Syn slavného otce Oskar Hes zářil na premiéře Krále Šumavy po boku maminky a bratra dvojčete

Oskar Hes je Králem Šumavy: Kvůli roli se naučil střílet, jezdit na motorce a vařit, říká syn zesnulého choreografa
Zdroj: Herminapress
Oskara Hese doprovodila na premiéru maminka Marcela a bratr Oliver. Málokdo jim věří, že jsou dvojčata. Marcela Hesová svého syna v jeho kariéře plně podporuje.Oskara Hese oslovil ke spolupráci režisér David Ondříček. Oba pózují na snímku s herečkou Kristýnou Ryškou, dříve Podzimkovou, která oblékla výraznou zelenou blůzu.Oskar Hes vynesl do společnosti smaragdový smoking a motýlka.+ 8 fotek+ 9 fotek

Od 9. prosince vstupuje do kin minisérie Král Šumavy režiséra Davida Ondříčka, ve které exceluje syn zesnulého choreografa Richarda Hese Oskar (23) spolu s Vojtěchem Vodochodským (28). Jak probíhalo natáčení a co všechno se musel Oskar kvůli své roli naučit? Jeho postava převaděče Josefa Hasila má reálné kořeny a sahá hluboko do historie.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 24. 11. 2022 09:00

Herec Oskar Hes je vedle Vojtěcha Vodochodského jednou z nadějí české filmové scény. Bez ohledu na to, že jsou oba synové slavných otců, cestičku ke slávě si museli vyšlapat sami. O to sladší je ovoce úspěchu, které teď oba sklízejí.

Zatímco Vojtěch nedávno zazářil v minisérii Iveta coby Petr Sepeši, Oskar Hes vpadnul rovnýma nohama do zamlženého pohraničí. „Měli jsme premiéru přímo na Šumavě, kde je celé téma pro místní mnohem osobnější," připomněl Oskar Hes během slavnostní premiéry v Lucerně.

Postava Krále Šumavy má reálné základy. Jak moc to pro vás bylo během práce na roli důležité?

Já příběh Krále Šumavy neznal, a nevěděl jsem dokonce nic o pohraniční stráži, protože v Praze ten příběh tolik nerezonuje. V historii o tom ani není moc zmínek a nepatří to k běžnému učivu. Oslovil mě David Ondříček a začali jsme se o to téma zajímat. Šli jsme do hloubky, četli jsme knížky a další zdroje. Přípravy probíhaly od prvních čtených zkoušek až po střílení, kurzy vaření nebo jízdy na motorce.

Znamená to, že máte úplně nový repertoár vlastností a dovedností?

Střílet a jezdit na motorce, to dneska umí kde kdo, ale pro mě to bylo nové.

Jak jste si poradil s nočními scénami na Šumavě nebo obecně natáčením v nehostinných podmínkách?

Natáčeli jsme v květnu, kdy bylo počasí dobré a ty největší zimy nás minuly. To víte, že to filmaři umí vyšperkovat. Velká část toho filmu se natáčela v Mníšku pod Brdy a jen tři dny probíhaly na Šumavě. Vlastně jsme tam strávili minimum času. Byli jsme kousek od Prahy. Celé natáčení trvalo pouhý měsíc, ale přípravy probíhaly od minulého léta.

Využijete něco z těchto zkušeností i v dalších projektech?

Určitě, právě točíme film o bratrech Mašínech. Jízdu na motorce, řidičák, který jsem si kvůli tomu udělal, i to střílení, běhání, fyzičku, to všechno využiju. A to mě baví.

Máte nějakou zpětnou vazbu od historiků?

Počítám, že to teprve přijde. Mohli by se ozvat také místní ze Šumavy, kteří postavu Hasila vnímají mnohem intenzivněji. Měli jsme premiéru přímo na Šumavě, kde je celé téma mnohem osobnější.

Říkáte, že téma Krále Šumavy pro vás bylo novinkou. Už jste v něm zběhlejší?

Knížka, kterou David napsal, mi ukázala spoustu věcí, které jsem nevěděl. Třeba že byli dvojití agenti a spousta lidí smýšlela protikomunisticky, bojovali proti režimu tímto způsobem, sabotovali jej. Člověk se to v běžném životě nemá šanci dočíst, pokud ho to skutečně nezajímá.

Jaká byla podpora ze strany vaší rodiny?

Maminka i bratr jdou na premiéru, takže podpora je opravdu velká. Mám z toho radost. Víc jsme to nerozebírali, ale jsou mi ve všem podporou.

Kriminální minisérie Král Šumavy režiséra Davida Ondříčka byla nominovaná na Českého lva hned ve dvou kategoriích. Na jubilejním 30. ročníku cen české filmové a televizní akademie bude bojovat o sošku za Nejlepší televizní film nebo minisérie a Nejlepší hudba. Předávání prestižních cen proběhne 4. března.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články