Charismatický a statečný Eduard Cupák: Chtěli ho zničit kvůli jeho orientaci, nebál se StB ani lidské závisti

Charismatický a statečný Eduard Cupák: Chtěli ho zničit kvůli jeho orientaci, nebál se StB ani lidské závisti
Zdroj: se souhlasem Prima MAX
Modely koster a figurín pro salon profesora Somra byly vyrobené dle instrukcí skutečných chirurgů.Olga Schroberová žila v době natáčení v USA. Do tehdejšího Československa si jen odskočila. Brala to jako příjemné rozptýlení.Růžičková a Janžurová navštívily kvůli své roli psychiatrický ústav Bohnice.Režisér Václav Vorlíček považoval tento film za svůj nejoblíbenější...+ 1 fotka+ 2 fotky

Nezapomenutelný herec s podmanivým hlasem. Takto by se dal ve zkratce popsat herec Eduard Cupák, z něhož se nejedné ženě podlamovaly kolena. Jeho srdce však celý život bilo jen pro muže. Kvůli své orientaci si však vytrpěl hotové peklo...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 03. 2024 11:00

Eduard Cupák byl filmový a divadelní herec. Věnoval se také práci v rozhlase a dabování. V období normalizace nechtěl hrát normalizační a režimu poplatné filmové role a jako jeden z mála umělců otevřeně odmítl i podpis Anticharty. Nerozhodl se ani pro StB doporučovanou emigraci.

Zůstala mu jenom maminka

Během druhé světové války přišel o otce i babičku. Nacisté je popravili za tisk falešných potravinových lístků. Zůstal tak pouze se svou maminkou, která ho vždy vedla k umění a divadlu. Talent nepochybně měl, jinak by ho nepřijali na konzervatoř v Brně. Jenomže tam ho nakonec nenechali v klidu studovat.

Eduard se totiž netajil, že je gay, což v byl v té době mimo jiné ještě trestný čin. I na umělecké půdě konzervatoře jeho zaměření někomu leželo v žaludku a udal ho policii. Absolvoval potom výslechy na Státní bezpečnosti. Nejpotupnější bylo, že na půdě školy vznikla také jakási dehonestující kárná komise složena z jeho spolužáků, kteří mu znemožnili na škole nadále setrvat, i když byl nejtalentovanější student v ročníku. Nesměl ani nikde dostat angažmá. Život měl strávit v továrně v Kuřimi. On se ale nechtěl svého snu vzdát, a tak začal tajně navštěvovat v Praze konkurzy do filmů. Tam se seznámil s režisérem Václavem Krškou, který mu i přes protesty dal práci. Rozuměl mu, byl také gay. Nakonec všem ukázal, že se v něm nespletl. Eduard i přes posměšky kolegů exceloval.

Životní láska Eduarda Cupáka

V osmadvaceti letech potkal svou životní lásku, o čtyři roky staršího úředníka ČKD Václava Květa. Jeho rodiče přijali Eduarda velmi vlídně, byť se jim představil trošku netradičním způsobem. S Václavovou mámou si dal dva panáky, jeho otci se představil, že je nějaký Cupák a že žije s jeho synem. A pak mu dal pusu.

Jejich druhým domovem se stal starý mlýn, který koupili jako ruinu a na němž oba neúnavně pracovali, zvlášť v obdobích, kdy Eduard "za trest"nedostával plnohodnotnou práci. Po revoluci se mnohokrát stalo, že v mlýně řádili zloději, Cupák to nesl velmi těžce. Mnohdy neudržel slzy. Do rekonstrukce dával maximum. V mlýně taky byla jedna "zvláštnost", kterou využívali všichni jejich známí a přátelé. Renesanční truhla napěchovaná až po vrch cigaretami. Cupák byl vášnivý kuřák, a tak byl vždy dobře zásobený. Komu ale zrovna cigarety došly, třeba i v noci, mohl se spolehnout, že ho Eduard nenechá na holičkách.

Kouření se Eduardu Cupákovi stalo osudným

Eduard Cupák kouřil od šestnácti let. V průměru to byly dvě krabičky denně. Nakonec tak onemocněl rozedmou plic. Někdy nebyl schopen vyjít ani do schodů. V roce 1994 zkolaboval a byl připojen na umělé plíce. Zemřel o dva roky později ve čtyřiašedesáti letech. Při životě ho udržovaly jen přístroje. Nebyla tak žádná šance, že by se mohl zotavit.

Na film Pane, vy jste vdova, kde Eduard Cupák ztvárnil postavu majora Roberta Steinera, se můžete podívat v neděli 24. března v 15:20 na Prima MAX.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Eduard Cupák
Cnn.prima.cz: Jako jeden z prvních přiznal, že je homosexuál. Herec Cupák si prošel peklem
Dvojka.rozhlas.cz: Eduard Cupák - puntičkář s podmanivým hlasem

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články