Alice (24): Táta mi prozradil, že kluk od sousedů je jeho syn. Blbé je, že jsem s ním něco měla

Alice (24): Táta mi prozradil, že kluk od sousedů je jeho syn. Blbé je, že jsem s ním něco měla
Zdroj: Unsplash

Alice přijela na víkend domů, protože její táta je nemocný. Když seděla u jeho postele, prozradil jí tajemství. Alice není jeho jediné dítě...

Jana Jánská
Jana Jánská 30. 08. 2023 07:00

Můj táta pořád někde létal. Přes týden byl až do večera v práci a nezastavil se ani o víkendu. Když si nedávno uhnal ošklivý zápal plic, docela nás to všechny překvapilo. Využila jsem toho, že je doma a nikam nechodí. Zastavila jsem se u rodičů na víkend. Ale možná jsem to neměla dělat.

Vrátila jsem se domů

Po maturitě jsem se přestěhovala do většího města, protože doma jsem si nemohla najít zajímavou práci. A možná jsem se chtěla i osamostatnit a žít bez dohledu rodičů. Někdy mi totiž pěkně lezli na nervy. Zejména táta, ten mi mluvil snad do všeho. Hlavně do kluků...

Ale to už je dávná minulost. Dnes mám s rodiči pohodový vztah, voláme si a jednou za dva měsíce přijedou na víkend za mnou, nebo si já udělám výlet k nim. Myslím, že takhle je to docela fajn.

Když teď táta onemocněl, rozhodla jsem se navštívit je. Nakoupila jsem ovoce, mamce vzala flašku červeného vína, a vyrazila jsem. Čekala mě cesta vlakem a pak autobusem. Jak jsem koukala z okna na měnící se krajinu, vybavovaly se mi vzpomínky na mládí. Musela jsem se smát při pomyšlení na věci, které jsem tehdy brala smrtelně vážně. Dnes bych nad spoustou z nich jen mávla rukou.

Táta mi prozradil tajemství

Doma bylo až podezřelé ticho. Máma mě objala a pošeptala mi, že táta spí. Je to nezvyk, vždycky byl hodně aktivní, teď spal přes den. Usedly jsme s mámou v kuchyni, načaly láhev vína a vykládaly jsme si snad dvě hodiny.

Pak se táta probral a šla jsem se na něj podívat. Vypadal asi lépe, než se cítil, ale jeho strhaná tvář stejně nepůsobila zrovna zdravě. Sedla jsem si k němu a ukázala mu tašku s ovocem. "Tak, teď budeš jíst ovoce ty," řekla jsem mu s úsměvem. Když jsem jako malá byla nemocná, vždy mě nutil jíst ovoce. A já to tehdy opravdu nesnášela.

Usmál se, protože pochopil, co tím myslím. Mamka řekla, že musí skočit do krámu a odešla. Seděla jsem u táty, loupala pomeranč a podávala mu jeden měsíček za druhým. Táta vypadal, že ho cosi trápí, ale neví, jak začít. Pak si odkašlal a řekl něco, co převrátilo můj život vzhůru nohama.

Chodila jsem se svým bratrem

"Pamatuješ na Tondu od sousedů?" zeptal se mě. Přikývla jsem a hlavou mi proběhla vzpomínka na to, jak jsem s tím klukem tajně chodila. Táta tehdy hrozně zuřil a nechtěl mě s ním vidět. Jenže právě to mě tak trochu hnalo do Tondovy náruče...

"Kdysi jsem něco měl s jeho mámou... Tonda je tvůj bratr," řekl táta a já se málem skácela k zemi. Nemohla jsem uvěřit tomu, co jsem právě slyšela. Mísil se ve mně zmatek, vztek a já nevím co ještě. Táta mi neřekl víc. A já nebyla schopna se na něco zeptat. Ten Tonda, se kterým jsem... To snad není pravda! Vůbec netuším, jestli se s tím někdy dokážu srovnat. A ví o tom máma? Zdá se, že mě čeká opravdu náročný víkend.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články