Trans proměna Daniely Špinar: Vousy jsou pryč, tělo je měkčí a rostou mi vlasy i ňadra, pochvaluje si

Trans proměna Daniely Špinar: Vousy jsou pryč, tělo je měkčí a rostou mi vlasy i ňadra, pochvaluje si
Zdroj: Profimedia, Na kafeečko/koláž Lifee
Daniela Špinar v době, kdy ještě nepodstupovala hormonální léčbu. Dnes má Daniela typicky ženské rysy a kůži bez chloupků.O své proměně Daniela promluvila v talk show Milušky Bittnerové Na kafeečko.Daniela Špinar je bývalou a historicky první ředitelkou činohry Národního divadla. Na fotografii před svou proměnou.+ 2 fotky+ 3 fotky

Bývalá a historicky první ředitelka činohry Národního divadla Daniela Špinar (43) se narodila jako muž, než podstoupila hormonální léčbu. V talk show Na kafeečko promluvila o tom, jak se změnila její pokožka, ochlupení, ňadra a vlasy, ale také jak v novém těle vnímá sex. Jak vypadala před proměnou?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 07. 05. 2023 08:00

Daniela Špinar podstupuje hormonální léčbu prvním rokem a přechod na estrogen ji ovlivňuje nejen fyzicky, ale také psychicky. Dojímám se, pláču pořád," popisuje režisérka, která podobné stavy jako muž nezažívala. „Co miluji na ženách a každý muž to obdivuje, je to, že jste v cyklech. To já mít nikdy nebudu. Nikdy nebudu mít žádné propady a cykly. Chlap je v tomto stabilní, žena cyklická," vysvětluje Daniela.

Daniela Špinar je mužem i ženou zároveň

Špinar nemá ženské pohlavní orgány, nemůže mít proto menstruaci ani premenstruační syndrom. Místo toho má stále funkční penis a operaci zatím neplánuje. Nečeká ji ani menopauza. „Já ji mít nebudu, protože nemám ty orgány v těle. Navíc budu hormony brát celoživotně a neustále doplňovat jejich hladinu," říká s tím, že pokud by hormony přestala brát, začala by se fyziologicky opět měnit v muže.

„Proto bych se nechtěla srovnávat se ženami, protože já tyto zkušenosti nikdy mít nebudu. Jsem v tomto smyslu muž i žena. Biologicky jsem se narodila s nějakým mozkem a tělem, mám v sobě konflikt, ale všechno je to biologie," míní Daniela, která se identifikuje jako trans žena, nikoliv žena, k nimž cítí velký respekt a obdiv.

Bývala šlachovitá, teď je měkká a jemná

Pokud ovšem porovnáme její archivní fotky s těmi aktuálními z našeho studia, změny jsou evidentní, což potvrzuje i Daniela. Její obličej nese ženské rysy„Změnilo se mi také tělo. Bývala jsem šlachovitá a teď jsem měkká. Ženské tělo je měkoučké a jemňoučké," pochvaluje si Špinar. O pleť se starala už jako muž, ale v posledním roce se její kůže viditelně vyhladila. „Přestanou růst chloupky a jsem úplně jemná po celém těle. Ruce si teď holím jednou za měsíc, ale jsem prakticky lysá."

Co naopak Daniele růst začalo, jsou vlasy. Přiznává, že coby muž bývala už v podstatě plešatá, respektive z archivních fotek je vidno, že vlasů tolik neměla. „Narostla mi také prsa, byť je mám jako čtrnáctiletá holka," poukazuje Daniela a říká, že kdyby hormony přestala brát, ňadra už jí zůstanou, jelikož některé změny na těle jsou nevratné.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Daniela Špinar (@danielaspinar)

V sexu teď potřebuji muže, přiznává Daniela Špinar

Po prvním roce hormonální léčby Daniela také jinak vnímá sex„To, co mě vzrušuje a co se mnou muž v posteli dělá, je pro mě mnohem více určující. Dřív jsem si dokázala všechno udělat sama, protože jsem byla ten chlap s testosteronem. Najednou k tomu toho muže potřebuji," vysvětluje Daniela, podle které může za většinu mužských slabostí - ať už je to nevěra nebo promiskuita - právě testosteron.

Dávky estrogenu si tedy pochvaluje s tím, že se jí po letech konečně ulevilo. „Vlastně jsem ráda, že teď nemusím pořád někde lovit a koukat na porno. Všichni to dělají, všichni chlapi jsou úplně posedlí. Já to chápu, testosteron je opravdu prevít," vzkazuje ženám.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články