z dětství. Máte to taky tak?

Určitě, asi jako každý. Ta hra má univerzální témata, se kterými se každý ztotožní. Zkoušení byla taková psychoterapie pro náš vztah. To si táta možná ani tolik neuvědomuje. Ne, že bych si nesl nějaké křivdy z dětství, ale spíš se náš vztah hezky vyčistil.

A asi jste se i lépe poznali?

Tím, jak jsme byli rovnocenní partneři, se náš vztah hodně prohloubil. Nechci být patetický. To, že se představení povedlo, je jedna věc, ale pro mě je zásadní, že tohle si budu nést celý život a že nám to do vztahu dalo neuvěřitelný dar. Poznali jsme se jinak a opravdově. Takhle krásnej vztah jsme nikdy neměli. A chyběl nám i ten čas společně strávenej. V průběhu zkoušení nás dojímalo, že ten prezident takový štěstí neměl a že s otcem neměl hezký vztah.

To bude zřejmě i tím, že vy jste ve svém věku hodně vyzrálý. Máte v devětadvaceti rodinu a dvě děti.

Je to tak, uvědomuju si, že každé moje konání může ovlivňovat děti, a trochu jsem při zkoušení začal panikařit. A s Terezkou jsme začali poslouchat podcasty o výchově a vyšilovat, jestli to děláme dobře.

A na co jste při svém bádání o výchově přišel?

Řešil jsem sám v sobě, jestli se nemůže stát něco takovýho jako v tý hře, tedy jestli jako rodič dávám dětem dostatek lásky. A uvědomil jsem si, že jim lásky dávám možná až moc a že syna (4) i dceru (5 měsíců) občas trochu rozmazluju.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články