Danuše (35): Žila jsem po boku narcistického manipulátora. Věřím, že mám ještě šanci začít znovu

Danuše (35): Žila jsem po boku narcistického manipulátora. Věřím, že mám ještě šanci začít znovu
Zdroj: Freepik

Danuši trvalo několik let, než jí došlo, s kým žije. Pod tlakem svého manžela si nechala zvětšit prsa a obarvit vlasy na platinu. Dokonce ho poslouchala i v tom, jak má mluvit a chovat se mezi lidmi. Když jí došlo, že s ní manžel manipuluje, utekla.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 22. 07. 2022 13:00

Provdala jsem se za narcistického manipulátora. Než jsem to stihla poznat, byla jsem úplně v jeho spárech. I když jsem se z nich vymanila, mám před sebou kusy cesty, abych se zase našla.

Musela jsem vypadat tak, jak chtěl manžel

Když jsme s Petrem začínali, myslela jsem si, že mě má vážně rád. Nepoznala jsem, že jeho krásná slova jsou jen způsob, jak si mě omotat kolem prstu. Po roce chození jsem na jeho žádost o ruku řekla ano. Nebyl důvod nedat našemu vztahu šanci. S manželem jsme hodně cestovali a užívali si života. Každý den byl jiný a zajímavý.

Po čase sem tam pronesl nejapnou poznámku na mou osobu. Třeba že mám veliký zadek nebo malá prsa. Křivý nos nebo každé oko jinak velké. A kvůli tomu, že jsem pro něj chtěla být dokonalá, začala jsem na sobě makat. Během roka jsem zhubla asi 12 kilo. Sama jsem byla nadšená z toho, jak dobře vypadám.

Měla jsem krásné a zpevněné tělo. Pořád jsem čekala, kdy mě Petr pochválí. Stačilo by prosté – tobě to ale sluší. Ničeho takového jsem se ale nedočkala. Dál jsem poslouchala kritiku a trpěla to, jak mě ponižuje. Taky si přál, abych měla platinovou barvu vlasů. I když jsem své přirozeně hnědé vlasy zbožňovala, rozhodla jsem se pro změnu barvy.

Manžel mě začal ovládat

To, že jsem se s novou barvou necítila dobře, bylo vedlejší. Hlavně aby byl Petr spokojený. Jenže podle všeho i to bylo málo. Zase si něco našel. Pořád poukazoval na moje malá prsa. Tak jsem se rozhodla, že si je nechám zvětšit. Byl to ve své podstatě velmi unáhlený krok. Já si prostě jen přála, abych pro Petra byla dokonalá. Jenže ani po plastice se toho moc nezměnilo. Zase si něco našel.

Postupně jsem se změnila k nepoznání. Silikonová prsa, platinová barva vlasů, vytetované obočí a v neposlední řadě umělé nehty. Vůbec jsem to nebyla já. Nejhorší bylo, že se ani tak nedostavilo dlouho očekáváné uznání či pochvala. Po tom, co jsem změnila své fyzické nedostatky, mě začal měnit uvnitř.

Určoval mi, jak mluvit, jak se chovat mezi lidmi. Někdy jsem ve společnosti jeho přátel dokonce dostala nakázáno mlčet. „Jen stůj a usmívej se. To ti jde ze všeho nejlíp." řekl mi na jedné party. A já si připadala hrozně. To byl ten moment, kdy jsem měla vzít nohy na ramena.

Utekla jsem od něj a snažím se začít znovu

Trvalo mi několik let, než mi došlo, že žiji po boku narcistického manipulátora. Když jeho psychické deptání došlo tak daleko, že jsem chtěla spolykat prášky, utekla jsem. I když už jsem v tom byla pořádně namočená, kus mé původní osobnosti ve mně zůstal a ten se ozval. Byla to jen část úspěchu. Pořád se mě snažil namotat zpět.

Nakonec jsem odolala. Utekla jsem ke svým rodičům. Pořád nejsme rozvedení, ale nežijeme spolu. Já se teď snažím postupně vrátit k sobě. Nechala jsem se zbavit silikonů a vrátila se ke své barvě vlasů. Mnohem těžší bude srovnat se uvnitř. Zcela zničil mou psychiku. Připravil mě o roky života. Pořád ale doufám, že až se dám dohromady, mám ještě šanci. Nechci toho od života moc. Jen muže, který mě bude milovat a založíme spolu rodinu.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články