Blanka (35): V nové práci se mě hned „ujala" jedna kolegyně. Brzy mi došlo, že pomlouvá všechny kolem, včetně mě

Blanka (35): V nové práci se mě hned „ujala" jedna kolegyně. Brzy mi došlo, že pomlouvá všechny kolem, včetně mě
Zdroj: Unsplash

Když Blanka získala vysněnou práci ve velké mezinárodní společnosti, těšila se na nové kolegy a výzvy. Prvním oříškem bylo, jak se vypořádá se zákeřnou kolegyní Janou, která všechny pomlouvá.

Michaela Hájková
Michaela Hájková 19. 04. 2023 13:00

Hned první den mě Jana (44) vytáhla na oběd. A ve zkratce mě upozornila, na koho si mám dát pozor. Nestála jsem o její pomluvy. Brzy jsem zjistila, že je svou zákeřností pověstná.

Kolegyně je neuvěřitelná drbna

Uběhla první hodina v nové práci a pusa už mě bolela od věčných úsměvů. Seznámila jsem se s týmem dvanácti lidí a byla jsem schopna zapamatovat si sotva každé druhé jméno. Po dvouhodinovém školení v účetním programu mi vyhládlo a díky bohu mě moje nová kolegyně Jana pozvala na oběd.

Ještě u polévky se začala vyptávat, co říkám na asistentku. Prý si mám dát pozor na drobné, krade je ze stolu. Nemohla jsem uvěřit tomu, co slyším. Jana mě ujistila, že mi usnadní seznamování s těmi, kteří za to ani nestojí. „Bacha na Radku, s ničím se jí nesvěřuj, je to největší drbna v kanclu,“ pokračovala s plnou pusou. „Michal se tváří jako milius, ale zapisuje si tvoje odchody a příchody. Všechno hlásí šéfové. Lenka ti bude denně vyprávět o dětech, až ti z toho praskne hlava. Přitom mají doma peklo, manžel jí zahýbá. Chuděra, hraje si na dokonalou rodinku...“ nezastavila se dobrou půlhodinu.

Všechny ty informace mi šly jedním uchem dovnitř a druhým ven. Vtom přišla k našemu stolu Radka (43). Jana se na ni usmála a pozvala ji k nám. Po jakékoliv nelibosti nebylo ani památky. Radka si odmítla přisednout, ale vyřídila mi, že už mám svůj nový služební mobil.

Držela se mě jako klíště

Jana se mě ujala a držela mě v šachu. Pomáhala mi rozkoukat se v práci, jenže mě tím držela dál od ostatních. „Drbat“ chtěla prakticky pořád, u oběda i v kuchyňce. Všimla jsem si, že u ostatních není oblíbená a nedivila jsem se. Když pak jedno odpoledne nebyla v práci, dozvěděla jsem se víc.

Radka zrovna slavila narozeniny. Všichni se shlukli kolem ní, předali jí kytičku a nakrojil se dort. U sklenky jsme pak chviličku tlachali a kdosi zmínil Janu a její novou oběť. Všechny oči se pobaveně stočily ke mně. Cítila jsem se trapně. Chtěla jsem být slušná a zapadnout. Jenže teď si mě spojují s příšernou kolegyní.

Co ti o nás napovídala? Jen si nemysli, o tobě už taky spustila zákeřný drb,“ řekla mi Radka pobaveně. A tak jsem se dozvěděla, že se svojí neschopností prý nepřežiju zkušební dobu. Jsem citově labilní a závislá na svém psovi, o kterém stále vyprávím...

Vykašlala jsem se na ni

Zčervenala jsem, protože se mě to dotklo. Ostatní mě uklidnili. Prý si na to už zvykli a teď se tím jen baví. Nechápu ale, proč se takové jedubaby raději nezbaví. Vedení se do toho prý nechce míchat, pracovně není Janě co vyčítat. A je zkrátka na každém z nás, jak se s ní vypořádá.

Jana si další den musela všimnout, že náš vztah značně ochladl. Nešla jsem s ní na oběd a nechtěla poslouchat o harašení na pracovišti. Raději jsem se zaměřila na práci, které jsem měla nad hlavu. Nebudu si kazit vysněné místo nějakou toxickou ženštinou!

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články