100 let od narození Dany Medřické: Svůj poslední vztah si máma skutečně zasloužila, vzpomíná syn Václav Vydra

100 let od narození Dany Medřické: Svůj poslední vztah si máma skutečně zasloužila, vzpomíná syn Václav Vydra
Zdroj: Showpix.cz, Česká televize
Dana Medřická měla se synem Václavem Vydrou láskyplný vztah.
Syn Dany Medřické Václav Vydra získal po své mamince nejen herecký talent, ale také lásku ke zvířatům.
Dana Medřická v Kočičí hře z roku 1974. Česká televize bude v pátek a v sobotu vysílat dokument s názvem Život za lásku, který připomene divákům životní role Dany Medřické.+ 8 fotek+ 9 fotek

V sobotu 11. července uplyne sto let od narození legendární herečky Dany Medřické. Za život ztvárnila nespočet divadelních i filmových rolí a poznala hned dvě osudové lásky. Nejen o tom, jak vzpomíná na maminku, ale i o tom, jak se Medřická seznámila se svým druhým manželem, jsme si povídali s jejím synem Václavem Vydrou.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 10. 07. 2020 09:00

„Máma byla úžasná, milující a spravedlivá. Pro mě bylo nejhorší, když jsem jí nějakým způsobem rozesmutnil. Přísná být nemusela, protože stačilo, když byla smutná. To pro mě byl nejhorší trest,“ říká o Daně Medřické Václav Vydra.

Změnila mi život

"Všechna zvířata, která jsme měli, většinou přišla do rodiny na můj popud. Já jsem si je v podstatě vyškemral. Tak jsem dostal i svého prvního psa boxera Bonyho. Toho jsem vlastně dostal proto, že jsem chtěl předtím hrozně motorku a nakonec to dopadlo tak, že za vysvědčení jsem ji býval měl dostat, ale máma přišla s tím, že by mi místo té motorky raději koupila psa. Tak jsem na to kývl, což možná změnilo můj život,“ vzpomíná Václav Vydra na dobu, kdy se tak nějak začínala jeho láska ke zvířatům.

O vztahu rodičů

"Táta byl o dost starší než maminka, asi o 18 let, a pro mě potom vlastně už byl spíše takovým dědou. Jinak on byl dlouho ve velice dobré formě a byl bezvadný. S mámou vedli kolikrát takové vzrušené diskuze o divadle, že jsem měl pocit, že se hádají. Ale oni se nehádali, oni jen diskutovali. Byli to herci, takže diskutovali vzrušeněji,“ vypráví herec se smíchem o komicky bouřlivých dialozích svých rodičů.

Máminy role

„Těžko říct, která role byla pro mou mámu nejzásadnější. Ona měla vždycky období, ve kterém měla nějakou roli nejraději, ale já si myslím, že to byla v každém případě dlouho Slávka Hlubinová ve Měsíci nad řekou nebo potom třeba na divadle Matka Kuráž, pak samozřejmě také Kočičí hra. Těch rolí ale byla spousta, v Městských divadlech třeba Obchodník s deštěm nebo Neapol, město milionů. A i potom v Národním divadle měla ze začátku plno pěkných rolí, které ji bavily, a které měla ráda. Pak ke konci už toho moc nebylo, vlastně od Matky Kuráže a Kočičí hry už to bylo nic moc. Já jsem jako dítě měl mámu nejraději ve filmu Kdo chce zabít Jesii? Ona tam hraje takovou bláznivou doktorku. A bylo to také možná tím, že dělá výzkumy na boxerech (smích),“ popisuje s úsměvem některé z oblíbených rolí Dany Medřické Václav Vydra.

O seznámení s Artemiem

„Druhý manžel mámy Artemio Precioso Ugarte byl opravdu moc hodný člověk. Přestože nepocházel ze šlechtického rodu, byl to opravdu španělský grand. Ne titulem, ale duchem. Myslím si, že si máma tenhle vztah zasloužila. I já jsem ho měl moc rád. A i potom, co moje máma zemřela, jsem za ním každý rok jezdil do Španělska, kde se o mě i moji ženu vždycky úžasně staral. Bylo to oboustranně moc hezké a já jsem ho měl moc rád,“ vzpomíná herec.

„Artemio tady byl se svojí rodinou léta v emigraci. To se s mámou ještě vůbec neznali, jen se na ni chodil dívat do divadla. A když se ve Španělsku uvolnila politická situace, tak se mohli vrátit domů. Než odjel, počkal na mámu po představení s kytkou před divadlem, aby jí poděkoval za to, že když mu bylo smutno po rodné zemi, zlepšovala mu náladu právě návštěva jejích divadelních inscenací. A to bylo neobvyklé, protože tenkrát u nás Španělů moc nebylo. Pak nám poslal i dva pohledy, které si táta schoval,“ vybavuje si Václav Vydra, jak se jeho maminka poprvé poznala se svým druhým manželem.

Osud je svedl dohromady

„Po mnoha letech Artemio znovu zavítal do Čech a po Kočičí hře zase na mámu počkal před divadlem. Pozvala ho k nám domů na kávu, a on nás pak všechny do Španělska. Jenomže problém byl v tom, že já jsem byl zrovna na vojně, takže jsem nemohl a táta tři, čtyři měsíce na to zemřel. A já jsem mámu tenkrát přemluvil, aby tam jela sama. Takže jela a strávila tam krásné prázdniny. Od té doby si telefonovali a během krátké doby na to zemřela Artemiovi jeho žena, takže si pak od té doby volali ještě víc. A pak tam máma jela znova a takhle se dali dohromady. Dalo by se říct, že to byl takový osud,“ vypráví o druhém vztahu Dany Medřické její syn.

Herecká rada synovi

„Mezi zásadní věci, které si dodnes pamatuji, že mi máma kdysi říkala, patří zejména její dvě rady. První z nich je, že všechno se dá napravit. Ta druhá, herecká rada zněla: ‚Nehraj.‘ Myslela tím, že herec má svou roli žít a ne hrát, protože když ji hraje, tak není pravdivý. Pro mě byla opravdu úžasná máma a nejlepší herečka. Mám na ni jen krásné vzpomínky...,“ říká s láskou herec Václav Vydra.

NA FILMOVÉ ROLE DANY MEDŘICKÉ SE PODÍVEJTE ZDE…

Náš tip: Česká televize odvysílá v pátek 10. 7. v 15:15 a v sobotu 11. 7. v 8:45 dokument ke 100. výročí narození Dany Medřické s názvem Život za lásku věnovaný hereččině tvorbě a životu.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články