Tenistka Barbora Strýcová se loučí s tenisem: Mateřství mi změnilo tělo, chci se naplno věnovat synovi a procestovat s ním svět

Tenistka Barbora Strýcová se loučí s tenisem: Mateřství mi změnilo tělo, chci se naplno věnovat synovi a procestovat s ním svět
Zdroj: Se souhlasem Barbory Strýcové
Tenistka Barbora Strýcová říká, že ve volném čase se synem Vincentem ráda cestuje a čistí si za volantem hlavu.Syn Barbory Strýcové Vincent oslaví v září druhé narozeniny.Tchajwanka Hsieh Su-wei (vpravo) a Barbora Strýcová drží své trofeje poté, co zvítězily během finálového tenisového zápasu ženské čtyřhry v poslední den letošního Wimbledonu.Tenistka Barbora Strýcová plánuje na konci srpna oficiálně ukončit svoji kariéru v průběhu US Open. Letos začíná 28. srpna.+ 6 fotek+ 7 fotek

Po úspěchu na letošním Wimbledonu vypráví tenistka Barbora Strýcová (37) v rozhovoru pro Lifee.cz o plánovaném ukončení kariéry na US Open. Mimo tenisovou kariéru se Barbora plně věnuje výchově svého syna Vincenta, který v září oslaví 2. narozeniny. Lze podle ní účinně skloubit kariéru s mateřstvím? A kdy oblékne zasnoubená Strýcová vysněné svatební šaty?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 25. 07. 2023 13:00

Tenistka Barbora Strýcová (37) po návratu z mateřské pauzy ovládla před týdnem čtyřhru na grandslamovém Wimbledonu. Jejímu synu Vincentovi, kterého má s novinářem Petrem Matějčkem, budou v září dva roky. Barbora plánovala už v průběhu těhotenství kariéru ukončit - dle svých slov - důstojněji, ideálně na US Open. To se jí vyplní, ale díky fantastickému úspěchu na letošním Wimbledonu to vypadá, že s tenisem se bude loučit na svém profesním vrcholu.

"My ženy matky toho sneseme strašně moc a dokážeme v těžkých situacích zapnout a neohlížet se. Ale neberu to nějak dramaticky. Jsem matka, protože jsem si to takhle vybrala, a vybrala jsem si i to, že nebudu mít žádnou chůvu," překvapuje v našem rozhovoru Barbora, pro kterou už tenis dávno není na prvním místě. "O to je to někdy možná náročnější, ale na druhou stranu já syna nechci šidit. Když už jdu na tenis, chci, aby byl v nejlepších rukou a ty jsou u mé rodiny. Být máma je každopádně nejlepší věc na světě," vysvětluje jedna z našich nejúspěšnějších tenistek.

Bára Strýcová skončí na US Open 2023

Jaké emoce ve vás vyvolal letošní Wimbledon?

Když jsme proměnily druhý metčbol, tak první emoce ve mně byla ta, že jsem tomu vůbec nevěřila. Byla jsem v šoku, že jsme to znova dokázaly. Pak zavládla čistá radost a přešťastná energie. Připadala jsem si v ten moment strašně silná.

Jak probíhaly oslavy? Máte vůbec po tak náročných dnech ještě energii slavit?

My jsme skončily docela pozdě, po zápase jsme šly ještě na tiskovou konferenci a dopingovou kontrolu. Pak jsme se oblékly do šatů a šly na bál šampionů, kde jsme byly jenom asi půl hodiny. Od té doby žádné větší oslavy nebyly. V plánu oslavy ale jsou.

S kariérou se hodláte rozloučit na US Open. Jak si ten slavnostní den hodláte užít? Odměníte se nějak?

US Open bude můj poslední turnaj a myslím, že nebudu pod tlakem. Samozřejmě v momentě, kdy vstoupím na kurt, tak budu chtít vyhrát, ať už v singlu, deblu nebo mixu. Užiju si to se svojí rodinou, bude tam moje sestra a na to se hrozně moc těším. Chci si užít i New York, vidět a zažít něco jiného než jen kurty a hotelový pokoj. A jak se odměním? To ještě nevím. Pro mě je důležitější si to prožít a užít.

Nepřehodnotila jste po vítězství na Wimbledonu termín ukončení kariéry? Nechcete přece jen pokračovat?

Nepřehodnotila. Ta otázka se nabízí, ale pro mě je to konec. Mám za sebou dlouhou a myslím, že i dost úspěšnou kariéru a já se chci naplno věnovat synovi. Chci procestovat svět s ním, vidět, jak roste a zažívat všední i nevšední věci.

Jak Báru Strýcovou proměnilo mateřství

Držíte kvůli výkonu nějakou speciální dietu?

Nedržím a nikdy jsem nedržela. Mám ráda zdravé jídlo, zeleninu a ovoce. Baví mě to a chutná mi to. Spíš mě nebaví „prasit“. Pro mě je důležité se nepřecpávat, protože pak člověk hůř regeneruje a nemá tolik energie. Mám ráda třeba těstoviny s olivovým olejem, rybu nebo maso s rýží. Pro mě je lepší být malinko hladová než přecpaná.

Jaké to bylo, vrátit se na kurty jako maminka. Co se mateřstvím změnilo, ať už psychicky nebo fyzicky?

Změnilo to moje priority. Dřív byl tenis na prvním místě, ale od té doby, co se mi narodil syn, už není. Pro mě je nejdůležitější on. Fyzicky se mi tělo změnilo. Nemám ho tak osvalené a jsem náchylnější na zranění. Velkou roli hraje taky spánek, a syn toho moc nenaspí. Myslím si, že my ženy matky toho sneseme strašně moc a dokážeme v těžkých situacích zapnout a neohlížet se. Ale neberu to nějak dramaticky. Jsem matka, protože jsem si to takhle vybrala, a vybrala jsem si i to, že nebudu mít žádnou chůvu. O to je to někdy možná náročnější, ale na druhou stranu já syna nechci šidit. Když už jdu na tenis, chci, aby byl v nejlepších rukou a ty jsou u mé rodiny. Být máma je každopádně nejlepší věc na světě.

Bára Strýcová o synovi Vincentovi

Jak těžké je spojit profesionální tenisovou kariéru s výchovou syna Vincenta? Jak zvládá syn odloučení?

Syn se mnou na turnajích je, takže to odloučení není tak velké. Dřív plakal, i když jsem šla třeba na kurt, navíc byl ještě malinkej a nešlo mu vysvětlit, že se za chvíli vrátím. Teď už je to mnohem lepší. Snáší dobře změny a je přizpůsobivý, takže je to docela fajn. Snažím se ho vychovávat, tak jak si myslím, že je to nejlepší podle mě. Ale někdy mi dojde trpělivost, zvlášť třeba po nějakém náročném tréninku, když jsem unavená a Vincent třeba taky zrovna nemá svůj den. Ale to zná asi každá máma.

V září mu budou dva roky. Co ho momentálně nejvíc baví? A jak tráví prázdniny?

Tráví je cestováním se mnou po turnajích nebo s neteřemi, které se o něj moc hezky starají. Má se moc hezky. Baví ho kopat do míče, pořád něco montuje, skáče, visí a leze. Je to hodně aktivní dítě, za což jsem moc ráda.

Jak vaše rodina funguje, když máte podobně náročné období, jako je Wimbledon? Kdo hlídá a uklízí?

Na turnajích je se mnou většinou moje máma nebo moje sestra. Nebo můj přítel. Během tréninků a zápasů je s nimi, ale koupání a uspávání je moje, pokud to časově vyjde. Doma uklízí jednou týdně naše paní uklízečka.

Rodina je pro Báru Strýcovou nejvíc

Na nedělním finále nechyběl váš partner. Je Petr sportovní typ, nebo si tenis zamiloval díky vám?

Jsem za to strašně moc ráda. I za celou svoji rodinu, že tam byli. Petr je sportovní typ, sám dělá triatlon - běhá, plave a jezdí na kole. Tenis si zamiloval asi ještě trošku víc od té doby, co jsme se poznali.

Jak s rodinou nejraději trávíte čas? Vím, že ráda cestujete. Jaké země vás lákají? A jak se změnilo cestování s příchodem syna?

Když někam cestujeme s rodinou, tak nejraději jezdím autem. Mám Toyotu RAV4, do které se vejde úplně všechno. Má velký kufr a jsem s ní hrozně spokojená. Je to hybrid, takže i spotřeba je super.

Vím, že moc ráda řídíte. Jaké za vás nejlepší auto jste řídila a čím vás okouzlilo?

Řízení mám ráda a přiznám se, že nejradši jezdím sama. Uvolním se a pustím si rádio na plný pecky. Jsou ale i dny, kdy si jen tak v tichosti přemýšlím. V Americe jsem řídila Toyotu Supru a to byla úplná bomba. Připadala jsem si jak v tryskáči.

Před dvěma lety jste se s přítelem zasnoubili. Už máte vybrané svatební šaty?

Zasnoubení jsme, ale svatba zatím není na pořadu dne. Ne že bychom nechtěli, naopak, ale zatím jsme tak vytížení, že jsme se k tomu nějak nedostali. Jednou si ale určitě nějaké vyberu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články