Hrátky s korkem: Báječné nápady do bytu, které vám bude závidět každá návštěva

korek, špunty
Zdroj: unsplash.com
Korkový budík Ralph, 1047 KčKorková nástěnka Svensas, 299 KčKoš na prádlo Brabantia, od 2100 KčKorkový obklad na stěnu Fiord, 410 Kč/m2+ 3 fotky+ 4 fotky

Korek je zpátky v kurzu. Vyrábí se z něj nejenom úžasně teplé a komfortní podlahové krytiny a obklady stěn, ale můžete mít i korkové hodiny, prostírání, pytle na špinavé prádlo a kdo ví co ještě.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 23. 09. 2020 12:30

Korek jsme milovali a na přelomu tisíciletí se zabydlel v mnoha interiérech, barech a recepcích hotelů. Pak jako bychom se jím přesytili, a on úplně až na malé výjimky vymizel. A teď je zpátky a v plné parádě…

Je levný a teplý

Přízeň designérů a tvůrců nábytku i bytových doplňků si korek vysloužil svými báječnými vlastnostmi. Stejně jako dřevo dokáže prostor kolem sebe příjemně pocitově proteplit a vnáší do něj přírodní harmonii i pocit sounáležitosti s přírodou. Použít můžete přírodní rustikální korek, který má strukturu jako kůra anebo zpracovanou korkovou drť, jež propůjčí tvář nejrůznějším předmětům.

Odkud přišel

Přírodní korek není objev poslední doby. Z kůry korkového dubu jej dokázali získávat už antičtí Řekové, kteří z něj, mimo jiné, vyráběli zátky do svých amfor, ve kterých skladovali olej i víno, jež se tak nekazilo. Touto dovedností se inspirovali středověcí vinaři a využili korkové zátky k uzavření svých skleněných lahví. První korkové zátky jsou totiž doložené už v první polovině 16. století.

Korkové podlahy a stěny

Lisovaná korková drť se tradičně používá také jako příjemně pochozí podlahová krytina nebo k obložení stěn. Pokládá se v rolích nebo dlaždicích a je potřeba ji opatřit ochranným lakem, aby se nezašpinila. Využít můžete i rozdílného zabarvení korku a z parket vytvořit atraktivní mozaiku.

Charakteristickou vlastností korku je dobrá vodivost tepla. Hodí se tedy i na podlahy a stěny se skrytým vytápěním a odolává i hodně vysokým teplotám – až do 120 °C. Skvěle tlumí i zvuk, což oceníte například v dětském pokojíku nebo ložnici.

Dekorace všeho druhu

Z korkové drti se ale snadno vyrábí také předměty denní potřeby i rafinované dekorace. Možná máte doma kulaté korkové podložky pod šálky nebo nástěnku v pracovně nad psacím stolem. Je toho ale mnohem víc a designéři si s tímto poddajným materiálem pohrávají a zkouší další a další možnosti využití. Zjevuje se i v módních doplňcích v podobě kabelek, opasků či motýlků.

Zátkové sbírky

Naučili jsme se milovat dobré víno a doma se nám začaly hromadit originální zátky. Někteří si je pilně skladují v obrovské sklenici a bojí se přepočítat, kolik lahví vína už vypili. Jiní dávají korkovým zátkám druhý život. Špunty překrojené po délce se obkládají celé stěny nebo se z nich vyrábí rohožky či mozaikové obrázky… lidová tvořivost a fantazie nemá hranice.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články