Výročí narození Aťky Janouškové: Z Národního divadla ji vyhodili kvůli židovskému původu

Výročí narození Aťky Janouškové: Z Národního divadla ji vyhodili kvůli židovskému původu
Zdroj: DAN MATERNA/MAFRA/Profimedia.cz
Aťka Janoušková byla žena plná života. Hrála, zpívala i dabovala...Dětství Aťky Janouškové bylo poznamenáno válkou a jejím židovským původem, kvůli kterému ji jako jedenáctiletou nadějnou herečku vyhodili z Národního divadla...Aťka Janoušková se se svým malým vzrůstem časem smířila a v kariéře herečky jí to nijak nevadilo.Aťka Janoušková se ve skutečnosti jmenovala Vlasta. Přezdívku, pod kterou byla po celý život známá, jí dali rodiče už v dětství.+ 1 fotka

Vlasta Janoušková, která si pro uměleckou dráhu zvolila přezdívku z dětství Aťka, se narodila 16. března 1930. I když jí život stavěl do cesty spoustu překážek, zůstávala optimistkou a snad i díky tomu se přenesla přes mnohá příkoří osudu. Jedním z nich byl nucený odchod z Národního divadla kvůli židovskému původu. Bylo jí pouhých 11 let...

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 16. 03. 2021 08:00

Její hlas si pravděpodobně pamatujeme hlavně z animovaného seriálu o včelce Máje, která mluvila právě díky Aťce Janouškové. Sama herečka tuhle dabingovou roli ale příliš ráda neměla. Vzala totiž pozornost dalším, kterých si vážila víc. Vždyť patřila nejen do dabingu, ale i na jeviště a před kameru.

Hrůzy války

Aťka Janoušková se původně jmenovala Vlasta, ale pro svůj umělecký život si zvolila přezdívku, kterou jí dali v dětství rodiče. Bohužel toto období nebylo nejšťastnějším v životě budoucí velké malé herečky. Pocházela totiž z židovské rodiny, která měla v průběhu druhé světové války velké problémy. V srpnu 1943 gestapo zatklo oba její rodiče. Otec Rudolf zemřel v koncentračním táboře Dachau těsně před koncem války. Matka Hedvika naštěstí přežila pochod smrti z tábora Ravensbrück a po válce se vrátila domů.

Narodila se pro jeviště, jenomže...

Sama Aťka Janoušková se už od útlého věku věnovala hlavně baletu, a to i přes svůj handicap, kdy bylo zřejmé, že neroste stejně jako ostatní děti. Její talent ocenili dokonce i v Národním divadle, kde vystupovala už od svých jedenácti let. Jenomže to byl rok 1941, zuřila druhá světová válka, a tak to netrvalo dlouho, než se našel nějaký „uvědomělý občan”, který anonymním dopisem upozornil vedení divadla, že na jeho jevišti vystupuje dítě židovského původu. A bylo po angažmá…

U Dismana

Aťka Janoušková ale měla štěstí v neštěstí a mohla nastoupit do Dismanova dětského rozhlasového souboru. „Nikdy jsem nezapomněla panu Dismanovi, že se mě ujal a já se dostala mezi sobě rovné. Mohla jsem s nimi dělat divadlo, což jsem měla strašně ráda,“ řekla Aťka Janoušková v rozhlasovém pořadu Host do domu, natočeném při příležitosti jejích 88. narozenin, téměř na den přesně rok před její smrtí.

Pohádkové role

Divadla a vystupování obecně se herečka nikdy nevzdala, i když určitou dobu pracovala jako korespondentka. Začala jezdit po estrádách, hrála a zpívala na divadelních prknech a ve filmech. Vidět ji dodnes můžeme hlavně v pohádkách, z nichž nejznámější je asi Ať žijí duchové! Svou poslední (Peklem s čertem) natočila v roce 2002. V pohádkách se usadila, jak konstatovala, tak nějak přirozeně. Samozřejmě na tom měl zásluhu i její malý vzrůst, s nímž se nejprve snažila něco udělat, ale po několika marných pokusech, při nichž jí doktoři neúspěšně podávali třeba i mužské hormony, se se svojí podobou smířila. Nic jiného jí bohužel ani nezbývalo. Talentu měla ale dost na to, aby se prosadila i tak.

Velká láska Aťky Janouškové

Herečka se sice nikdy nevdala, ale jednu velkou lásku přece jen měla. Byl jí hudebník a její dlouholetý kolega Josef Poslední, který bohužel v roce 1968 tragicky zahynul při havárii autobusu v Mongolsku, kam vyjeli s kapelou na vystoupení. Od té doby už zůstala sama až do smrti, která ji potkala jen týden před 89. narozeninami, 7. března 2019. A protože ve svém bytě žila sama, tak také sama a bez pomoci blízkých zemřela. Našla ji až policie, kterou na místo poslali Aťčini známí, jimž se delší dobu neozvala. Lékař uvedl, že byla mrtvá již několik dnů.

I když se musela Aťka Janoušková po celý život potýkat s řadou problémů, zůstával optimistická a dobře naladěná až do konce. Možná i to byl její recept na život a překonávání překážek.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org. Aťka Janoušková

CSFD.cz: Aťka Janoušková

Paměť národa: Aťka Janoušková

Český rozhlas: Host do domu: „V životě jsem musela překonat různé věci.“ Za Aťkou Janouškovou

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články