Výročí narození Luďka Munzara: Miloval manželku Hlaváčovou, rychlá kola, letadla i Hrubínovy básně

Výročí narození Luďka Munzara: Miloval manželku Hlaváčovou, rychlá kola, letadla i Hrubínovy básně
Zdroj: Archiv Národního divadla
Herec Luděk Munzar miloval poezii Františka Hrubína, s nímž se přátelil, ale i automobilové závody a letectví.Během dětství a dospívání snil o tom, že se stane vojenským stíhačem, nakonec dal ale přednost herectví.Od října 1957 byl angažován jako člen činohry Národního divadla v Praze.Patřil k dlouholetým hvězdám Národního divadla, ale v roce 1990 se rozhodl odejít, protože se neshodl s novým vedením.+ 2 fotky+ 3 fotky

Luděk Munzar patří k legendám českého divadla, filmu i televize. Narodil se před 87 lety, 20. března 1933 v Nové Včelnici u Kamenice nad Lipou, dětství ale prožil ve Smiřicích u Hradce Králové, a tak si vytvořil vztah spíše k východním Čechám. Ztvárnil desítky rolí na divadle, miloval poezii Františka Hrubína, s nímž se přátelil, ale i automobilové závody a letectví. Zemřel 26. ledna 2019 v Praze.

Milan Valden
Milan Valden 20. 03. 2020 07:30

Luděk Munzar vystudoval Vyšší hospodářskou školu v Hradci Králové. Celý život ho přitahovala technika. Během dětství a dospívání snil o tom, že se stane vojenským stíhačem. Nakonec dal přednost herectví a v letech 1952–1956 vystudoval pražskou DAMU. Letadla a také automobily ale zůstaly jeho celoživotní vášní.

Léta v Národním divadle

Po ukončení studia nastoupil Munzar v sezoně 1956–1957 do Městského oblastního divadla v Mladé Boleslavi. Od října 1957 byl angažován jako člen činohry Národního divadla v Praze. Hrál zde ve slavných titulech, jako je Maryša, Král Lear, Revizor, Srpnová neděle, Hamlet, Racek, Sen noci svatojánské, Lucerna, Romeo a Julie, Višňový sad, Vojna a mír, Naši furianti či Faust.

V březnu 1989 zde režíroval hru Lev v zimě, v níž si zároveň zahrál hlavní roli anglického krále Jindřicha II., přičemž roli jeho manželky Eleonory Akvitánské ztvárnila Munzarova skutečná manželka Jana Hlaváčová.

Odchod z Národního

Munzar i Hlaváčová patřili k dlouholetým hvězdám Národního divadla, ale v roce 1990 se oba rozhodli odejít, protože se neshodli s novým vedením. Munzar k tomu v jednom rozhovoru řekl: „Můj vztah k Národnímu divadlu byl obrozenecký, národovecký a oni tam začali hrát jako v malém sklepním divadle. Národní divadlo není jen ta budova, to je součást našeho kulturního dědictví. Jestli někdo tu tradici ironizuje a posmívá se jí, tak se posmívá svým předkům.“

Manželství s Janou Hlaváčovou

Herečku Janu Hlaváčovou si Munzar vzal po smrti jejího prvního manžela, herce Jiřího Michného, který zemřel v roce 1969. Měli spolu dceru Barboru Munzarovou, také herečku. Hlaváčová byla v Národním divadle od roku 1965. Často se spolu s Munzarem objevovali nejen na jevišti, ale i ve filmu či v televizi a patřili k nejstabilnějším párům českého šoubyznysu. Když Jana Hlaváčová před lety těžce onemocněla, manžel se o ni oddaně staral.

Letadla, auta i poezie

Munzar se celý život věnoval letectví a automobilovým závodům. V roce 1989 získal s Tatraplánem Sport 602 titul mistra Evropy v závodech automobilových veteránů. Vedle toho byl ale také velkým milovníkem poezie, zejména Františka Hrubína, s nímž se přátelil. Jeho básně často recitoval, přičemž nesnášel pojem „umělecká recitace“ - básně se podle něj mají předříkat jako telefonní seznam.

Jakub sklář

K nejznámějším rolím Luďka Munzara patří sklář Jakub Cirkl z Dietlova a Dudkova seriálu Synové a dcery Jakuba skláře (1985). V době natáčení bylo Munzarovi padesát, ale v prvním díle musel ztvárnit devatenáctiletého mladíka. Navíc hrál v pozdějších dílech otce postav Petra Kostky a Jiřího Krampola, kteří jsou jen o pět let mladší.

Scéna, kdy Jakub vstupuje do komunistické strany, byla do seriálu vložena na příkaz nejvyšších míst. Scenárista Jaroslav Dietl ji tam ale odmítl napsat a pouze spolu s režisérem Jaroslavem Dudkem domluvili Munzarovi, aby to tam „někam tak nějak přidal“, protože by byla škoda, aby seriál kvůli tomu nedotočili. Herci se do toho vzhledem k jeho přesvědčení vůbec nechtělo, nakonec ale žádost o přihlášku do strany vložil spíše nenápadně do rozhovoru s jedním ze synů.

NA DALŠÍ FAKTA O LUĎKU MUNZAROVI SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Luděk_Munzar

https://www.csfd.cz/tvurce/1565-ludek-munzar

http://archiv.narodni-divadlo.cz/default.aspx?jz=cs&dk=Umelec.aspx&

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články