Režisér Snowboarďáků Karel Janák: Vondráčkovou jsem ukecal, aby se svlékla. Kerestešová měla dublérku kvůli rodičům

Režisér Karel Janák se vrací na televizní obrazovky s novým seriálem Agrometal.Před lety objevil pro český showbyznys Andreu Kerestešovou, dnes už Růžičkovou, když jí nabídl roli v Rafťácích.Karel Janák říká, že by si přál natočit něco, co Snowboarďáky překoná.V novém seriálu se objeví také herec Přemysl Pálek s manželkou Charlotte Doubravovou a dcerou Sofií.+ 5 fotek+ 6 fotek

Režisér Karel Janák (52) je duchovním otcem nejznámějších českých teenagerovských komedií Snowboarďáci a Rafťáci. V rozhovoru pro Lifee.cz odhaluje, jak těžké bylo přesvědčit Lucii Vondráčkovou (43), aby se ve filmu svlékla, a proč musela mít Andrea Kerestešová (38) dublini. Věděl Janák, že se představitelům jeho hlavních hrdinů Vojtěchu Kotkovi (35) a Jiřímu Mádlovi (36) nedávno narodily děti? A plánují společný sraz po letech?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 02. 04. 2023 08:00

Režisér Karel Janák se vrací na obrazovky, tentokrát s novým seriálem Agrometal, který bude vysílat televize Prima. Jeho producentkou je Janákova žena Romana Goščíková a společný projekt jim dělá radost. Všichni mi říkají, že jsem ten režisér Snowboarďáků. A já se pořád snažím natočit něco, co to překoná, aby si potom lidé říkali - to je ten režisér Agrometalu. S každým projektem doufám, že to tak bude," přiznává Janák.

Karel Janák vzpomíná na Snowboarďáky

Na natáčení Snowboarďáků dodnes s láskou vzpomíná. Film z roku 2004 byl pro českou filmovou scénu zajímavým zpestřením.Snowboarďáci nastartovali mou kariéru, bylo to hrozně osvěžující a nové. Podobnou atmosféru jsme zažili také při natáčení tohoto seriálu. I když to není na horách, ale na vesnici. Hlavním hrdinům také není 16 let, jako bylo Vojtovi Kotkovi s Jirkou Mádlem," nahrává Karel Janák na otázku, která zajímá snad každého: Jak těžké bylo na place usměrnit partu rozjívených puberťáků?

Oni byli hrozně slušní! My jsme tam neměli až takové stádo. Herečky, ať už to byla Bára Seidlová, Lucie Vondráčková nebo Martina Klírová, byly takové slušňandy. My sami jsme jim říkali: 'Hele, holky, pojďte s námi dneska do baru!' To vůbec nechtěly. Jenom tu a tam. A kluci vlastně také moc ne. Oni byli slušní a my jako štáb jsme byli rozjívení," přiznává po letech Karel Janák.

Jiří Mádl tajil otcovství i před Janákem

Z Vojty Kotka i Jiřího Mádla se nedávno stali otcové. „Vojta mi psal, že mají miminko, ale já jsem v tu dobu někde byl a řešil jiné věci. Ani jsem mu nestihl odpovědět. Od té doby jsem s ním nemluvil. Jirka Mádl to tajil i přede mnou," překvapuje režisér a přiznává, že by bylo hezké udělat po letech sraz štábu Snowboarďáků.

Andrea Kerestešová byla objektem touhy

Ve filmu Rafťáci uvedl Karel Janák do české kinematografie herečku Andreu Kerestešovou. Na to je dodnes pyšný. Musím říct, že Andrea za tu dobu hrozně herecky vyrostla. Ona byla také můj objev. Do té doby hrála v reklamách. Všiml jsem si jí v jedné, kterou jsem točil," vzpomíná režisér, jenž je nadšený cestou, kterou herečka od té doby ušla. Teď ji obsadil také do seriálu Agrometal a přisoudil jí roli záporačky. „V teenagerovské komedii byla vlastně jen objektem touhy, ale vyrostla z ní velká herečka!" poukazuje.

Rodičům Kerestešové vadilo její obnažené poprsí

Andrea Kerestešová, dnes už Růžičková, také patří mezi herečky, které Janák dokázal pro film Rafťáci svléknout. Nebo to snad bylo jinak? Andrejka se nám v Rafťácích nesvlékla, měli jsme místo ní dublini. Protože ona je z východního Slovenska a její rodiče jsou hodně nábožensky založení. Kdyby svoji dcerku viděli svlečenou ve filmu, tak se zblázní. Já tomu samozřejmě rozumím. Za ni jsme tedy použili dublérku," odhaluje Karel Janák po letech. „Ale ve výsledku to bylo střihané do scény s ní, takže rodiče to stejně viděli. Andrejka je potom asi musela přesvědčovat, že to není ona," krčí dnes rameny.

Lucie Vondráčková nahá v sauně

Poprsí ovšem ve Snowboarďácích ukázala Lucie Vondráčková, která žádnou dublini neměla. „S Luckou, no... Ony se ty herečky nechtějí svlékat samoúčelně. Ve chvíli, kdy to je jenom proto, aby diváky nalákaly do upoutávky nebo si to lidé sdíleli, tak se jim do toho moc nechce," popisuje režisér svízelnou situaci.

„Ale když to má smysl a bez toho ten film natočit nejde... Třeba s Luckou ta scéna v sauně... Já jsem potřeboval, aby ti naši kluci byli ohromení a dívali jsme se na to teenagerovskýma očima," vypráví Karel Janák, který nechal Lucii utíkat ze sauny omotanou jen prostěradlem, které nakonec odhodila do sněhu.

„Chtěl jsem, aby je kluci viděli jen v těch prostěradlech, v páře, aby je milovali a cítili k nim to, co každý pubertální kluk chce - a je to pro něj zážitek, když vidí nahou holku," líčí Janák, který to stejně vysvětlil i Lucii. Nakonec souhlasila, a mohla tak vzniknout kultovní zimní komedie, na kterou se s chutí dívají nejen puberťáci.

Související články

Další články