Poslední letošní houbařské žně a adrenalinová zábava pro děti i dospělé, která zkrátí dlouhou chvíli a obstará lahodnou večeři

Na podzim houbařská sezona vrcholí.
Zdroj: Pixabay
Na podzim houbařská sezona vrcholí.Pokud jde houbařit dětí více, musíte jim vymyslet program.Nesbírejte houby, které neznáte.Užijte si poslední teplé dny a přísun hub.+ 1 fotka+ 2 fotky

Hledání hub je u nás skoro národním sportem. Pokud do téhle napínavé hry zapojíme i děti, užijí si dobrou zábavu a přitom se leccos naučí. Houbařská výprava ale vyžaduje správnou přípravu. O to víc nyní zkraje podzimu, kdy jsou rána a večery chladné.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 11. 10. 2018 10:29

Než se vydáte s dětmi do lesa, měli byste si zkontrolovat, zda jste dostatečně chráněni před klíšťaty, ale i otravnými komáry, kteří dovedou houbaření hodně znepříjemnit, ale samozřejmě také před rozmary počasí.

Repelent pro všechny

Nejlepší prevencí je použít před výpravou do lesa účinný repelent. Ty nejmodernější jsou určené i pro nejmenší děti a dobře je snášejí také lidé s citlivou pletí. Zároveň je třeba obléknout si oděv s dlouhými rukávy a nohavicemi. Na nohy doporučujeme pevnou koženou, nejlépe kotníkovou obuv, pro děti jsou pak nejlepší klasické holínky – přece jen je v lese často vysoká tráva nebo mokřiny.

Stylová houbařská pomůcka

Každý správný houbař musí mít kvalitní nožík nebo sadu nožíků, na které nedá dopustit. Ideální je malý ostrý nožík s rukojetí z bukového dřeva, který padne do ruky.

Nepromokavé oblečení

Pokud se důkladně připravíte a sebe i děti oblečete do nepromokavého, budete se cítit klidnější, když se budou honit v trávě nebo skákat do kaluží. Svou funkci skvěle zastane i pláštěnka.

Teplý čaj

Nikdy nepodceňujte funkci termosky. Sice si třeba říkáte, že je velká a budete ji tahat zbytečně, ale není to tak. Sami uvidíte, jak vám i dětem přijde teplý čaj k chuti. Pamatujte, že v říjnu už rána nejsou nejteplejší.

Zábava pro děti

Houbařské tažení lze prokládat házením šišek či hrou na schovávanou, stavěním domečků, lezením přes klády, skákáním z pařezu na pařez. Oblíbenou hrou také je, že jeden houbu najde, vymezí území a ostatní ji musí objevit také. A víte, co je nejlepší? Že většinou opravdu najdete k té původní houbě ještě houby další. Dítě nenápadně manipulujte do zorného úhlu, kde se přesně pořádná jedlá houba nachází, uvidíte to nadšení, až se stane hledačem dne. Pokud jde více dětí, běhejte ke každé houbě a patřičně ji obdivujte a vysvětlete jim, zda je jedlá či nikoliv. Většinou jsou totiž ty nejedlé pro dětské oko atraktivnější.  Velkou radost děti mají i z toho, že mají své opravdové nožíky, tak jim nějaké bezpečné dopřejte.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články