Naťka (28): Šest let jsem žila s despotou a manipulátorem. Věřila jsem, že jsem ošklivá, neschopná a mohu za vše

Naťka (28): Šest let jsem žila s despotou a manipulátorem. Věřila jsem, že jsem ošklivá, neschopná a mohu za vše

Natálie měla vztah s Martinem. Protože byl o devět let starší, věřila mu, že je ve všem zkušenější a moudřejší. Brzy se jejich vztah rapidně zhoršil a Natálie prožívala šest let psychické peklo.

Tereza Procházková
Tereza Procházková 21. 05. 2020 11:00

Martina jsem potkala, když mi bylo čerstvých dvacet. Byl o devět let starší, a to mi strašně imponovalo. Už na začátku našeho seznámení říkal, jak je příjemné se mnou mluvit a mám opravdu zajímavé názory na to, že jsem tak mladá. Dělalo mi to dobře.

Já jsem ještě bydlela s mámou a Martin se jí za půl roku přijel zeptat, jestli by jí nevadilo, kdybych s ním začala bydlet. A se smíchem dodal: „Nebojte, budu ji k vám pouštět.“ Máma z toho radost neměla, ale já byla nadšená, navíc se mi líbilo, že to řešil osobně jako dospělý chlap.

První společné bydlení

Začali jsme spolu bydlet a byla to paráda. Byl to můj první vážný vztah. Já chodila na vyšší odbornou školu a Martin pracoval z domova jako grafik. A pak to začalo. Chtěla jsem jet za mámou, ale přemluvil mě, ať zůstanu, že bych mu chyběla. Podruhé měl lístky do kina, potom zase něco a já ho zkrátka poslouchala. Nikdy totiž nezapomněl dodat, jak je rád, že má ženskou, se kterou si konečně rozumí. Takže jsem měla pocit, že se chovám správně.

Brzy mu ale začali vadit i moji kamarádi. Nechtěl, abych chodila ven, protože mě to zdržovalo od mého seberůstu. A tak jsem nikam nechodila. Nakonec mě přemluvil, že škola je mi k ničemu a musím začít vydělávat. A já ze školy odešla. Máma to nesla těžce, ale já pro ni měla připravenou odpověď, kterou mi Martin nadiktoval.

Slepě jsem mu věřila

Když měla kamarádka narozeniny, chtěla jsem jít na oslavu. Ale on mě srazil: „Proboha, ani jsem si nevšiml, že jsi tak ztloustla. Jako klidně jdi, ale myslím, že ti bude trapně, až si toho všimnou.“ Rozbrečela jsem se. Najednou jsem viděla všechen ten tuk, o kterém mluvil. Teď zpětně vím, že to nebyla pravda. Byla jsem hubená jako vždycky.

A tehdy jsem byla už jenom s ním. Pracovali jsme spolu z domova, naučila jsem se grafiku, abych mu pomáhala a byla jsem vděčná, že je se mnou, i když jsem tlustá, bez školy a bez práce. Když jsem jela za mámou, vracela jsem se pak unavená. On mi namluvil, že ze mě máma tahá akorát energii a nebudu tam už jezdit.

Žít s ním bylo jako být v sektě

Říkal, že to se mnou myslí dobře a jen on mě má doopravdy rád. A já mu věřila. A proto jsem věřila i tomu, že všechno dělám špatně, že je moje vina, že se mu nedaří. To, že jsme spolu nespali, byla také moje chyba. Nikdo jiný by se mnou nevydržel, tak ať si toho vážím. Každý den byl v duchu urážek, vysmívání, ponižování a vzápětí lichotek, za které bych mu pomalu olíbala boty.

Jednou mi mamka poslala článek o manipulátorech a despotech. Když to Martin viděl, řval, že máma mě nemá ráda a dělá všechno proto, abychom nebyli spolu. Otevřelo mi to oči. Opustila jsem ho během jednoho odpoledne, kdy nebyl doma. Bylo to zbabělé, ale v tu dobu by mě možná ještě dokázal přemluvit zpátky. Máme brečela dojetím, když jsem se k ní vrátila. Děkovala jsem bohu, že jsme spolu neměli dítě nebo svatbu, to by bylo mnohem těžší. Nevím, jak jsem to dokázala šest let tolerovat.  Ale teď mám konečně někoho, kdo mě má opravdu rád.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

 

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články