Daniela (38): Příliš pozdě jsem poznala, že žiji s narcistickým manipulátorem. Stálo mě to devět let života

Daniela (38): Příliš pozdě jsem poznala, že žiji s narcistickým manipulátorem. Stálo mě to devět let života
Zdroj: Unsplash

Daniela žila devět let po boku narcistického manipulátora Kamila. Nedbala rad maminky, která ji prosila, aby od něj odešla. Daniela si stále něco namlouvala. Trpěla ponižování, organizaci volného času i zákaz styku s rodinou. Když řekla, že chce děti, Kamil vyslovil něco, co ji konečně donutilo odejít.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 12. 10. 2022 07:00

Devět let jsem žila s narcistickým manipulátorem. Neposlouchala jsem prosby své rodiny, abych ho opustila. Musela jsem si sáhnout na dno, abych pochopila, že mě terorizuje. Lituji jen jedné věci. Ztratila jsem tolik let života pro někoho, kdo za to nestál.

Zamilovala jsem se do narcistického manipulátora

Když jsme se s Kamilem (35) před devíti lety poznali, měla jsem dojem, že má ten chlap na hlavě snad svatozář. Krásně jsme se ve všem doplňovali, měli jsme stejné koníčky a zájmy. V posteli byl něžný a pozorný. Lítala jsem si na obláčku lásky a malovala si slibnou budoucnost. Troufám si říct, že první dva roky si mě pečlivě namotával.

Ve chvíli, kdy si byl jistý, že jsem v jeho moci, začal upřednostňovat jen sebe. On rozhodoval o tom, kam pojedeme na dovolenou. To podle něj jsem musela trávit volný čas a dělat, co chce on. Když jsem byla na pochybách, vždycky našel nějakou ze svých milých vět a zase si mě namotával zpět. Omámená a zcela zmanipulovaná jsem dělala vše, co chtěl.

Po čase si začal organizovat aktivity, do kterých mě nezahrnoval. Odjel někam na tři dny a nedal o sobě vědět. Já jsem doma seděla sevřená strachem, co s ním je. Telefony samozřejmě nebral. Když se vrátil, padla jsem mu ke kolenům a líbala mu nohy za to, že je zpět. Až teď si uvědomuji, jak si to celé užíval. Tu moc a nadvládu nad lidskou bytostí.

Nemohla jsem se stýkat ani s rodinou

Pořád jsem si ale nechtěla připustit, co se děje a s kým ve skutečnosti žiji. A to ani v době, kdy mi začal zakazovat styky s přáteli a po čase i s rodinou. Musela jsem dělat jen to, co chtěl on. Navíc mě začal pravidelně zesměšňovat a urážet. Máma mě v té době upozornila, že Kamilovo chování není normální a měla bych od něj odejít.

Podvědomě jsem věděla, že má pravdu, ale odvahu na odchod jsem v sobě nenašla. Trpěla jsem to ještě několik let. Nechala jsem se ponižovat, Kamil mi diktoval, co smím a co nesmím. Přišla jsem o přátele a známé. Odehnal ode mě všechny, na kterých mi záleželo. A já? Já se na nic nezmohla.

Když cítil, že mu teče do bot a že zamýšlím odchod, začal se chovat stejně láskyplně jako na začátku vztahu. Byl to zase ten starý pozorný Kamil, který mě na rukou nosil. Nechala jsem se tím zmást. A ještě víc jsem se zamotala do jeho sítí. A to tak moc, že jsem tomu říkala láska a věřila, že už bude dobře. Nakonec jsem ale přeci jen otevřela oči.

Musela jsem od něj utéct

V době, kdy byl relativní klid, jsem mu řekla, že si přeji děti. Byl nejvyšší čas a já po nich moc toužila. Kamila to nebývale rozzuřilo. Strhla se hádka, že někdo jako ON přece nemůže mít děti. „Snad si nemyslíš, že se budu pořád na někoho ohlížet," reagoval na mé přání založit rodinu. Ta věta mi v hlavě zněla týden, než mi došlo, o co tady běží.

On se totiž neohlížel ani na mě. A to rozhodlo. Jeden den jsem si vzala v práci volno a jela si zabalit věci. Beze slov jsem zmizela a doufala, že už mě nikdy nenajde. Pár týdnů mi volal, psal a myslím, že jsem ho viděla i u své práce. Dávala jsem si veliký pozor, aby mě nenašel. Moc času od mého úprku neuběhlo a už měl novou oběť. Chtěla bych jí pomoci, ale musím se teď zaměřit na sebe. Dát se do kupy a doufat, že na normální vztah není pozdě.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články