10 tipů, jak cestovat levněji a zažít to pravé dobrodružství

10 tipů, jak cestovat levněji a zažít to pravé dobrodružství
Zdroj: Pixabay
Ještě než se vydáte na cesty, sestavte si svůj denní rozpočet.Sledujte aktuální nabídky různých portálů, které se na vyhledávání levných letenek a akcí aerolinií specializují.Cestování je především o počítání.Chtěli jste cestovat a objevovat, tak nebuďte líní.+ 1 fotka

Levné cestování nemusí znamenat nepohodlnou a špinavou dovolenou. Pokud to vezmete za správný konec, může tomu být právě naopak. Nízkonákladové cestování je mnohem dobrodružnější. Na takovou dovolenou jen tak nezapomenete, a to v dobrém. Podívejte se na deset jednoduchých tipů, jak cestovat i za málo peněz.

Redaktor
Redaktor 14. 07. 2018 14:56

1. Denní rozpočet

Ještě než se vydáte na cesty, sestavte si svůj denní rozpočet a přičtěte k němu jednorázové výdaje. Nezapomeňte na náklady za ubytování, jídlo, dopravu, vstupy i zábavu. Svůj rozpočet se snažte nepřesáhnout. Pokud vám něco zůstane, použijete to při svých dalších dobrodružstvích.

2. Sledování portálů s letenkami

Sledujte aktuální nabídky různých portálů, které se na vyhledávání levných letenek a akcí aerolinií specializují. Pokud nehledáte specifickou destinaci, s velkou pravděpodobností natrefíte na letenky za zajímavé ceny.

3. Nehledat cíl, ale cenu

Čím je flexibilnější váš výběr destinace a data odletu, tím levnější letenky seženete. Stačí ve vyhledávači letenek zadat odletové místo a destinaci „Everywhere“ a uvidíte, že se budou dít divy.

4. Inkognito režim

Rezervační portály mají své finty, kterými se vás snaží donutit letenku za každou cenu koupit. Pamatují si totiž vaše předchozí vyhledávání a podle toho filtrují, které letenky by se vám mohly líbit. Pokud usoudí, že máte o letenky skutečně zájem, začnou cenu letenek pomalu zvyšovat, aby vás přiměli je co nejdříve koupit. Proto vždy při hledání letenek použijte soukromý/inkognito režim v prohlížeči a nebo můžete před novým vyhledáváním pomocí stisknutí SHIFT+CTRL+DEL smazat cookies.

5. Cestujte do zemí s nízkými denními náklady

Cestování je především o počítání. Extrémně levná letenka vás nezachrání, pokud budete v zemi, kde utratíte majlant. Je třeba si dobře promyslet, jestli není lepší připlatit si něco málo za letenku a dostat se tak do země, kde si budete užívat i za málo jako králové.

6. Hotel za hostel

Neutrácejte zbytečně za pokoj, ve kterém strávíte minimum času. Hostel je mnohem levnější variantou.

7. Přemisťování přes noc

Pokud vaše cesta z bodu A do bodu B trvá víc než pár hodin, jeďte nočním spojem. V mnoha zemích fungují tzv. sleeping trains nebo sleeping buses, které vyjíždí většinou pozdě večer a do cíle přijíždí brzo ráno. Ušetříte za ubytování, vyspíte se a ráno můžete vyrazit objevovat tamní krásy.

8. Místo směnáren využijte bankomat

Možná je to pro vás překvapující, ale výběr peněz z bankomatu v zahraničí je ve většině zemí výhodnější než výměna ve směnárně. Přestože většina směnáren tvrdí, že peníze mění bez poplatku, opak bývá pravdou. Před odjezdem si zjistěte, jak vysoký poplatek si vaše banka účtuje za výběr z bankomatu v zahraničí. Většina to má zadarmo, u jiných se to může pohybovat v řádech desítek korun.

9. Chůze místo jízdy

Chtěli jste cestovat a objevovat, tak nebuďte líní. Nejjednodušší a nejlevnější způsob má hned několik výhod. Ušetříte náklady, vyhnete se dopravním zácpám a v neposlední řadě procházkou poznáte cizí město mnohem osobněji, než přes okna autobusu.

10. Smlouvat jako o život

Pokud jste si ke svým cestám vybrali zemi, kde je běžné smlouvat o ceně, máte jedinečnou příležitost ušetřit. Pro efektivní smlouvání buďte sebevědomí a neustupujte od své navrhované ceny. Prodejce se bude chtít dostat na polovinu mezi jeho a vaší cenu. Jestli máte železné nervy, můžete usmlouvat věc i za cenu, kterou jste navrhli. Dokud je prodejce ochotný diskutovat, stále na prodeji něco vytěží.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články