Pavla (28): Kolegyně je hrozně manipulativní a pomlouvá všechny ve firmě. Vůbec netuším, jak to máme řešit

Pavla (28): Kolegyně je hrozně manipulativní a pomlouvá všechny ve firmě. Vůbec netuším, jak to máme řešit
Zdroj: Freepik

Pavla se v práci dostala do nezáviděníhodné situace. Jedna z manažerek pomlouvá nejen své podřízené, ale také nadřízené. Mlží a vymýšlí si o všech takové věci, až zůstává rozum stát. Pavla netuší, co ji k tomu vede.

Jana Jánská
Jana Jánská 28. 06. 2023 10:00

Dana (40) byla na první pohled příjemná a zdvořilá, ale brzy jsem si uvědomila, že za jejím úsměvem se ukrývá něco mnohem temnějšího. Je totiž neuvěřitelně manipulativní a neustále šíří zlobu a intriky mezi námi všemi.

V práci jsem se přestala cítit dobře

Před rokem jsem nastoupila do nadnárodní firmy, která má dobré jméno, platy a prostředí. Jenže mám pocit, že to poslední už moc neplatí. Na začátku jsem si ještě myslela, že jsme tým, který drží pohromadě. Ale časem jsem si začala všímat, jak Dana systematicky podkopává důvěru mezi kolegy.

Na poradách nás chválí, jenže vzápětí všechny pomlouvá u vedení. Tím to ale neskončilo. Nedávno dokonce napsala dopis do centrály v zahraničí a pomlouvala i naše české vedení. Když měla chvilku, sedla si k nám u oběda a také začala s pomlouváním vedení.

V jistém smyslu mi připomíná kukačku, která se snaží všechny vytlačit z hnízda. Jenže co pak? To chce vystrnadit všechny z firmy? Vůbec nechápu, co tím sleduje. Zatímco předtím jsem do práce chodila s radostí, v posledních měsících už převládají opačné pocity.

Jak čelit manipulátorce?

Bylo to pro mě o to horší, že jsem ve firmě nejkratší dobu ze všech kolegyň. Ještě jsem nerozklíčovala vztahy mezi lidmi a snažím se být opatrná. Takže se v tom raději moc nevrtám. Jen mě to šokovalo, protože jsem si myslela, že pracuji ve firmě, kde se vzájemně podporujeme a taháme za jeden provaz.

Postupně jsem zjistila, že nikdo vlastně netuší, co tím Dana sleduje. Chtěla se dostat na vyšší pozici? Nebo měla nějaký skrytý plán, který jsme nebyli schopni rozluštit? Všimla jsem si, že naše pracovní prostředí začíná být toxické. Do toho mi několik lidí u kafe řeklo, že zvažují podání výpovědi...

Začala jsem na internetu studovat články o manipulaci a způsobech, jak se vyrovnat s manipulátory. Dozvěděla jsem se, že manipulátoři často využívají různé lichotky, rozdělování a paniku. Snažila jsem se tyto vzorce hledat v tom, jak se chová Dana. A nenápadně s ní o tom promluvit. Nebyla jsem úspěšná. Dokázala mě vyvést z míry, ať už svými lživými tvrzeními, nebo zdánlivou přátelskostí. A já byla zase na začátku.

Bojím se, že se jí nezbavíme

Uvědomila jsem si, že v tom nejsem sama. Další kolegové a kolegyně také vnímají toxičnost jejího chování a chtěli by se postavit proti ní. Začali jsme se vzájemně podporovat, sdílet informace a otevřeně mluvit o našich obavách. Snažili jsme se vytvořit síť lidí, kteří budou pracovat na dosažení společného cíle. Jenže pokud tím cílem bude vyhnat Danu z firmy, nebudeme nakonec stejní jako ona?

To mi trochu vzalo vítr z plachet. Opravdu netuším, jak se s tou situací vypořádat. Bojím se, že nenajdeme způsob, jak se vyrovnat s Danou a jejím manipulativním jednáním a obnovit harmonii ve firmě. Tajně doufám, že si jejího chování všimnou ve vedení a nějak se s ní vypořádají...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články