Stříbrná SuperStar Šárka Vaňková přešla od zpěvu k hraní: Mám roli poslankyně, která je úplně mimo mísu

Jak dnes žije Šárka Vaňková ze SuperStar? Přešla jsem od zpěvu k hraní, mám roli poslankyně
Zdroj: Herminapress
Psal se rok 2004 a právě vrcholilo finále prvního ročníku pěvecké soutěže SuperStar. Šárka Vaňková (vlevo) se o titul utkala s Anetou Langerovou (vpravo), která souboj nakonec vyhrála. Na snímku nechybí ještě třetí v pořadí Sámer Issa.Takhle vypadá Šárka Vaňková dnes.Šárka Vaňková se na 7 let stáhla a působila na Slovensku v byznysu s kosmetikou.Aktuálně se Šárka Vaňková vrací ke své původní profesi zpěvačky.+ 12 fotek+ 13 fotek

Psal se rok 2004 a v Česku finálovým večerem vrcholil do té doby prakticky neznámý televizní formát, pěvecká soutěž SuperStar. Šestnáctiletá Šárka Vaňková (35) stála v posledním kole proti Anetě Langerové, která klání nakonec vyhrála. V rozhovoru pro Lifee.cz vzpomíná sympatická blondýnka na toto přelomové období a nastiňuje také, jak je na tom s touhou po založení rodiny.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 27. 02. 2023 12:00

Šárka Vaňková se po finále SuperStar a následném účinkování v několika muzikálech na dlouhých sedm let stáhla a pokoušela se začít nový život na Slovensku. Teď je zpátky v České republice, bydlí v Pardubicích a v plné síle naskakuje do chystaných projektů.

Na rok 2004 dodnes vzpomíná s nostalgií, především na finálový večer. „To byl velký tlak! Ale já si hlavně přála, ať už to skončí. Bylo to opravdu vyčerpávající," přiznává zpěvačka v našem rozhovoru. Už mi potom bylo jedno, jak to dopadne – toužila jsem se vyspat a odpočinout si. Byl to velký adrenalin. A hlavně, já to té Anetě i přála," dodává v úsměvem Šárka, která některé finalisty dodnes příležitostně vídá.

Šárka také vyvrací tehdejší mediální zkazky o tom, že by mezi finalisty měly vznikat nějaké romantické vztahy„Nebylo to tak, byli jsme děti a měli hodně starostí sami se sebou. Práce tam bylo hodně a bylo to opravdu náročné," tvrdí zpěvačka.

Šárka Vaňková o restartu pěvecké kariéry

Jak se vám aktuálně daří?

Musím říct, že mám hodně práce a vlastně jsem ani nečekala, jak bude tento rok zajímavý. Nejvíce času trávím zkoušením nové hry ve Strašnickém divadle. Je to činohra, která se jmenuje Presidenti. Máme těsně před premiérou, která proběhne 10. března. Chtěla bych všechny čtenáře Lifee.cz pozvat, aby se přišli podívat. Nemusejí se bát žádného vážného politického tématu, je to čistá sranda a velká nadsázka.

Jste zpěvačka, je pro vás činohra jistým vybočením?

To ano, ale zároveň je to určité splnění snu, protože činohra mě odjakživa lákala. Když jsem před lety účinkovala v muzikálech, strašně mě bavily pasáže, ve kterých jsem mohla hrát a mluvit. Šest let jsem jezdila se Zdeňkem Izerem a to bylo skvělé. Jsem ráda, že teď mám díky režiséru Josefu Hervertovi možnost do činohry naskočit.

Jakou zde máte roli?

Hraji poslankyni a jsem tam nejhloupější ze všech. Ani jsem nečekala, jak to bude těžké – hrát takovou blbku, která je ovšem zároveň poslankyní. Není úplně hloupá, ale je mimo mísu.

Jak vy sama vnímáte politiku? Zajímáte se o ni?

Samozřejmě, že sleduji, co se děje, ale nepřeháním to. Snažím se získávat informace z různých okruhů, abych si sama dokázala udělat nějaký názor. Určitě nejsem ta, která by například kritizovala současnou vládu. Ale snažím se normálně orientovat.

Kde tedy aktuálně bydlíte?

Stále bydlím u Pardubic, ale dostala jsem možnost mít během zkoušení zázemí v Praze. Mám zde také rodinu a známé. Ale nemyslím, že by Pardubice byly z ruky, vlastně je to kousek. Kdybych jela z jednoho konce Prahy na druhý, tak to někdy vyjde na déle.

Nepřemýšlíte o stěhování?

Do budoucna Prahu v žádném případě nevylučuji, ale zatím pro to výraznější důvod není. Až se bude normálně hrát, nebudu potřebovat dojíždět tak často. Vyjedu z Pardubic na dálnici a za 50 minut jsem na Černém mostě. Ale nic neplánuji, protože stát se může cokoliv a třeba mě to do Prahy přitáhne. Zatím jsem v Pardubicích spokojená.

V minulosti jste se živila také jako vizážistka. Tomu se stále věnujete?

To už mám spíš jako koníčka. Živila jsem se tím, když jsem bydlela na Slovensku. Přemýšlela jsem, co bych mohla dělat, protože v tom období jsem se úplně vzdala zpívání a všechno jsem hodila za hlavu. Chtěla jsem žít normální život, začít s čistým štítem a jinak. Nejprve jsem pracovala na prodejně jedné parfumerie a postupem času se vypracovala, absolvovala několik kurzů a skončila jako obchodní zástupce Slovenska pro dvě celosvětově známé značky. Média zde psala, že jsem byla kosmetička, ale to není pravda. Jsem ráda, že to mohu uvést na pravou míru.

Šárka Vaňková vzpomíná na historicky první řadu SuperStar

Pojďme si trochu zavzpomínat na vaše začátky, na SuperStar. Byla jste velmi mladá, tuším, že vám bylo pouhých 16 let...

Vzpomínám na tu dobu strašně ráda a ráda se o tom také bavím. Byla to velká zkušenost a právě díky tomu se dnes mohu zpěvu věnovat. Možná, že kdybych do té SuperStar nešla, tak bych dodělala vysokou školu, učila bych v mateřské školce, byla bych vdaná, měla dvě děti a žila takový ten běžný život. Nikdo z nás netušil, jak velký to bude mít dopad a celorepublikový dosah.

Byla to historicky první řada soutěže podobného formátu.

Přesně tak. Mysleli jsme si, že to bude jednorázová soutěž a potom hezky pojedeme domů. Takže když jsem přijela na první casting, málem jsem omdlela, když jsem viděla ty tisíce lidí. Vůbec jsem to nechápala. Já, holka z malého města, jsem snad tolik lidí pohromadě nikdy neviděla. Nejprve to byl velký šok, ale průběh soutěže byl nakonec hrozně krásný. S finalisty jsme měli super vztahy. Byla to velká škola a velký zážitek.

Všichni jste byli hodně mladí, proběhla tam třeba také láska?

To ne, i když se o tom psalo. Nebylo to tak, byli jsme děti a měli jsme hodně starostí sami se sebou. Práce tam bylo hodně a bylo to opravdu náročné. V neděli, když konkrétní kolo skončilo, jsme v noci jeli domů – rodiče si nás odvezli. V pondělí jsme si sbalili věci, vyprali a v úterý ráno už jsme zase museli být v Praze na zkouškách, choreografiích, zkouškách kostýmů. V pátek se zase zkoušelo, v sobotu byly generálky. Takže na lásku, na tu opravdu nebyl čas a ani energie. Byli jsme rádi, že zvládáme své povinnosti.

Byla jste ve finále s Anetou Langerovou, která nakonec soutěž vyhrála. Jak vzpomínáte na ten důležitý večer?

To byl velký tlak! Ale já si hlavně přála, ať už to skončí. Bylo to opravdu vyčerpávající. Dnes mi ta soutěž přijde trochu zrychlená. My jsme přihlášky posílali v listopadu a celé tohle šílenství skončilo až na konci června. Už mi potom bylo jedno, jak to dopadne – toužila jsem se vyspat a odpočinout si. Byl to velký adrenalin. A hlavně, já to té Anetě i přála.

Potkáváte se s finalisty dodnes?

Pravidelně se nevídáme, ale vždycky třeba ráda vidím Standu Dolínka. V kontaktu jsem také s Juliánem Záhorovským, aktuálně spolu plánujeme jeden letní projekt. Sranda také bývá s Martinou Balogovou. Já bych si samozřejmě přála, abychom se potkávali alespoň jednou do roka. Asi bychom se nesešli úplně všichni, to asi reálné není. Většina z finalistů už má děti, své starosti a bydlíme také každý jinde.

Vy sama rodinu také plánujete?

Na jednu stranu ano, ale upřímně řečeno, nedokážu říct, co bude. Na rovinu říkám, že mám obavy z budoucnosti. Myslím, že kdyby to ke mně přišlo normálně a přirozeně, tak už by se to stalo. Už mi není 25 let, mám svůj věk. Takže uvidíme, nechávám tomu volný průběh, a když se to stane, tak budu ráda. Když ne, v životě mohou být i jiné radosti. Netlačím na to.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články