Zoufalá Barbara Baekeland: Modelka se snažila synovu homosexualitu léčit pomocí incestu

Tragédie Barbary Baekeland: Po pokusu o incest následovala vražda
Zdroj: Unsplash

Barbara Daly Baekeland měla ve svém životě úplně všechno. Byla vdaná za atraktivního a okouzlujícího Brookse, díky kterému se dostala mezi prominenty. Navíc se o ní říkalo, že patří mezi deset nejkrásnějších žen v New Yorku. Často se objevovala v časopisech Vogue a Harper's Bazaar. Pod pozlátkem se však ukrývala nejedna tragédie...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 04. 2023 16:00

Barbařin otec spáchal sebevraždu, když jí bylo deset let. Udělal to tak, aby to vypadalo jako nehoda, díky čemuž rodině vznikl nárok na vyplacení pojistky. Barbařina matka se zase pár týdnů před jejím narozením nervově zhroutila. Nevyzpytatelné chování zřejmě zdědila po ní.

Manželství stojící na lži

Brooks Baekeland přiznal, že Barbara byla sice krásná a sebevědomá žena, jejich manželství ale stálo na lži. Řekla mu totiž, že je těhotná, takže by si ji měl vzít. Syn Antony se jim narodil až v roce 1946. Oba rodiče ho pak všude vláčeli a ukazovali jako to nejkouzelnější a nejkrásnější dítě na světě. Jenomže všeho do času. Když Tony během dospívání oznámil, že ho přitahují muži, byl oheň na střeše.

To do Barbařiných plánů nezapadalo. Chtěla, aby se oženil a měl děti. Začala mu domů vodit prostitutky, aby ho "předělala" na heterosexuála. Tonyho orientace byla tvrdý oříšek i pro jeho otce. Navíc měl malou aférku se synovou spolužačkou. Rozhodl se nechat rozvést a odešel od rodiny. Barbara se poté i se synem odstěhovala do Londýna, kde se jejich vztah velmi vyostřil.

Neobvyklý plán Barbary Baekeland

Vztah Barbary a jejího syna by se dal popsat třemi slovy - závislost, komplikovanost a nestálost. Po celou dobu byla silně fixována na jeho sexualitu. Když nevyšel plán s lehkými děvami, vzala tento "nelehký" úkol na svá bedra. Její švagrová si později vzpomněla na Barbařina slova: „Mohla bych Tonyho vyléčit z homosexulity tak, že bych ho pozvala k sobě do postele."

Antony to ale vnímal jinak. V roce 1972 vypěnil a vzal na svou matku kuchyňský nůž. Podařilo se jí uprchnout. Obvinění nevznesla, syn ale musel k psychiatrovi. Ten zjistil, že chybí opravdu málo k tomu, aby ze Tony zoufalství dokončil to, co započal. Tedy, že svou matku skutečně připraví o život. Lékař o tom okamžitě Barbaru spravil, ta však jen mávla rukou.

Vražda, pokus o vraždu a sebevražda

O tři týdny později, 17. listopadu 1972, Tony Baekeland udělal přesně to, před čím Barbaru varoval psychiatr. Bodl ji přímo do srdce. Detektiv, který se případu ujal, pak vypověděl, že když dorazil s hlídkou na místo činu, byl Tony v naprostém klidu. Zrovna si po telefonu objednával čínské jídlo.

Následně podstoupil intenzivní léčbu v přísně střeženém psychiatrickém zařízení. Z něj pak byl, díky vlivným přátelům a rodině, propuštěn 21. července 1980. Začal žít se svou babičkou, kterou po necelém týdnu na svobodě taktéž pobodal. Naštěstí přežila. Tony ale ne. V den soudního stání (20. března 1981) ho našli v cele s igelitkou na hlavě. Udusil se.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Barbara Daly Baekeland

Allthatsinteresting.com: Barbara Daly Baekeland Tried To Cure Her Son's Homosexuality With Incest - Instead He Killed Her

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články