Recepty na nepečené cukroví: Šohajky, kuličky Tiramisu, kokosové válečky

Recepty na nepečené cukroví: Šohajky, kuličky Tiramisu, kokosové válečky
Zdroj: Pixabay.com

Nepečené cukroví nabízí spoustu různých chutí a troufnou si na něj i nezkušené hospodyňky. Na výběr máme kokosový salám, kuličky Rafaelo, marcipán, ořechové koule, medové kuličky, rumové kuličky, Tiramisu kuličky, kávová zrna, čokoládu s burizony, šohajky, vosí úly… A dalo by se jistě najít ještě několik dalších druhů nepečeného vánočního cukroví. A do kterého se letos pustíte vy?

Ludmila Vajdová
Ludmila Vajdová 21. 12. 2019 12:13

Kuličky Tiramisu

Ingredience: 125 g mascarpone, 180 g mletých piškotů, 20 g moučkového cukru, 4 lžíce uvařené silné kávy, 3 lžíce rumu, kakao na obalení

Postup: Tyto kuličky připravujte až jako poslední cukroví, protože musí být v chladu a je nutné ho do několika dnů sníst. Ovšem s tím nebude problém, neboť se po nich zajisté rychle zapráší. Piškoty umelte, smíchejte s cukrem, kávou a rumem. Přidejte mascarpone a propracujte do tuhé hmoty. Dejte do lednice minimálně na půl hodiny ztuhnout. Pak vytvořte malé kuličky a ty obalujte v kakau. Uložte v lednici.

Barevné kokosové válečky

Ingredience: 250 g mletého kokosu, ¾ konzervy Salka, 100 g polotučného sušeného mléka

K obarvení: 2 polévkové lžíce kakaa, potravinářské barvivo (růžové, zelené)

Postup: Smíchejte kokos, sušené mléko a Salko. Vypracujte těsto a rozdělte ho na 3 nebo 4 díly, podle toho, kolik chcete barev. Jeden díl nechte bílý, další díl obarvěte kakaem a další potravinářským barvivem. Každý barevný díl ještě rozdělte na 3 díly a utvořte tenké válečky. Bílý, kakaový a barevný váleček vždy přiložte k sobě, takže vytvoříte trojbarevné válečky. Pak válejte tak, aby se spolu válečky spojily. Točivým pohybem vytvořte spirálu tří barev. Nakrájejte na menší kousky asi 5 cm dlouhé a ty obalte ve strouhaném kokosu.

Šohajky

Ingredience: 150 g másla, 250 g mletých ořechů, 200 g cukru krupice, 70 g mletých piškotů, 100 ml mléka, rum podle chuti

Čokoládová poleva: 250 g čokolády na vaření, 100 g másla

Na zdobení: Půlka loupané mandle nebo půlka ořechového jádra

Postup: Mléko zahřejte a rozpusťte v něm cukr. Přidejte do mléka máslo, ořechy, piškoty a rum dle chuti. Za stálého míchání stále vařte na mírném plameni, až směs trochu zhoustne. Pak nechejte vychladnout. Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a máslo. Připravte si papírové košíčky a do každého dejte trochu čokoládové polevy. Dejte do lednice na chvíli ztuhnout. Vytáhněte z lednice a do každého košíčku lžičkou vložte ořechovou směs a zalijte čokoládovou polevou, Ozdobte mandlí nebo ořechem a vložte do lednice ztuhnout. Pak uchovávejte v chladu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články