Anna (33): Tajně chodím za bývalým přítelem. Manžel se to nesmí dovědět, neuvěřil by, co tam dělám

vyrovnanost
jistota
Zdroj: Freepik

Annin expartner je v nesnázích a ona mu pomáhá z nejhoršího. Současný manžel by s tím rezolutně nesouhlasil, a tak mu Anna tuto skutečnost pro jistotu tají.

Michaela Hájková
Michaela Hájková 30. 11. 2023 10:00

Pavel (35) a já jsme se rozešli v dobrém, dodnes jsme přáteli, manžel o tom ale nemá ani páru. Michal (38) totiž na bývalého žárlí, a kdyby tušil, že mu pomáhám z depresí, rozvedl by se se mnou

S bývalým přítelem se stále stýkáme

Rozchodu s Pavlem nelituji, bylo to správné rozhodnutí a my dva si nic nezazlíváme. Dokonce jsme zůstali přáteli. Poté, co jsem se vdala, se ale vídáme tajně. Můj manžel nemá Pavla moc v lásce a určitě by s tím nesouhlasil. Zkoušela jsem to Michalovi vysvětlit, ale je na to příliš žárlivý a já ho svým způsobem chápu.

Zeptal se mě, jaké by to pro mě bylo, kdyby chodil na schůzky s bývalou ženou a volali by si každou novinku. Musela jsem uznat, že by se mi to nelíbilo. Jenomže v tom byl rozdíl. Mezi mnou a Pavlem nebylo nic intimního. Zato Michalova žena se ho snažila stále získat zpět. Neměla jsem sílu manželovi vysvětlovat tyto drobné nuance a raději jsem přátelství s Pavlem obezřetně tajila.

Věděla jsem, že to Pavel nemá zrovna snadné, rozešla se s ním přítelkyně a ztratil práci. Opravdu věřil, že je to ta pravá, a koupil jí dokonce snubní prsten. Najednou začal pochybovat o smyslu života, čas strávený na pracáku mu také nepřidal. Propadal se tak do nepříjemně depresivních myšlenek. Chtěla jsem mu pomoci.

Expřítel potřebuje pomoc

„Slyšela jsem, že má Pavel problémy. Mohli bychom ho třeba pozvat na naši vánoční párty?“ zkusila jsem manžela obměkčit, ale on mi jen věnoval nesouhlasný pohled a pak řekl, že to ani nebude komentovat. A tak jsem šla za Pavlem domů na zapřenou. Vymyslela jsem si, že musím na besídku dcery své kamarádky. Místo toho jsem u Pavla doma poklidila a uvařila mu polévku, zatímco netečně ležel na gauči.

Advent mi nahrával, místo všech vánočních setkání jsem chodila za Pavlem, snažila se ho povzbudit. Doma jsem si pak vymýšlela historky z vánočních večírků a připadala si jako nevěrnice. Kdyby Michal tušil, jak se věci mají, rychle by se mnou zatočil. Jeho bývalka byla často nevěrná a podruhé už by takové manželství udržet nezvládl. Že jen pomáhám kamarádovi, by mi zkrátka nevěřil.

Vím, že důvěra je základ vztahu, v tom případě nemáme ideální manželství. Jenže nebyl čas to řešit, Pavel na tom byl stále hůř. Neměl dost peněz na nájem a zálohy, musela jsem mu finančně pomoci. Oslovila jsem kamarády a vytvořila pro něj sbírku. Riskovala jsem vlastní vztah a dobrou pověst, Pavel mi ale v minulosti také dost pomohl. Když jsme se seznámili, sama jsem měla finanční potíže a on se o mě postaral.

Potkala nás spolu tchyně

Pavel se nakonec odhodlal jít na pracovní pohovor a začal se sebou něco dělat. Sehnala jsem mu na doporučení psychoterapeutku a na první návštěvu jsem ho odvezla autem. Před poliklinikou jsme však potkali tchyni, byla v okolí na návštěvě u kamarádky. Zvedla obočí a odměřeně mě pozdravila. Musela jsem si s ní ihned promluvit, než z toho udělá aféru.

Zdálo se, že mému vysvětlení věří, ale stejně trvala na tom, že by se měl Michal o všem dozvědět. Pokud to prý nepřiznám já, řekne vše synovi sama. Dohodla jsem se s ní, že počkáme alespoň přes svátky a já pak půjdu s pravdou ven. Dělá mi to starosti a uvažuju, jak to doma vyklopit co nejméně dramaticky. To, že Pavel zřejmě nastoupí k nám do práce, ale rozhodně zamlčím.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články