Shannen Doherty je 52 let: Brenda z Beverly Hills 90210 vyrostla z průšvihářky v nezdolnou bojovnici se smrtí

Shannen Doherty je 52 let: Brenda z Beverly Hills 90210 vyrostla z průšvihářky v nezdolnou bojovnici se smrtí
Zdroj: Profimedia
Shannen Doherty se díky devadesátkovému seriálu Beverly Hills 90210 stala idolem náctiletých. Kolegové to s ní ale neměli jednoduché. Herečka totiž propadla večírkům, byla hodně hádavá a na natáčení chodila pozdě. Na snímku se seriálovým Dylanem Lukem Perrym.V roce 1992 se Shannen zapojila do bitky v baru, kde nechyběl ani její kolega z Beverly Hills 90210 Brian Austin Greeen. Ten z incidentu vyvázl bez zranění, zatímco seriálová Brenda si musela ledovat monokl.Postupem času se tmavovlasá rebelka uklidnila. Možná také vlivem velkých zdravotních problémů, kromě Crohnovy nemoci bojuje od roku 2015 také s  rakovinou prsu, která se rozšířila do lymfatických uzlin. V důsledku léčby přišla herečka o svou pověstnou hřívu. Na snímku s maminkou, která jí vždy byla a stále je velkou oporou.Kromě maminky stojí při Shannen také její třetí manžel, fotograf Kurt Iswarienko.+ 2 fotky+ 3 fotky

Hvězda seriálu Beverly Hills 90210 Shannen Doherty slaví 52. narozeniny. Věk, kterého možná ani nedoufala, že se dožije. Před třemi lety jí totiž lékaři oznámili, že se nachází v terminálním stadiu rakoviny prsu a její život se spíš než na roky počítá na měsíce. Bývalá zlobivá holka, s níž kvůli panovačnosti a nedochvilnosti odmítali kolegové spolupracovat, se ale tvrdým ortelem nenechala semlít a jede dál.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 12. 04. 2023 10:50

Shannen Doherty se zapsala do dějin ztvárněním nesmělé studentky Brendy Walsh v legendárním devadesátkovém seriálu Beverly Hills 90210. Zatímco její postava byla doslova k pomilování a ztotožnila se s ní nejedna puberťačka, ve skutečnosti byla Shannen pro tvůrce seriálu oříšek.

Divoké večírky, bitky a nedochvilnost

Hodně pařila, na natáčení chodila pozdě a s kolegy se často hádala. Pověstné byly podle bulváru zejména její půtky s představitelkou Kelly Jennie Garth. V prosinci 1992 se navíc podle agentury AP zapletla do bitky v baru, kam vyrazila s kamarádkou, jejím přítelem a seriálovým kolegou Brianem Austinem Greenem. Brenda si z rozmíšky odnesla monokl, který si žádal ledování.

Herečka přesto své chování zpětně omlouvá. "Nebyla jsem zdaleka tak divoká jako dnešní zlobivé holky Lindsay Lohan a Paris Hilton. Například jsem nikdy nenatočila erotické video ani neukazovala kalhotky na kameru. Také jsem se ke všem svým prohřeškům přiznala," zdůrazňovala Doherty v roce 2010 pro magazín People.

Konečná diagnóza Shannen Doherty

V něm také tvrdí, že od devadesátých let ušla dlouhou cestu a je z ní někdo úplně jiný. Důkazem budiž fakt, že většina bývalých kolegů se s ní nadále stýká. Co za její proměnou stojí, těžko říct. Možná věk, možná vleklé zdravotní potíže. Shannen Doherty od dětství trpí Crohnovou chorobou a v roce 2015 jí navíc lékaři diagnostikovali rakovinu prsu, která se rozšířila do lymfatických uzlin.

"Dlouho jsem odkládala návštěvu lékaře, i když jsem věděla, že mám v prsu bulku. Moji manažeři totiž za mě neplatili zdravotní pojištění," odkrývá osudovou chybu. V roce 2016 podstoupila herečka odnětí postiženého prsu, následovala chemoterapie a ozařování. V tu chvíli se zdálo, že je nemoc na ústupu a Shannen si bude moci v klidu užívat života. Už o rok později se ale zákeřná choroba vrátila a seriálová Brenda se podle lékařů nachází v jejím terminálním stadiu.

Pomáhá jí práce, manžel a milovaný pejsek

Ačkoliv se jedná a nezvratný stav, současná medicína má k dispozici prostředky, jak postup nemoci zastavit a tím prodloužit pacientovi život. V některých případech tak člověk může nějaký čas fungovat jako s jinou chronickou nemocí. To bude zřejmě i případ Shannen Doherty, která navíc odmítá zvolnit v pracovním tempu.

"Práce mě vždycky naplňovala a teď ještě víc," připouští herečka v rozhovoru pro ABC News. "O lidech ve čtvrtém stadiu rakoviny mylně panuje domněnka, že nemohou pracovat nebo že nemohou pracovat naplno. Prostě je ostatní odepisují. To ale není pravda," ozřejmuje bezdětná diva, která je šťastně vdaná za fotografa Kurta Iswarienka. S ním žije v kalifornském Malibu a mají pejska Bowieho, podle Shannen nejlepšího terapeuta na všechny neduhy.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články