Život po nevěře: Zásadní roli hraje čas a touha vše napravit. Pomůže vykřičet se, chvilky ve dvou i upřímná komunikace

Jak po nevěře obnovit důvěru ve vztahu: Pomůže vykřičet se, chvilky ve dvou i upřímná komunikace
Zdroj: Freepik

Oběti nevěry se mohou cítit jako na emocionální horské dráze. Vypořádat se s tím, že si partner užil v náruči někoho jiného, není snadné, ale pokud o vztah stojíte, můžete ho zachránit. Tady je recept!

Lucie Daniel
Lucie Daniel 26. 10. 2023 14:00

„Jak mi to ten můj mohl udělat? Už mu nikdy nemůžu věřit!“ Vztek střídá lítost a beznaděj. Na druhé straně ten, který podvedl, se často ohání argumenty, že svoji lásku prosil, aby mu věnovala víc pozornosti a času. Nevěra je složitá věc a naučit se znovu důvěřovat patří k pomalým a nesmírně náročným procesům.

Plačte, křičte a neuzavírejte se do sebe

John Gottman, kterého časopis Psychotherapy Networker v roce 2007 označil za jednoho z deseti nejvlivnějších psychoterapeutů, na svém blogu radí, že by zrazený partner měl nejdřív naplno vyjádřit své emoce. Tak do toho! Použijte fráze typu „cítím se ublíženě a poníženě“.

Odpusťte, jinak nemůžete jít dál

Nechtějte vědět všechny detaily, neptejte se na sexuální zážitky svého partnera a nepátrejte po tom, zda se mu sex s milenkou líbil víc než s vámi. Akorát to prohloubí už tak hluboké rány. Až se vzpamatujete z prvního šoku, hledejte způsob, jak nevěrníkovi odpustit nebo alespoň přijměte jeho omluvu a úsilí situaci urovnat.

On musí aférku ukončit a hodí se i slib, že nic podobného se již nebude opakovat. Připouštíte, že nevěru, která se častěji objevuje v produktivním věku po čtyřicítce, společně zvládnete? Pak vás oba čeká náročná práce.

Nevyčítejte, využijte společně strávené chvíle

Určete, které dny nebo večery strávíte spolu. Za kvalitní společný čas se přitom nepovažuje sledování televize. Vsaďte na rituály spojení, jako jsou denní procházky, snídaně u jednoho stolu, deskové hry či příprava oblíbených jídel.

Pochopitelně, že na zradu jen tak nezapomenete, proto jakákoli myšlenka, která vám během těchto chvilek prolétne hlavou a týká se nevěry vašeho partnera, je normální. Neduste ji v sobě, což doporučuje i koučka partnerských vztahů Lenka Procházka.

Dejte si za úkol mít na jazyku to, co na srdci

Podle ní platí, že pokud partnerovi dáte šanci a ve vztahu zůstanete, je nutné opřít se o dva základní pilíře partnerství, tedy důvěru a komunikaci. „Ty po nevěře musí být doopravdy silné. Když své pocity neventilujete, může mnohem snáze dojít k odcizení, čímž se pomyslně vrátíte na začátek,“ objasňuje pro Lifee.cz Lenka Procházka s tím, že pak je těžké vztah znovu posílit tak, aby byl pevný a dlouhodobý. „Necítíte-li se dobře, máte nepříjemné myšlenky a potřebujete to ze sebe dostat, ten druhý by pro vás měl mít pochopení,“ dodává.

Buďte k sobě upřímní

Abyste obnovili a budovali vzájemnou důvěru, oba vždy udělejte to, co slíbíte. Nesnažte se přetvařovat a zůstaňte sami sebou. O vztah pečujete systematicky. Ostatně, je jako zahrádka, která vyžaduje neustálou starost. I proto mějte společné aktivity, upřednostňujte to, co vás baví, a vyživuje.

A na zázraky nečekejte dny, spíš týdny až měsíce. Dejte tomu čas, protože ten je v tomto případě doopravdy důležitý. I když se důvěra a pohoda do vztahu po nevěře navrací pozvolna, možné to je. Věřte, že stojíte-li si vzájemně za to, dokážete všechno na světě,“ uzavírá Lenka Procházka.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články