Viktor Preiss slaví 75. narozeniny: Známe recept na jeho spokojené manželství

Viktor Preiss slaví 75. narozeniny: Známe recept na jeho spokojené manželství
Zdroj: Herminapress
Fotografie z roku 1980 zachycuje Viktora Preisse v jedné z jeho nejslavnějších divadelních rolí, v představení Brouk v hlavě.S Janou Preissovou jsou manželé neskutečných 53 let.Jejich syn Martin Preiss se po pádu na dno vrací do společenského života.Viktor Preiss se svým vnukem Matoušem, synem Martina, na archivním snímku z roku 2014.+ 5 fotek+ 6 fotek

V neděli slaví 75. narozeniny herec a dabér Viktor Preiss. Jak už dnes tvrdí, nestojí o mediální pozornost a rozhovory dávat odmítá, protože má pocit, že už všechno řekl. Podívejme se tedy na jeho životní příběh a osobnost očima té, která o něm musí vědět nejvíc, jeho ženy Jany Preissové (74).

Veronika Nováková
Veronika Nováková 13. 03. 2022 10:00

Herec a geniální dabér Viktor Preiss pochází z divadelnické rodiny. Jeho maminka působila jako herečka a také hlasatelka, proto bylo nasnadě, že se kroky jejího syna budou v profesním životě ubírat stejným směrem.

Vztah Viktora a Jany Preissových prošel několika zkouškami

Během studií na DAMU potkal Viktor ženu, se kterou se rozhodl strávit zbytek života„Začínali jsme kdysi s pár korunami, dvěma hrnky a talíři. Stále dokola vařili špagety, které jsme servírovali do krabic od filmů," stojí v jednom z mála rozhovorů, které Jana Preissová poskytla.

Tehdy ještě tito mladí lidé netušili, že jejich manželství projde hned několika těžkými zkouškami. V 80. letech přečkalo Viktorovu nevěru a nemanželské dítě, později Janin vleklý boj s depresemi a v roce 2014 také pokus o sebevraždu jejich syna Martina. Teď všichni září štěstím. Jana se vrátila k herectví a Martin se zase objevuje ve společnosti.

Viktor Preiss a romantické vyznání od jeho ženy

Jana Preissová, která se do dějin české kinematografie zapsala filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo Jak dostat tatínka do polepšovny, poslala prostřednictvím rozhovoru pro Národní divadlo svému muži romantické vyznání: „Přece se nemohl ztratit ten kluk, kterého jsem potkala na schodech. A ve mně je pořád ta holka. Stále je v nás láska a doufám, že bude až do smrti.“

Tip na šťastné manželství? Spontánní nápady!

herečkou Janou Preissovou se Viktor oženil v roce 1969, takže k dnešnímu dni jsou spolu neskutečných 53 let„Jednou jsme se s manželem z legrace vystrojili jako herci z 30. let a vyrazili kabrioletem na večeři do Davle,“ prozrazuje herečka se smíchem v rozhovoru pro Novinky.cz. A možná jsou to právě spontánní a bláznivé nápady, které udržují jejich vztah zdravý, šťastný a dynamický„Už když jsme se brali, bylo nám jasné, že to bude na celý život,“ říká Preissová.

Práci už si Viktor a Jana Preissovi domů nenosí

Za úspěchem jejich 53 let trvajícího manželství možná stojí také to, že od jisté doby spolu odmítají hrát. Vidět jsme je mohli jen v několika filmech ze 70. let, kdy byl jejich vztah ještě v začátcích. Šlo o snímky O Pomněnce, Holka modrooká nebo Měsíční tónina.

Někomu to partnerství v herectví funguje, někomu ne. U nás je to ten druhý případ,“ vysvětluje Viktor Preiss ve vystřižené scéně dokumentárního cyklu GEN, moje žena je totiž zakletá režisérka. Ona koriguje nejen svůj výkon, ale koriguje i mě, kritizuje mě na dálku. Nějakým způsobem mě vnímá a vlastně nemá klid sama pro sebe. Takže my to setkávání před kamerou nevyhledáváme.“ 

Krizové situace se u Preissů řeší pragmaticky

V rozhovoru pro Národní divadlo manželka Viktora Preisse dále odhaluje, že ve vztahu je ona tou silnější. Přidává také recept na to, jak řešit krizové situace, kterých v jejich manželství nastalo hned několik„Vše záleží na ženě. Muž je v takovou chvíli buď slaboch, nebo zpanikaří. Já jsem v takových situacích kupodivu racionální. Najednou jako by se mi v hlavě ochladily lampy a začnu jednat a myslet pragmaticky.“

Nám nezbývá než Viktoru Preissovi popřát k jeho jubileu vše nejlepší a spokojený život po boku moudré ženy, ve které našel životní lásku.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články