DJ Ladida o výchově dvou dcer: U expartnera chodí do školy, když jsou u mě, učím je sama

DJ Ladida vychovává dvě dcery: S přítelkyní jsem se rozešla, děti doma vyučuji sama
Zdroj: Se souhlasem DJ Ladidy
DJ Ladida, tedy Linda Štěpničková, je spokojenou mámou dvou dcer.S otcem holčiček, snowboardistou Martinem Černíkem, mají nastavenou střídavou péči.Linda Štěpničková měla nějaký čas přítelkyni. To už je teď ale minulostí.DJ Ladida s otcem svých dcer, snowboardistou Martinem Černíkem.+ 4 fotky+ 5 fotek

Linda Štěpničková alias DJ Ladida (46) patří mezi nejlepší ženy svého řemesla v České republice. Mimo to, že se po večerech aktivně věnuje hraní, vychovává také dvě dcery ze vztahu se snowboardistou Martinem Černíkem. V rozhovoru pro Lifee.cz DJ Ladida prozradila detaily netradiční výchovy dcerek, jehož součástí je i částečné vzdělávání doma.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 28. 09. 2022 12:00

V roce 1996 vystoupila DJ Ladida jako vůbec první Čech na světově uznávané technoparty Mayday v německém Dortmundu. O rok později ji německý magazín FrontPage označil za nejlepšího mezinárodní DJe roku.

Mimo skvělou kariéru však DJ Ladida, podobně jako DJ Lucca nebo Andrea Pomeje, vychovává dvě dcery, které navíc sama vyučuje. Přiznává, že v dobách největší slávy bylo náročné zvládat rodinu a práci zároveň. „Jela jsem opravdu na doraz, bylo to na úkor spánku. Znamenalo to večer se rozloučit, jet hrát, po hraní dojet kolem páté hodiny ranní domů a dospávat se, kdykoli jen to bylo možné. Ale dá se to, když hrajete třeba pětkrát do měsíce. Kdybych hrála dvakrát týdně, už by to tělo asi nevydrželo," přiznává DJ Ladida.

Jak jste s dcerami zvládla začátek školního roku?

Mladší dceři bude devět a starší bylo dvanáct. Ta teď přestoupila na novou školu, což samozřejmě přináší trochu víc vyřizování a povinností. Navíc když jsou dcery u mě, vyučuji je já. V nové škole je více učitelů a starší dcera je jediná, kdo tam má výuku tohoto typu. Ještě to bude vyžadovat jistou synchronizaci. Když to tak řeknu, teprve si to všechno sedá, ale já jsem na to zvyklá a za mě je to v pohodě. Děti jsou samostatné, odmalička jsem je vedla k tomu, aby se dokázaly učit samy.

To znamená, že jsou možná mentálně vyspělejší než ostatní děti v jejich věku...

Chytré určitě jsou, známky mají dobré. Spolu se učíme doma, a když jsou u tatínka, tak mají výsledky dobré – na to, že do té školy tak často nechodí.

Jak vás napadlo, že budete dívky sama učit?

Jednak je to vzdáleností, odkud děti cestují, protože Praha je od Hradce Králové docela daleko, a já děti učila už dříve, protože když jsme žili s bývalým partnerem, trávili jsme část roku v zahraničí. Bylo to celkem přirozené a běžné. Děti dostaly výukový plán, takhle jsme si to nastavili a všem to vyhovovalo. Výsledky ve škole byly dobré, takže proč ne? Neříkám, že bych to dokázala každý den, asi bych nebyla schopná je vyučovat pořád. Ale když je to takto krátkodobé, myslím si dokonce, že jsme napřed a zvládneme toho mnohem víc. Za kratší dobu stihneme stejnou látku, co se děti učí ve škole. Je to náročné, ale když vás baví, co děláte, jde to lépe.

Jak skloubit kariéru s rodinným životem? Musí to být náročné, pokud k tomu ještě vyučujete své děti.

Když mám děti v péči, tak pracovat tolik nemůžu, respektive nelze to dost dobře skloubit. Na druhé stranu je to mnohem lepší, než je na víkend stěhovat. Snažím se být v dobré kondici, cvičím pravidelně crossfit na Strahově. Takže ano, skloubit s kariérou to jde, ale důležitá je i pomoc prarodičů.

A jak jste to zvládala v době, kdy byly dcery menší, nechodily ještě do školy a potřebovaly více péče?

To jsem jela opravdu na doraz, bylo to na úkor spánku. Znamenalo to se večer rozloučit, jet hrát, po hraní dojet kolem páté hodiny ranní domů a dospávat se, kdykoli jen to bylo možné. Ale dá se to, když hrajete třeba pětkrát do měsíce. Kdybych hrála dvakrát týdně, už by to tělo asi nevydrželo.

Kdo u vás vařil nebo vaří a připravuje svačiny?

Když mám holky u sebe, tak vařím já. Pokud jsem měla odjet, bylo všechno předem připravené. Teď je situace už jiná a dělíme se o to. S holkami se snažím trávit maximum času, ale ony už jsou ve věku, kdy jsou rády se svými vrstevníky a ve své sociální bublině. Máme ten čas hezky rozvržený, že se škola třeba nemusí dělat hned ráno a nenutím je ani jíst v přesně stanovenou hodinu. Ta starší třeba nerada snídá. Máme prostě volnější režim. Pomalu je učím, aby se dokázaly samy postarat a uvařit si, když je potřeba. To je základ – jsou to dívky. Ale je pravda, že kdybych měla kluky, budu je to učit také.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Linda Štěpničková (@djladida)

Pomáhá vám s výukou také vaše partnerka?

S partnerkou jsme se rozešly, dětem se věnuji sama a občas mi pomáhá maminka. Pokud nemám přesné zadání, pomáhá mi internet. Teď je to náročnější kvůli té druhé škole, protože druhý stupeň funguje trošku jinak. Ale zatím jsme si vždycky poradili. Učitele nakonec stejně zajímá jen to, jestli mají holky dobré znalosti.

Jsou dívky schopné se postarat jedna o druhou? Starší o mladší?

Schopná sice je, ale už je ve věku, kdy přicházejí hormonální změny a puberta. Je to půl na půl a cítím, že už má jiné zájmy. Postarat se dokáže, ale zodpovědnost bych jí nedávala.

Zajímá je vaše hudba nebo hudba obecně?

Dcery jsou hudebně nadané, ale hudbu, kterou hraji, doma příliš často nepouštím. Nechci je moc ovlivňovat. Když jedu hrát, holky mě přemlouvají, aby mohly jet se mnou. Většina akcí, kde hraju, probíhá v noci a je přístupná od 18 let, takže na to si ještě budou muset počkat. Ale nemyslím si, že bych chtěla, aby šly v mých šlépějích. DJing je těžká práce, je to hodně cestování a určitě to není pro každého. Cestujete kvůli jednomu večeru a do rána jste vzhůru. Ale pokud si něco takového samy vyberou, bránit jim v tom nebudu. Už teď hrají na hudební nástroje, umí dobře zpívat i tancovat. Jak toho využijí, to už bude na nich.

Vaše kolegyně DJ Lucca říká, že občas mají ženy v tomto oboru problém si děti pořídit.

Myslím, že není problém si je pořídit, pokud je chcete mít. Ale udržet si při tom také partnerský vztah už může být náročné. Muži zřejmě mají větší problém akceptovat, že je partnerka po nocích nebo několik dní pryč. Ta důvěra musí být mezi partnery opravdu silná a na obou stranách, aby to mohlo fungovat. Ale znám páry, kterým to jde, mají tři děti a také chůvy, které se o ně starají. Dá se to, byť to není běžné a samozřejmé.

Jezdíte v současné době hrát také do zahraničí?

Zahraniční hraní se v poslední době dlouho odkládalo, takže teď žádné nemám. Ale v Praze mě mohou lidé vidět 27. října ve Fortuna Areně, kde budu hrát jako český support na koncertu Borise Brejchy. Během pandemie jsem se začala věnovat také jiné práci a vrátila jsem se ke své původní profesi, takže jsem nyní barber. Okrajově dělám také dámskou kadeřnici, ale víc mě baví holičství.

Žijete v Praze?

Ano, od začátku lockdownu jsem v Praze.

Vídáte se s ostatními DJkami? Přátelíte se s DJ Luccou...

Vídáme se a občas spolu také hrajeme, ať už máme společný set, nebo se potkáváme na hudebních akcích. Jezdívaly jsme spolu hrát také do zahraničí a na to si občas vzpomeneme. DJ Lucca má dva syny, já dvě dcery a jsou v podobném věku, takže děti se také kamarádí.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články