Světoznámá výtvarnice Míla Fürstová: Její obrazy sbírá kapela Coldplay a obdivovala je i královna Alžběta II.

Světoznámá výtvarnice Míla Fürstová: Její obrazy sbírá kapela Coldplay a obdivovala je i královna Alžběta II.
Zdroj: Se souhlasem Míly Fürstové
V roce 2009 se Míla Fürstová stala členkou Královské akademie západní Anglie v Bristolu a setkala se s královnou Alžbětou II.Míla Fürstová tvoří technikou leptu z 15. století.Míla Fürstová pracuje se zinkovou deskou, voskem a grafickou jehlou.Míla Fürstová vytvořila také přebal double alba zesnulému Mekymu Žbirkovi. + 19 fotek+ 20 fotek

Rodačka z Hradce Králové, umělkyně Míla Fürstová (48), žije v Anglii a její díla mají ve světě takové jméno, že je mají ve svých sbírkách zesnulá Alžběta II. nebo režisér James Cameron. Kapela Coldplay si její grafiku vyžádala na přebal alba Ghost Stories. V rozhovoru pro Lifee.cz umělkyně odhaluje techniku z 15. století, kterou své obrazy ručně tvoří. Čím ji dojala kapela Coldplay? A dočkáme se někdy šatů s motivem jejích obrazů?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 18. 07. 2023 08:00

Umělkyně Míla Fürstová pracuje technikou leptu z 15. století a její díla jsou díky tomu skutečně ikonická a snadno zapamatovatelná. Na tom si Míla zakládá. "Miluji ruční práce a také si ráda svoji práci zasloužím. Je to pro mě důležité. Nechci pracovat moderními technikami. Pracuji starými ručními technikami, protože si myslím, že pracovat rukama je přirozené," vysvětluje umělkyně v našem rozhovoru, a jak to vypadá v praxi se můžete podívat v naší obsáhlé fotogalerii.

"Člověk má používat ruce, vycházejí z toho skvělé věci také na intelektuální úrovni. Ruční práce je inspirativní a může z ní vyjít hodně rovin," vypráví česká rodačka, která dlouhodobě žije a tvoří v Anglii.

V roce 2009 se stala členkou Královské akademie západní Anglie v Bristolu a v roce 2014 vytvořila obal pro album Ghost Stories populární kapele Coldplay, která ji sama oslovila. Jak vypadalo jejich setkání?

Vztah s Kateřinou Žbirkovou

Mílo, potkáváme se na večírku, na který vás doprovází Kateřina Žbirková. Co vás pojí? Velké přátelství v Anglii?

Ano, jednak přátelství, ale zesnulému Mekymu jsem také dělala přebal pro jeho double album. Hned jsme si padli do noty. Katka je energická a úžasná ženská. Vůbec se nedivím, že ji Meky miloval a složil pro ni píseň Katka. Je to pro mě hezké lidské setkání.

A jak vznikla vaše spolupráce s Coldplay? Případně - jste stále v kontaktu?

Jsme, nedávno měli velký koncert v Cardiffu. Byla to velká euforie, fenomenální koncert. A tam jsme se opět viděli. Vzniklo to tak, že oni sbírali mé práce - já jsem to vůbec nevěděla. Znali tedy moji práci a měli ji doma. To mě strašně dojalo. Ráda dělám umění a dělám ho hodně. Jsem prostě jen obyčejná česká žena, která dělá rukama. Moje práce se potom záhadným způsobem rozšířila a Coldplay si k ní našli cestu. Ale má díla začal sbírat také režisér James Cameron, který dvě grafiky nakoupil coby dárky pro svoji ženu.

Její díla obdivují Coldplay i James Cameron

Jak byste popsala svoji tvorbu?

Je to grafika a pracuji hlavně s metodou leptu z 15. století. Používám zinkový plech, který zahřeji a pokryji jej voskem. Když zatuhne, tak ho ještě zakouřím svíčkou, aby ztmavl. Matrice je tedy překryta černým voskem. Potom vezmu jehlu a stříbrnou linkou do toho velmi jemně kreslím. Často se mě lidé ptají, proč je ta grafika taková hrubá, ale ona je přitom velmi jemná.

Příští rok budu mít svůj asi největší projekt a to je Muzeum východních Čech v Hradci Králové, odkud pocházím. To mi připravuje velkou retrospektivu. Výstava je nazvaná Tajemnosti. Myslím, že název moji tvorbu nejlépe vystihuje. Jde totiž skutečně o velmi jemné obnažování plechu skrze tuto linku. Potom to vyžere kyselina a já setřu vosk do těchto vyleptaných čar. Následně dávám barvu a tisknu na nový papír.

Kolik času to zabere?

Je to hodně fyzicky náročné, ale já miluji ruční práce a také si ráda svoji práci zasloužím. Je to pro mě důležité. Nechci pracovat moderními technikami. Pracuji starými ručními technikami, protože si myslím, že pracovat rukami je přirozené. Člověk má používat ruce, vycházejí z toho skvělé věci také na intelektuální úrovni. Ruční práce je inspirativní a může z ní vyjít hodně rovin.

Dají se vaše motivy aplikovat také na šaty?

Určitě by se to dalo. Dnes už existují metody, kdy se dá grafika digitalizovat a přenést na látku. Hodně lidí mi říkalo, že by to uvítali, ale nemám na to čas. Momentálně například už druhým rokem pracuji na architektonickém projektu, jde o 12 metrů vysokou kovovou instalaci v centru Londýna. Bude odhalena u příležitosti oslav bývalé porodnice. V průběhu posledního půlroku jsem také pracovala na ilustracích pro Máchův Máj. Ten má vyjít v listopadu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články