Tonda (35): Manželka má v hlavě jen mléko a plenky. Nechápu, proč není na mateřské víc aktivní

Tonda (35): Manželka má v hlavě jen mléko a plenky. Nechápu, proč není na mateřské víc aktivní
Zdroj: Freepik

Tondovi se vždycky líbilo, jak se o sebe Markéta starala. Pravidelně cvičila a souběžně s tím se i vzdělávala. Imponovalo mu, že má tak aktivní manželku. Po porodu se ale všechno změnilo. Markéta nemá potřebu o sebe pečovat a posouvat se dál. Tonda ví, že takovou ženu vedle sebe nechce.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 13. 08. 2022 10:00

Myslím si, že ženy na mateřské dovolené by měly dokázat lépe využít volný čas, který se jim nabízí. Zlobím se na svou ženu Markétu (33), že tolik mrhá časem. Čekal bych, že se bude vzdělávat, cvičit a využije každou volnou minutu. Ona se ale celé dny jen fláká.

Manželka byla vždycky velmi aktivní

Markéta vždycky patřila k aktivním ženám. Po práci chodila běhat, občas zašla na nějakou výstavu. Když ji něco zajímalo, dlouhodobě se tomu věnovala, aby zjistila všechno, co potřebuje. Hodně sportovala a mě se to líbilo. Nejenom proto, že díky tomu vypadala dobře, ale ještě jí to udržovalo čistou hlavu.

Když mi oznamovala, že je těhotná, nenapadlo mě, co všechno se tím změní. Ještě během těhotenství byla celkem aktivní. Sice už ne tolik, ale to jenom proto, že ji zmáhala častá únava. Měsíc před porodem už jen ležela a hekala. Nic jsem nenamítal, protože bříško měla vskutku obrovské.

Sotva porodila, čekal jsem, že budou věci jako dřív. Slibovala totiž, jak bude každý den s kočárkem chodit pět kilometrů a po večerech studovat. Dokonce se zmiňovala, že by chodila na hodiny angličtiny, aby z jazyka nevypadla. Když během šestinedělí uvařila sotva oběd, chtěl jsem být tolerantní a nic jsem na její neaktivitu neříkal.

Mateřská ji změnila k nepoznání

Když byly synovi tři měsíce, doufal jsem ve změnu. Pohled na Markétu už totiž nebyl tak hezký. Její kdysi pevná postava byla ta tam. Slib, že bude každý den chodit na dlouhé procházky, vzal za své. Ještě hůř je na tom její hlava. Mám pocit, že v ní má jen mléko a plenky. Nedá se s ní bavit o ničem. Politické dění, nebo co se děje ve světe, jí zvesela uniká.

Když k nám přišli kolegové vyřešit jeden pracovní problém, za svou ženu jsem se styděl. Před nástupem na mateřskou pracovala v investicích. Měla skvělý přehled a vždycky dokázala najít řešení. Teď, když z ní kolegové chtěli vypáčit názor, žádný neměla. Dál mluvila o tom, jak malý prospívá a jaké dělá pokroky.

Toho večera jsem jí navrhnul, aby se začala vzdělávat. „Myslím, že jsi doma trochu zakrněla. Co nevidět půjdeš do práce. Měla by ses na to připravit," řekl jsem na rovinu. Netvářila se příliš přívětivě, ale už jí to musel někdo říct. Poslal jsem jí návrhy na několik rekvalifikačních kurzů a doufal, že mě poslechne.

Chci vedle sebe vzdělanou ženu

Manželka se ale v roli maminky našla víc, než je žádoucí. Tvrdí, že už nechce dělat svou původní práci. Po mateřské plánuje nastoupit někam jenom jako pomocná síla. A z toho mi vstávají vlasy na hlavě. Já chci mít vedle sebe udržovanou a vzdělanou ženu s přehledem. Chce se mi brečet z toho, jak mrhá volným časem, který jí mateřská nabízí.

Jsem ochoten nějaké kurzy i zaplatit a postarat se o syna. Markéta o tom však nechce slyšet. Zarytě si myslí, že máma má být doma. Jako kdyby mi říkala, že už pro sebe nemusí nic dělat. Na mateřské je půl roku a já mám pocit, že všechny zkušenosti a dovednosti z ní odtekly společně s kojením. Časy, kdy jsem se těšil domů, jsou pryč. Teď tam na mě čeká zanedbaná a zakrnělá žena bez informací. Doufám, že to zvládne zvrátit. Já ji totiž takovou nechci.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články