Univerzální recept, jak skloubit mateřství a práci: Je to velký punk, kdo se mu umí přizpůsobit, ten vyhrává, říká novinářka Šárka Seydler Kabátová

Když se žena rozhodne mít dítě, neznamená to, že se musí vykašlat na kariéru. Jak ale vše skloubit dohromady? Do pořadu Ženská tabu si Bára Hlaváčková pozvala spisovatelku Šárku Seydler Kabátovou, která svůj recept na úspěšný rodinný i pracovní život našla.

Barbora Hlaváčková
Barbora Hlaváčková 18. 08. 2023 09:00

Téma pracujících matek se ve své nové knize Máma má práci, která vychází v říjnu letošního roku, věnuje i novinářka Šárka Seydler Kabátová, která je dalším hostem v pořadu Báry Hlaváčkové.

„Tohle téma mě pálilo, řekla bych, už od raného dospívání, kdy jsem věděla, že chci být matkou a zároveň jsem měla ambice být novinářkou a věděla jsem, že v téhle profesi to není úplně jednoduché skloubit,“ uvádí v úvodu rozhovoru pro Lifee.cz Seydler Kabátová.

Jak se jí to nakonec podařilo a co by doporučila dalším ženám, které se chtějí vydat na cestu, která občas přináší nejapné poznámky okolí?

Kniha Máma má práci spojuje dvě skupiny žen

Zastavím se hned zpočátku u názvu vaší knihy - Máma má práci. Evokuje to ve mně ten nižší level, kam až mnohé matky klesnou, když jsou doma s dětmi, ale zároveň Máma má práci jasně říká, že to tak být nemusí, že i ženy s malým dítětem mohou pracovat. Skvělý název mimochodem.
Děkuju. Já nad tím přemýšlela velmi dlouho. Ano, spojuje to přesně tyhle dvě roviny. Jsem za něj strašně ráda, protože to myslím ukazuje všechno o tématu.

Píšete o tématu, které vás už jako novinářku pálilo, nebo to přišlo až s tím, že jste se vy sama stala matkou? Kdy přišel impuls k tomu, sepsat a vydat knihu?
Tohle téma mě pálilo, řekla bych, už od raného dospívání, kdy jsem věděla, že chci být matkou a zároveň jsem měla ambice být novinářkou a věděla jsem, že v téhle profesi to není úplně jednoduché skloubit. Vlastně jsem neměla ani nějakou vidinu toho, jak to dělat, když mi bylo 19. Když mi bylo 23, už to pro mě začalo být aktuální téma, a koukala jsem se, jak to dělají kolegyně, ale z toho jsem nečerpala. Protože buď to byly ženy, od kterých jsem tuto zkušenost čerpat nechtěla, nějak mě to děsilo, anebo jsem viděla, že novinářky často děti ani nemají. Možná právě proto, že to je náročná profese. Takže impuls napsat knížku opravdu přišel až v momentě mého těhotenství. Jsem za to ráda, otevřelo mi to úplně novou dimenzi.

A co se ve vás v těhotenství odehrávalo? Chyběla vám práce, protože jste říkala, že jste jednoduché těhotenství neměla?
To je pravda. Chtěla jsem celých 9 měsíců využít k tomu, abych si mohla ještě něco dodělat, plnit své sny a podobně, ale bohužel těhotenství jsem lehké neměla. Nechci se pitvat v detailech, ale celou dobu mi bylo zle tak, že jsem nemohla pojímat jídlo ani vodu. Celé jsem to prozvracela, tudíž práce moc nepřicházela v úvahu. Vyřadilo mě to z mého života a několik měsíců jsem jen doufala, že mi bude ještě někdy dobře. Na práci jsem moc nemyslela, ale mrzelo mě, že jsem některé věci nemohla dodělat.

Kdy jste potom začala pracovat po porodu, po jak dlouhé době? A bylo to právě na knize?
Ne, ne, kniha přišla až později. Nejdříve jsem začala psát názorové články, to bylo zhruba ve čtyřech a půl měsících mé dcery. To pro mě byla velká výzva a musím přiznat, že tehdy najít čas, vůbec na to si třeba umýt vlasy, byl docela nadlidský úkol. Natož vymyslet nějaký komentář. Ale potřebovala jsem to, věděla jsem, že už ztrácím slovní zásobu a že už mi chybí takový ten novinářský drive. Takže to jsem potřebovala k životu, a pak jsem začala dělat podcastovou sérii a teprve potom přišla intenzivní práce na knize. Fáze přemýšlení trvala déle.

Sestra mi byla vzorem pracující matky, říká Kabátová

Chtěla jste se vrátit na svoji původní pozici, kterou jste zastávala ještě před těhotenstvím? Protože během toho těhotenství už jste nezvládala pracovat.
Přála jsem si pořád točit reportáže někde v terénu, ale protože jsme často jezdili až někam do Karviné nebo k hranicím Česka s jinými zeměmi, tak to nepřicházelo v úvahu. A musím říct, že jsem se dlouho připravovala na to, že jednou budu matka, a věděla jsem, že zpravodajská role pro mě jako novinářku nebude úplně slučitelná s mateřstvím. Takže jsem se potom, a vlastně to tak vycházelo i přirozeně z mé potřeby, dostala k publicistice a tam jsem věděla, že už mám trošku volnější pole působnosti, že tam si to můžu dovolit.

Vy říkáte, že jste to promýšlela hodně, hodně dopředu. Je to potřeba? V těhotenství už je pozdě přemýšlet, jak to má žena skloubit?
Myslím si, že je dobré nad tím přemýšlet dopředu, aby nepřicházel zbytečně velký šok. Ale u mě to bylo dáno tím, že jsem se dlouho obávala, jestli vůbec budu moct mít děti. Mně prostě bylo řečeno někdy v 16 letech, že si mám pospíšit, že moje zdraví mi v tomhle směru nemusí být nakloněno. Proto jsem nad tím takhle přemýšlela až bádala.

Přesto tedy, že jste přemýšlela a bádala, přesto, že to těhotenství bylo komplikované, tak jste bojovala v sobě s tím, jak to bude potom, jestli to opravdu zvládnete? Nebo jste měla nějaké vzory, které vám dodávaly odvahu a víru, že to půjde skloubit?
Jako jediný blízký vzor, kdy jsem si skutečně říkala, že do toho trochu vidím, jak to probíhá, byla moje sestra. Ta je shodou okolností také novinářka a viděla jsem, že nějakým způsobem to skloubit s prací jde. Takže jsem si říkala, když ségra, tak já taky. V novinařině jsem opravdu těch vzorů úplně mně blízkých neviděla moc, skoro bych řekla, že žádný. Ale možná to byla jenom moje slepota, možná, že tam ty příklady byly. No a jinak je asi potřeba nad tím opravdu přemýšlet dřív.

Recept na to, jak skloubit práci a mateřství stále hledám

Přestože jste to měla promyšlené, co vás na mateřství překvapilo? Už to samotné těhotenství a potom na tom mateřství, co jste nečekala?
Já jsem nečekala, že se práce vypne hned na začátku. Ono to zní, že jsem byla tak ambiciózní, že jsem věděla, že budu mateřství a práci kloubit od prvního týdne narození dcery. Ale ne, já na začátku opravdu byla tak strašně šťastná, že jsem s ní jenom doma ležela v posteli, hladila ji a brečela dojetím, jak je to krásné. Tak to mě třeba překvapilo, jak moc to člověka sejme v tom pozitivním. Samozřejmě se stávají i příklady, kdy to může být nakloněno k tomu minusu, ale já v tomhle měla štěstí. Užívala jsem si to a překvapilo mě možná, že ten můj novinářský drive se na chvíli ztratil, protože chvíli fakt nebyl.

Našla jste pak ale ten recept, jak to skloubit - mateřství a práci? Jak to sladit, spíš než skloubit?
Hledám ho pořád. Každý den je nová výzva, protože dítě se pořád vyvíjí a já taky. Takže je to nekonečná záležitost a myslím si, že univerzální recept možná spočívá v tom, kým je žena obklopena. Jestli má doma zázemí tomu nakloněné, jakou profesi dělá, jak moc je nastavená na to, že někdy věci prostě nepůjdou podle řádu. Je to velký punk, a kdo se mu umí přizpůsobit, ten vyhrává.

Recept pracujících matek z různých profesí sepsala v knize

Já se přesunu ke knížce Máma má práci. Tam je těch receptů hned několik, protože vy tam zpovídáte asi 10 pracujících matek různých profesí. Koho tam zpovídáte a proč tahle forma?
Já vyzpovídala za poslední rok stovky žen. Včera jsem zpovídala další desítky a předtím jsem byla v Ústí nad Labem, kde to pro mě byla zase úplně nová věc, poslouchat příběhy odjinud než z Prahy. Takže jsem si potom do knihy vybrala 10 žen, které mi přišly velmi inspirativní a ten jejich přístup třeba v něčem jiný nebo by mohl někomu pomoci. Takže jsem se rozhodla pro formu rozhovorů, protože jsem viděla, že to autentické povídání může skutečně někomu otevřít oči, dát návod anebo minimálně uklidnění, že v tom ty ženy nejsou samy. Zpovídám tam ženy v profesi vědkyně, sociální pracovnice, političky, jako třeba Danuši Nerudovou.

V knize je i tenistka Bára Strýcová, která zvládla vyhrát Wimbledon jako máma, což je teda neuvěřitelné.
Musím říct, že jsem to s Bárou odžívala u obrazovky a říkala si, že to je krásné. To je úplně krásný příklad toho, že si šla za svým snem a to dítě neupozadila. Takže třeba i Bára Strýcová je v knize, přesně tak. Spisovatelka Kateřina Tučková a další.

Celý rozhovor najdete na začátku článku ve videoformě. Novinářka Šárka Seydler Kabátová se v něm mimo jiné dále věnovala i těmto tématům:

  • Měnícímu se pohledu společnosti na pracující matky
  • Jaké šance mají matky na pracovním trhu v Česku
  • Zda je luxus možnost mít několik let mateřskou dovolenou, nebo je to nevýhodné
  • Z čeho pramení hejty na pracující matky
  • Jak dosáhnout svých cílů i během mateřství
  • Co všechno se objeví v knize Máma má práci, která vychází v říjnu letošního roku

Související články

Další články