Jak sladit pracovní a rodinný život? Pravidelně se dobíjejte, koš plný prádla neznamená prohru, radí mentorka Procházka

Lenka Procházka
Zdroj: Se souhlasem Lenky Procházka

Sladit rodinný život s tím pracovním je palčivým tématem mnoha maminek. Jak se z denního koloběhu nezbláznit? Dovolte si nebýt perfektní, koš plný prádla neznamená prohru, říká pro Lifee.cz mentorka a životní průvodkyně Lenka Procházka.

Lucie Daniel
Lucie Daniel 02. 05. 2024 14:30

V dnešní době čelíme obrovskému tlaku ze strany společnosti a médií. Ideální žena je vyobrazována jako hrdinka, která pracuje od rána do večera, v mezičase uvaří, uklidí, vyzvedne děti ze školky a ze školy, a ještě se u toho usmívá. Mýtus, nebo realita?

Neohlížejte se na ostatní

Přední česká koučka, mentorka a životní průvodně Lenka Procházka pro Lifee.cz nicméně říká, že nejdůležitější je, jak se cítíme my samotné a co vyhovuje nám. „Orientovat se tím, co tvrdí okolí, či dokonce média, nás může dovést do bludného kruhu neustálé snahy o dokonalost, která ale neexistuje,“ objasňuje s tím, že každá z nás má jinou energetickou kapacitu, možnosti a také chuť.

Proto je vždy klíčové položit si otázku, jakým způsobem si chci rodinný i osobní život vytvářet. A také si všímat varovných psychosomatických signálů těla.

Když je váš work-life balanc špatně nastavený

Kdy je ten správný čas na přenastavení celého systému v koloběhu práce-rodina? „Tohle se pozná hlavně podle energetické kapacity. Zjednodušeně řečeno, jestli jsem neustále unavená, mám špatnou náladu, vyhořela jsem, štve mě manžel i děti, koneckonců i ten neustálý stereotyp, je prostě něco špatně,“ varuje Lenka Procházka.

Každá žena potřebuje čas pro sebe, mít své zdroje energie a radosti a neustále se dobíjet, aby mohla fungovat i jako manželka a máma. Na to se často zapomíná.

Pravidelně se dobíjejte a část práce předelegujte

Povinností hodně, prostoru málo. Chcete další důkaz? Pak si po dobu 14 dní zaznamenávejte, kolik hodin denně trávíte prací, kolik hodin věnujete rodině a kolik samy sobě. Už se asi není čemu divit, že vaše tělo reaguje tak, jak reaguje. Vlastně volá o pomoc.

„Přiznejte si, že tu energii nikde nevezmete, sama ji musíte dobíjet. Rozhodně si hlídejte spánkové návyky, a to i u dětí, choďte spát ve stejnou dobu a určitě o svém denním rozvrhu mluvte s ostatními,“ popisuje koučka a dodává, že ženy často považují své partnery za telepaty.

Jenže tak to není, žádný muž neumí číst myšlenky, proto tomu svému nalijte čistého vína. Začněte tím, jak se cítíte, co a kdy potřebujete – buďte konkrétní. Nikoho neobviňujte v tom smyslu, že nepomáhá, bojem se nic nezíská. Není-li partner, nebojte se říct babičkám, chůvám, sousedkám, uklízečkám a podobně. Všechno prostě zvládnout samy nemůžete! Proto využívejte všechny možností, které se vám naskytnou.

Koš plný prádla neznamená prohru

Šéfe, je po pracovní době, v plánu mám pohodový večer!“ Naučit se říkat ne je v dnešní době nutností. Důkladně vybírejte, co si ponecháte, a čeho se vzdáte, včetně hodnot, které jste dřív (před dvěma dětmi, několika roky a osmihodinovou pracovní směnou) považovaly za středobod světa. Teplá večeře? Ale beze všeho, jen ve freestylu. Když uděláte guláš, tak na dva dny, a ještě něco zamrazte.

Všechno jde, když se chce. „Dohodněte se s babičkou, že děti půjdou na oběd dvakrát týdně k ní. Dovolte si nebýt perfektní, koš plný prádla neznamená prohru. Vytvořte svůj systém péče o domácnost tak, aby byl efektivní. Co v rámci výchovy lze delegovat na děti, to předejte. Koneckonců, sem tam si rodina může dát i pizzu z dovážky, což je zcela v pořádku. Stejně jako to, když si občas zajdete na víno nebo kafe s kamarádkou. Od rodiny i od práce, jakkoli s obojím bilancujete, si prostě potřebujete odpočinout,“ uzavírá Lenka Procházka.

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Související články

Další články