Výročí pohřbu princezny Diany: Na obřad přišly truchlit tři miliony lidí. Charles dostal nejtěžší úkol

Dokonce i smrt princezny Diany
Zdroj: Wikimedia Commons/John Mathew Smith, CC BY SA 2.0
Princezna Diana se zapsala do lidských srdcí hlavně svou ochotou pomáhat druhým. Její život vyhasl kvůli tragické autonehodě.Na pohřeb přišly truchlit tři miliony lidí.Několikahodinový přímý přenos z pohřbu princezny Diany sledovaly miliardy diváků po celém světě.+ 2 fotky+ 3 fotky

Je tomu již 23 let, kdy zemřela všemi oblíbená princezna Diana, které se přezdívalo Lady Di. Její život vyhasl 31. srpna 1997. O šest dní později se konal velkolepý pohřeb, kterému přihlížely miliony lidí z celého světa. Diana byla totiž nejoblíbenější členkou britské královské rodiny, a to hlavně díky ochotě pomáhat druhým.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 09. 2020 08:00

Titul princezny si vysloužila až svatbou s korunním princem Charlesem. Nicméně v žilách jí kolovala modrá krev již od narození. Pocházela ze známé šlechtické rodiny Spencerů. Nejznámějším, i když spíše vzdáleným příbuzným Diany, byl britský premiér Winston Churchill. Byla jeho sestřenicí ze čtvrtého kolene.

Harry a William vzpomínají

Smutnou zprávu o smrti jejich maminky jim tehdy sdělil samotný Charles. “Musela to být pro něj jedna z nejtěžších chvil, když nám to přišel sdělit,” zavzpomínal princ Harry. “Přesto zůstal silný a postaral se o nás, přestože truchlil stejně jako my,” dodal.

“Když jsem se to dozvěděl, pociťoval jsem závrať, byl jsem úplně ochromený. A hlavně jsem tomu nechtěl věřit,” vyjádřil se bratr Harryho, William, v dokumentu Diana, 7 dní. Tehdy byli oba na prázdninách ve Skotsku a do Londýna se vrátili až v na samotný pohřeb.

Vlna kritiky

Rozhodnutí o tom, aby oba chlapci zůstali co možná nejdéle ve Skotsku, vzešlo od královny Alžběty II., za což si vysloužila kritiku. William ale tuto volbu zpětně kvituje s povděkem. Lépe se s touto tragédií vyrovnávali v ústraní.

“Neměla to vůbec lehké. Musela se rozhodnout, jestli se bude chovat jako královna, nebo naše babička. Když se rozhodla, že nás bude chránit, začala jí to média vytýkat, což ji velmi mrzelo,” vysvětlil princ v dokumentu.

Truchlit přišly miliony lidí

Dianina smrt zasáhla celý svět. Pohřeb se konal 6. září ve Westminsterském opatství. Poslední rozloučení s Lady Di si nenechaly ujít tři miliony lidí. K televizním obrazovkám zase usedly dvě a půl miliardy diváků ze 187 států. Poctu složil i zpěvák Elton John, který přepsal baladu Svíce ve větru a věnoval ji zesnulé.

Místo posledního odpočinku princezny Diany se nachází na malém ostrůvku v zámeckém parku Althorp v Northamptonshire. Cestu k jezírku lemuje 36 dubů. Místo také hlídají čtyři černé labutě. U nedalekého arboreta jsou rovněž vysázeny stromy, které tam přivezli členové královské rodiny, včetně samotné Diany.

Zdroj textu: wikimedia, Blesk, britainexpress.com

Zdroj fotek: Wikimedia Commons

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články