PORADNA: Přítel neustále vysedává na mobilu a mě si nevšímá. Nechte mu jeho čas po práci, zbytek si ale nárokujte, radí koučka

naštvaná, rozčilená
Zdroj: Freepik

Mobil je dobrý sluha, ale špatný pán. Vědí to už nejen maminky malých "závisláků", ale také přítelkyně a manželky, jejichž partner dává přednost trávení volného času s telefonem před společnými aktivitami. Kdy a jak zakročit, radí koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 21. 09. 2023 11:30

Tento problém řeší i Vilma. "Můj partner neustále vysedává na mobilu. Když ráno vstane, první věc, kterou udělá, je, že sáhne po telefonu. Večer je zase mobil poslední věcí, kterou drží v ruce," nastiňuje situaci.

"Už jsem z toho zoufalá, protože nám kvůli tomu doma vázne komunikace a krom chvil, kdy si spolu někam vyrazíme, je těžké s ním mluvit, protože se věnuje mobilu. Co s tím? Už jsem s ním o tom zkoušela promluvit, ale on to zdaleka nevidí tak černě. Prý prostě relaxuje a čistí si hlavu po práci," dodává Vilma.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Tohle je poměrně častý problém, a přesně jak píšete, dříve či později to začne prohlubovat propast v komunikaci mezi vámi dvěma. Pokud bych vám mohla poradit, co dělají moje klientky v obdobné situaci, a co opravdu zabírá, je nedat se a mluvit s ním o tom.

Určitě se nenechte odradit odpovědí, že relaxuje a čistí si hlavu. Existuje jedna velmi jednoduchá, a přesto velmi účinná metoda, a to je „neverending ASK“. To v praxi znamená, že se k danému tématu budete stále na něco ptát, avšak nikoliv jízlivě. Je potřeba udržet „přátelskou“ formu a spíš na přítele v tomto případě dělat „oči“, než mu něco vyčítat. 

Například pokud přítel řekne „čistím si tím hlavu a relaxuju“, tak se zeptat: "A nenapadá tě nějaká lepší forma relaxu a čistění hlavy, lásko? Co kdybys vymyslel něco, u čeho bychom si hlavu vyčistili oba?" A hoďte po něm takový ten dvojsmyslný vlahý pohled

A příteli pak vysvětlete, že vám chybí, že vám chybí ty chvilky, kdy si spolu povídáte, tulíte se, koukáte v objetí na film, plánujete budoucnost… Prostě jste spolu. Řekněte mu, že když je on s telefonem, tak vás v tu chvíli posílá do jiného světa, mimo svůj telefon. A že se cítíte odstrčená a nemilovaná. A že je vám smutno. A že chcete zpět svého muže, se kterým je taková legrace, který umí tak neodolatelně vyprávět a vy tak ráda posloucháte jeho uklidňující hlas.

Víte, jak to je, zabojujte. Nikdo jiný to za vás neudělá a za vztah s milovanou osobou stojí za to bojovat. Výsledky nemusí přijít okamžitě, ale mělo by docházet k postupnému zlepšování. Zlozvyků se člověk nezbavuje snadno a z minuty na minutu, tak se obrňte trpělivostí a postupně si nárokujte partnerův čas.

Určitě však zachovejte i nějaký čas, který je opravdu jen a jen partnera, a co v tom čase dělá, nechte na něm. Například když muž přijde z práce, většinou chce „vypnout“, na nic nemyslet. Muži dříve koukali na TV, nyní koukají do mobilů. Je to něco, u čeho nemusejí přemýšlet, mají program „prázdná krabička“, o kterém mluvím ve své knize SPOLU partnerský manuál. Tak mu ho dopřejte. Avšak večery by bylo fajn, abyste se věnovali sobě a pěstovali si svoji partnerskou zahrádku.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články