Cesta vlakem: Jak vyzrát na řvoucí dítě i neodbytného nápadníka

Pozorování ubíhající krajiny je kolikrát lepší než televize.
Zdroj: unsplash.com
Cestování vlakem má svou atmosféru.Vlaky kolikrát projíždějí krajinou, která vás uchvátí.Jízdu vám ale může znepříjemnit malý cestovatel svým hlasitým projevem.Nebo neodbytný pán, který si bude chtít povídat a "zajít na kafe".+ 2 fotky+ 3 fotky

Rádi cestujete vlakem? Užíváte si lehkého drncání a pokaždé, když čekáte na perónu a cítíte vůni kolejí se ve vás probudí cestovatelský duch? Pak nastoupíte do vagónu a hledáte místo, odkud byste v klidu mohla pozorovat ubíhající krajinu.

Redaktor
Redaktor 19. 09. 2018 10:52

Ať už jedete kamkoliv, cesta vlakem vám připomene výlety s babičkou o prázdninách. Jenže málokdy se stane, že byste byla ve vlaku sama, a tak se sem tam musíte smířit i s ostatními cestujícími, kteří třeba vaši romantickou náladu nesdílejí a hudba z jejich sluchátek se line pomalu od lokomotivy až k poslednímu vozu.

Mnoho lidí cestuje vlakem do práce i do školy. Studenti se snaží si do hlavy nacpat poslední střípky informací, které by se tam ještě mohly vmáčknout před nadcházející zkouškou. Žijeme ale v době, kdy si každý může dělat (téměř) cokoliv, a když se ohradíte, že vás jejich přítomnost ruší, skoro vám ukousnou hlavu. Věnují vám pohled, že pak máte pocit, že je to vlastně vaše vina, že jste si vůbec dovolila cestovat, nebo vás vyhlásí na celý vůz.




Jedním z případů může být řvoucí dítě. Neutěšitelný hysterický záchvat není právě to, co byste chtěla celou cestu poslouchat. Někteří rodiče svého potomka jednoduše ignorují se slovy „on se vybrečí a pak ho to přejde“. V které části cesty to přesně nastane? Vyjela jste z Prahy do Ostravy, nyní jste v České Třebové a dítě nevypadá, že by mu došla energie nebo selhaly hlasivky. Jednou z možností je si přesednout, tedy pokud máte kam. Druhou je slušně požádat, jestli by rodiče malého křiklouna nemohli přeci jenom nějak zabavit nebo uklidnit. Pokud jsou trochu empatičtí, alespoň se pokusí svou pějící ratolest ztišit. Minimálně by mohli pochopit, že ve voze nejsou sami a ne každý je zvědavý na jejich na plné pecky vyhrávající dítě. Naštěstí to zřejmě neušlo pozornosti ani provozovatelům železničních spojů, a tak je dnes alespoň jistá naděje, že rodiny s dětmi pojedou ve vagónu vyhrazeném speciálně pro ně. V některých kupé se mohou malí operní pěvci dívat i na pohádky.


Dalším zpestřením vaší cesty se může stát švarný mladík, kterého upoutal váš vzhled. Nejhorší je, když z vás po pokusu o navázání konverzace vytáhne, kam jedete a k jeho štěstí a vašemu neštěstí zjistíte, že před sebou máte ještě celé dvě hodiny společné cesty. Jestliže o jeho vyprávění o životě (v záměru na vás udělat dojem) nestojíte, slušně mu sdělte, že byste ráda v klidu rozjímala. Vymyslete si cokoliv. Že jste unavená, že vám není dobře, že máte přítele/manžela nebo že jste lesbička. Pokud ani jedna z možností nezafunguje, přesedněte si. Stejně jako v předchozí variantě platí: pokud máte kam. A stejně tak i naštěstí platí, že v mnohých vlacích najdete i oddělené vozy určené jen pro ženy.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články