Nástrahy tmy a námrazy: Jak se v zimě nenechat přejet autem?

Mokrá nebo zasněžená saduritová barva, která se na přechodech v zimě používá, velmi klouže a auto se na ní chová jako na ledu.
Zdroj: unsplash.com
I když máte zelenou, pečlivě se rozhlédněte.Ani řidič nemusí být stoprocentně pozorný.Ve městě se můžete snadno ztratit ve změti světel a odlesků.Ne vždy se můžete spolehnout na včasné zabrzdění.+ 2 fotky+ 3 fotky

Při mrazivém počasí vám nehrozí jen „prachobyčejná“ boule, když uklouznete na chodníku. Mnohem nebezpečnější je to s přecházením silnice, a to i v případě, že jdete po přechodu.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 20. 01. 2019 09:02

Jedná se především o tři body, které byste si měli uvědomit a důsledně jich dbát. Pak můžete riziko nehody eliminovat na minimum.

1) Telefon a sluchátka stranou

Blížící se nebezpečí nemusíte postřehnout ani zdaleka, pokud budete mít v uších hlasitou hudbu nebo se budete intenzivně zabývat zprávami s kamarádkou na messengeru. Čekáte-li na tramvaj v bezpečí zastávky, věnujte se poslouchání nebo odepisování, v jaké míře chcete. Ale přecházíte-li přes přechod, telefon odložte a hudbu ztlumte. Můžete mít sice zelenou, ale nevíte, jestli se na vás zpoza rohu nevyřítí sanitka. Kterou vy ale neslyšíte.


2) Přednost máte, ale ne vždy

Ne nadarmo se v tramvaji ozývá hlášení pro upozornění cestujících, že na přechodu pro chodce nemají přednost před tramvají. Někdy je až politováníhodné, jak mnozí lidé riskují život, jen aby byli někde rychleji. Stačí vteřina a na smluvené místo nemusíte dorazit vůbec. Je dobré si také uvědomit, že v zimě se brzdná dráha automobilů značně prodlužuje, tudíž i když na přechodu před autem přednost máte, řidiči se nemusí podařit zastavit včas. Ujistěte se, že vás člověk sedící v autě zaregistroval, a pak teprve přejděte.




3) Ochranné reflexní prvky

Ty jsou dokonce povinné, pokud není cesta mimo obec, kudy jdete, osvětlena. Malý reflexní doplněk vám neuškodí ani ve městě, kde se zvlášť v odlesku světel můžete snadno ztratit.


Přecházejte vždy po přechodu, podchodem nebo nadchodem. Jste tím povinni, pokud od něj nejste vzdáleni více než 50 metrů. Jestliže budete „načapáni“ při přecházení vozovky jinde, můžete na místě dostat blokovou pokutu, která může vyústit až v přestupek v blokovém řízení ve výši dvou tisíc korun.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články