Nebaví vás sex s partnerem? Důvodem bývá i sebevědomí, upozorňuje psychoterapeutka Samsonová

Nebaví vás sex s partnerem? Důvodem bývá i sebevědomí, upozorňuje psychoterapeutka Samsonová
Zdroj: Freepik.com

Intimita ke vztahu patří a měli by si ji užít oba, jak partnerka, tak i partner. Jenže co když jeden z nich považuje sex s partnerem za něco, co je třeba jenom přežít? Takový problém řešila v poradně i psychoterapeutka Sylvie Samsonová. Co poradila klientům?

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 21. 08. 2020 14:00

Kamila je jednou z žen, které se rozhodly intimní potíže řešit jinak než nevěrou. Kamila je vdaná za svého muže 19 let, mají spolu tři krásné a zdravé děti, je jí 45 let a do naší poradny přišla s problémem, že vlastně nikdy nezažila orgasmus, že sex s jejím mužem je vlastně pouhou povinností než něčím, co by si užila. Prošla několika vyšetřeními z oblasti gynekologie, vše je v pořádku, takže závěr zněl - je to v hlavě. A přesně tak to má i mnoho dalších žen. Nejde o to, že by jim sex byl přímo nepříjemný, ale nepřináší jim to, co by přinášet měl.

Sebevědomí

Při podrobnějším hovoru se Kamila svěřila, že od doby, kdy si pořídili děti, tak nějak vlastně není moc čas na nic, tedy ani na sex. Než milování, jde spíš o rychlovky, které stíhají, když děti uloží anebo ráno, než se děti vzbudí. Průměrnou délku pohlavního styku se vším všudy (chápejte s předehrou) odhadla asi na 3-5 minut.

Manžel Kamily k nám do poradny později také přišel, ani jemu délka intimností nevyhovuje, avšak se třemi dětmi to prý moc jinak nejde, takže je rád, že je alespoň něco. Říkal, že si samozřejmě všiml, že manželka vše spíše jen přetrpí a samotného ho to trápí, ale neví, co s tím. Několikrát se snažil navodit romantiku, zapálil svíčky, jindy rozsvítil lampičku, ale Kamila vždy vše pozhasíná, a dokonce už si ani prý nepamatuje, kdy ji naposledy viděl v nějakém rajcovním prádélku.

Případ Kamily a jejího manžela je velmi častým a má několik rovin. První rovinou je sebevědomí ženy, kdy ženy vlivem těhotenství a porodů se mnohdy za svoji postavu stydí, že už nejsou takové, jako byly dříve. Tento blok je potřeba postupně odstraňovat a pokud by to byl i váš problém, určitě se s ním dá pracovat.

Partnerská komunikace

Druhou rovinou je pak komunikace a důvěra mezi partnery. Pro všechny muže mám samozřejmě doporučení toho, že je třeba svoji ženu chválit, ale chválit není nutné jen slovně. Výrazně pomohou něžné letmé doteky během dne, takové ty věci, které jste dělali v době začátku vztahu – např. žena vaří a vy ji jen políbíte na krk, pohladíte po zadečku. Žena potřebuje něžnosti. Ty jsou totiž „nejvíc“. Jsou lepší než tisíce slov, i když, kdo by neměl rád, když mu partner zašeptá, jak ho pořád neskutečně moc miluje a je rád, že ho má.

A díky něžnostem po týdnu či dvou vaše žena rozkvete, nabude sebevědomí, začne se více usmívat, hýřit dobrou náladou, takže i vy, milí muži, se stanete šťastnějšími, a uděláte šťastnějšími i vaše děti. Přesně v duchu přísloví: udělej svoji ženu šťastnou a ona udělá šťastným tebe. Život není o drahých a luxusních dárcích, ale to tom, jak kvalitně spolu trávíte společný čas. Vyjma něžností bych ještě na závěr měla jedno doporučení, komunikujte spolu, udělejte si na sebe každý den alespoň 30 minut, které budete mít pro sebe, k tomu, abyste si mohli popovídat, co jste kdo zažil, společně plánujte, prohlížejte si fotografie z dob vašeho seznámení, pouštějte si filmy, na které jste zamilovaně koukali… Zkrátka užijte si ten společný čas spolu jak nejlépe umíte.

Máte podobné problémy či potíže, svěřte se na redakce@lifee.cz

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články