Jitka Kocurová (44) o sestře Zuzaně: Žije v Řecku 25 let, tam si vozí měkký tvaroh, do Česka zase voňavá rajčata

Sestra Jitky Kocurové, Zuzana, žije už 25 let v Řecku, kde se také vdala.A z Řecka pochází také finalista soutěže Muž roku 2023, kterému Jitka Kocurová dělá patronku.Alexandros Panayi (26) je zubní lékař z Prahy a Jitka Kocurová s ním dlouho probírala své zážitky z Řecka, odkud Alexandros pochází.Jitka Kocurová s prezidentem soutěže Muž roku, Davidem Novotným.+ 5 fotek+ 6 fotek

Modelka Jitka Kocurová (44) si nenechala ujít představení finalistů soutěže Muž roku, kde se stala patronkou jednoho ze soutěžících. Ten pochází z Řecka, kde už 25 let žije Jitčina sestra Zuzana. V rozhovoru pro Lifee.cz Jitka popisuje, jak vnímá řeckou kuchyni a jaké pochutiny si z Řecka vozí. Čím dokázala vyléčit svého dlouhodobě nemocného syna Tomáše (11)?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 07. 06. 2023 14:00

Během představení letošních finalistů Muže roku jsme si s Jitkou Kocurovou povídali na téma řecké kuchyně a olejů. Mimo olivový olej, kterým je Řecko vyhlášené, totiž Jitka zcela propadla i esenciálním, díky kterým dokonce vyléčila svého syna Tomáše (11).

"Syn měl bohužel v krku streptokoky a dost často, pořád se mu to opakovalo a museli jsme brát antibiotika. Vadilo mi to a měla jsem pocit, že pro něj musím udělat něco víc," vypráví Jitka, které nakonec kamarádka přinesla první esenciální olej. Tak její láska začala. "Na něm jsem postavila všechno. Začala jsem ho s ním masírovat - zespoda podél páteře nahoru, nožičky - vytírali jsme olejem pusinku. Bylo mu tehdy šest let. Už po třech dnech mi řekl, že je mu dobře," říká Jitka Kocurová, která má kromě syna Tomáše ještě mladší dceru Barboru (9).

Muž by měl být sebevědomý tak akorát

Jitko, jaký je váš vkus na muže?

Mám asi zvláštní vkus. Nepreferuji ani plešaté, ani vlasaté, ani makové, ani takové. Na mě ten chlap musí zapůsobit celkově. Mám ráda, když je to v globálu charismatický a hezký chlap s milým sebevědomím - nesmí to být přehnané sebevědomí - a umí se třeba trošku zastydět. Tak to se mi líbí.

Musí mít také svaly?

Takhle - představuji si svého manžela. Ten svaly má. Mladí kluci by asi měli být krásní a svalnatí, ale nemusí to být někdo z posilovny. Nemám ráda takový ty typy, co jsou v posilovně, dvakrát zvednou činku a deset minut na sebe koukají, jak jsou krásní. Ale finalisté Muže roku asi mají hezké tělo všichni. Jsou vysportovaní a jediné, o čem přemýšlí, je určitě to, jak zapůsobit na holky. Jsou prostě mladí a je to super, jen když to vidíte.

Jaký máte názor na tetování? Kazí nebo šlechtí tělo?

Tetování se mi líbí, ale nemělo by být přehnané. Mám také tetování na noze, a není vidět. Je to jenom moje tetování, které vidí jen ten, kdo chci, aby ho viděl. Myslím, že u chlapů to může být vidět, protože oni jsou opravdu hezčí a drsnější s tetováním. Líbí se mi, když to má nějaký podtext - jeho osobní. Když už, ať to má nějaký význam.

Jitko, jste patronkou jednoho z finalistů. Pochází z Řecka, na které máte vy osobně také vazby. Jaké další společné rysy jste s ním našla?

Je velice milý. Mám sestru, která se do Řecka vdala, a žije tam déle než 25 let. Já jsem žila na Kypru 4 roky, takže vím, jací jsou tam lidé a jak jsou milí. On také patří mezi příjemné a usměvavé. Jediné, co jsem mu radila, bylo to, aby nebyl nervózní, protože nervozita strašně svazuje. Chtěla bych, aby byl svůj. Je hezký chlap a myslím, že určitě zapůsobí.

Díky sestře má k Řecku blízko

Řecko je vyhlášené gastronomií. Dovezla vaše sestra do Řecka nějaké české pochutiny a naopak?

Samozřejmě. Řekové třeba nemají tvaroh, ale mají zase řecký jogurt, který je hodně podobný. Jinak nemají měkký ani tvrdý tvaroh. Sestra vozí z Řecka olivy, já jsem si teď přivezla jejich velikánská rajčata, protože ta řecká rajčata voní. Oni mají také speciální cibuli. Mám řeckou kuchyni moc ráda, protože Řekové opravdu umí jíst. Díky tomu, že to mají všechno tak dobré, jedí toho kvanta a přidávají k tomu chleba, tak jsou obéznější. Mají větší sklony k obezitě. Ale když vynechají ten chleba a začnou jíst jen to ostatní, tak mají nesmírně zdravou stravu. No a ta řecká rajčata jsou boží, to tady neseženete ani v době největšího sluníčka. Není rajče jako rajče.

Jak často tam jezdíte?

Málo. Od té doby, co mám děti, tak se spíš věnujeme jejich koníčkům a škole. Když byl Tomášek malý, tak jsme tam jezdili. Teď sestra spíš jezdí sem za námi. Ona už má odrostlejší děti, takže se vídáme tady.

Řecko, to je také olivový olej. Ale pokud vím, vy máte aktuálně na olejích založený svůj byznys.

Olivový olej je samozřejmě v kuchyni to nejlepší, co může být a já si ho z Řecka také vozím. Kamarádka tam má dokonce plantáže. Doma jsme přes olivový olej opravdu hodně. Ale zároveň mám ráda esenciální oleje. V roce 2017 jsem objevila esenciální oleje z americké společnosti Doterra. Zamilovala jsem se do nich, studovala jsem je olej po oleji a jejich síla mě ohromuje pořád, neustále. Je jich samozřejmě hodně a člověku by jich stačilo pár, aby dokázal léčit sám sebe a nějakým způsobem podpořit svoji imunitu a zdraví, spojit západní medicínu s východní. Mně se prostě strašně líbí alternace.

Chápu.

Co budu otravovat doktora, když mám chřipku nebo rýmičku. Zkusím si to nejprve vyléčit sama nějakými alternativními způsoby. A jeden ze způsobů jsou esenciální oleje. Když to nepomůže nebo si zlomím ruku, tak to samozřejmě nebudu léčit oleji, ale půjdu k doktorovi. Líbí se mi spojení těchto dvou světů dohromady. A protože se mě na to hodně lidí ptalo, tak jsem si to sepsala. A když už jsem si to sepsala, tak jsem si vytvořila vlastní e-shop.

Alternativní medicína ji nadchla

Co konkrétního tedy lze esenciálními oleji vyléčit?

K esenciálním olejům musíte přistupovat jako k bylinkám. Když vezmete bylinku, tak to nejsilnější, co bylinka má a čím se ona sama ochraňuje, to jí vezmete. To je esenciální olej. A proto jsou tak strašně silné. Jsou to silice. A když je budete používat, tak na každého člověka působí trošku jinak, stejně jako bylinka. Někomu citlivějšímu stačí levandule na spaní.

A když to nestačí?

Někdo potřebuje mít směs, která se nazývá serenity, a která uvolňuje mysl. Přestanete mít všechny ty šílené myšlenky, které vám před spaním běhají, a kvůli kterým nemůžete zabrat. Vezmete si serenity nebo si jej nakapete na polštář a vůně vás navodí tak, že můžete v klidu usnout. Každému člověku to působí jinak, proto není možné říct, kolik čeho máte používat.

Když začínáte, tak musíte opatrně a pomalinku. Nejprve vyzkoušet na sobě, potom to dát na děti. Takže když začnete dělat alternativní medicínu, stáváte se takovým alchymistou. Musíte pečlivě nastudovat sebe a své okolí. Když se mě někdo zeptá, můžu doporučit to, co jsem si s olejem prožila já. Vy se podle toho zařiďte, jestli to chcete následovat. To je na tom hezké, že jsme doktoři sami sobě.

Prý vás k olejům přivedl syn. Co přesně potřeboval?

Máte pravdu. Syn měl bohužel v krku streptokoky a dost často, pořád se mu to opakovalo a museli jsme brát antibiotika. Vadilo mi to a měla jsem pocit, že pro něj musím udělat něco víc. Díkybohu šla kolem kamarádka, která mi přinesla jeden jediný esenciální olej, který se jmenuje OnGuard. A na něm jsem postavila všechno. Začala jsem ho s ním masírovat - zespoda podél páteře nahoru, nožičky - vytírali jsme olejem pusinku. Bylo mu tehdy šest let. Už po třech dnech mi řekl, že je mu dobře.

Udělala jsem to z toho důvodu, že mě k tomu donutil. Já jsem na sebe docela flink, ale na děti si dávám pozor. On závodně lyžuje a toho streptokoka chytil v prosinci. Nechtěla jsem mu dát antibiotika, protože bych mu zkazila celou sezonu. Takže jsem vyzkoušela tohle a úplně jsem se do toho zažrala.

Související články

Další články