Vánoční perníčky krok za krokem. Právě teď je nejvyšší čas začít

Vánoční perníčky krok za krokem. Právě teď je nejvyšší čas začít
Zdroj: Marsalekjosef.com

Perníčky patří mezi vánoční cukroví, které se peče mezi prvními, protože potřebuje více času ke změknutí. Výborné perníčky, které se budou rozplývat na jazyku, to je vrchol pečení vánočního cukroví.

Ludmila Vajdová
Ludmila Vajdová 01. 12. 2019 11:50

Chcete mít ty nejlepší vánoční perníčky? Dosažení takového cíle ovlivňuje mnoho faktorů. Dobře vypracované těsto, pravidla při pečení a technika zdobení perníčků. Pojďme se podívat krok za krokem, jak dosáhnout chutných a krásných perníčků.

Perníkové těsto je základ

Ingredience: 320 g pšeničné hladké mouky, 125 g moučkového cukru, 2 vejce, 50 g medu, 1 lžíce holandského kakaa, 25 g másla, polovina sáčku hotové směsi koření do perníku (nebo po půl lžičce umletého hřebíčku, nového koření, badyánu a kardamomu).

Ve vodní lázni rozehřejte máslo s medem a nechejte trochu vychladnout. Sypké přísady dejte na vál, uprostřed vytvořte důlek, do kterého rozklepněte vejce a trochu zpracujte. Směs postupně přilévejte do těsta a vypracujte tuhé, hladké těsto. Propracování těsta musí být dokonalé.

Zabalte do sáčku a nechte minimálně přes noc v lednici odležet. Poté z těsta vyválejte plát vysoký asi 4 - 6 mm, dle velikosti tvarů, které budete vykrajovat.

Jak péct perníčky

Perníky pečte na plechu potřeným tukem nebo posypaným hladkou moukou. Při potření plechu tukem se perník mírně rozpeče do stran a trochu se sníží jeho trvanlivost. Při posypání plechu moukou perník neztratí tvar a nabude trochu do výšky.

Velmi důležitá je teplota pečení! Troubu vyhřejte na 180 °C a vložte plech do trouby. Délka pečení závisí na tom, jak velké jsou tvary, které pečete. Důležité však je, abyste sledovali stav upečení perníčků jen přes okénko trouby. Jestliže troubu otevřete dříve, než jsou upečené, perník "zapadne".

Perníčky vyžadují delší dobu, aby změkly a zvláčněly. Pečte je asi tři týdny před Vánocemi. Po upečení a vychladnutí je ozdobte nebo potáhněte polevou. Uložte do krabice a přiložte k nim oloupané jablko.

Jak zdobit perníčky

Nejrychlejším způsobem je nanesení polevy na celý výrobek. Vařené a horké polevy nanášejte štětečkem. Do studené polevy perníček namočte a přebytek otřete prstem. Druhým způsobem je zdobení bílkovou glazurou.

Nahřívaná cukrová poleva: 180 g cukru krupice, 3 lžíce vody, troška rumu nebo citronové šťávy. Cukr svařte s vodou „na nit­“ a ochuťte rumem nebo citronovou šťávou.

Bílková glazura: Na 1 bílek potřebujete 170 g prosátého moučkového cukru, 1 lžičku citronové šťávy a 1 vrchovatou lžičku Solamylu (nebo lžičku rozpuštěné želatiny). Bílek, citronovou šťávu a Solamyl začněte šlehat a během toho postupně přisypávejte cukr. Šlehejte až do zhoustnutí a pak hned můžete zdobit.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články