V iglú mají i 20 stupňů! Jak je možné, že Eskymáci netrpí chladem?

iglú
Zdroj: Pixabay.com

Za pár měsíců přivítáme teplé jaro. To nemohou říct Inuité, obyvatelé Arktidy. U nich v tomto ročním období dosahuje teplota kolem minus 30 °C. V zimě pak klesá rtuť teploměru i pod minus 50 °C. Jasné, původní obyvatelé se schovávají do iglú. Ale jak je možné, že v nich neumrznou?

Jana Jánská
Jana Jánská 20. 02. 2017 15:17

Inuité (v Kanadě a USA nazývaní také jako Eskymáci) žijí v mrazivých oblastech Arktidy více než 5 000 let! Jak to ale dokázali?

Je libo čaj? Nebo něco na ochlazení?

Tato otázka pálí o to víc, uvědomíme-li si skutečnost, že v nejsevernější oblasti světa nerostly žádné lesy. Ze dřeva si příbytky tedy stavět nemohli.

Měli k dispozici jediný materiál – sníh. A navzdory chladivému účinku se brzy ukázalo, že je to perfektní tepelný izolant.

Inuité svá obydlí staví ze sněhových bloků. Nejde ale o jen tak ledajaký sníh. Ale stlačený. Takový sníh je nejen lehčí než led, ale obstojí i jako tepelný izolant.

Uvnitř iglú bývá kolem 20 °C! Neuvěřitelné, že? Jen sníh se ale na izolaci nepodílí. Díky teplu v příbytcích roztéká vnitřní vrstva sněhu. A ta se mění v led. Iglú je tak dále chráněno před průnikem chladu.

Teplotu v obydlí je možné zvýšit i dalšími způsoby, třeba pomocí svíček nebo přizváním sousedů na čaj – více lidí vyzařuje více tepla. S tím čajem jsme si nedělali legraci. Vaření v iglú je snadné i bezpečné. Na střeše nechybí otvor pro řádnou ventilaci.

Třípatrový „bejvák“

Protože se dvacet stupňů nevyčaruje samo, ještě s výčtem důmyslných prvků nekončíme.

Každé iglú disponuje sofistikovaným terasovitým „interiérem“. Svrchní patro je určeno k obývání, střední k vaření a nejnižší k úniku nejchladnějšího vzduchu. Veškerý teplý vzduch tak stoupá a soustřeďuje se v nejvyšších částech iglú. Což Inuité spící v horním patře ocení.

Tomuto izolačnímu systému nahrává i vstup do iglú. Nachází se tradičně dole. Takže vytvořené teplo neskončí nazmar.

A nakonec i typický tvar obydlí napomáhá tomu, aby bylo v iglú útulno. Oblé hrany odporují větru jen minimálně. A kdyby ne, pro tento případ má každé iglú jeden pravý úhel. Odrazí velké poryvy větru, které by mohly narušit strukturu příbytku, ochladit obyvatele a uhasit oheň.

Zdroj: Reference

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články