Lukáš (29): Přítelkyně má na prvním místě sport, já jsem až druhý v pořadí. Má takový vztah vůbec cenu?

Lukáš (29): Přítelkyně má na prvním místě sport, já jsem až druhý v pořadí. Má takový vztah vůbec cenu?
Zdroj: Unsplash

Lukáš byl ze začátku nadšený ze Zuzky a jejího aktivního životního stylu. Všechen volný čas trávili jen sportem. Ukázalo se, že sport je pro ni takovou prioritou, že všechno ostatní jde bokem. I jejich vztah. Lukáš má Zuzku rád, nechce se rozejít, ale nebaví ho být až na druhém místě...

Šárka Žižková
Šárka Žižková 10. 03. 2023 10:00

Každá závislost je špatná. Bohužel i taková, která se týká sportu. Moje přítelkyně Zuzka (27) je na každodenním cvičení vyloženě závislá. Před časem jsem si musel přiznat, že jsem u ní až na druhém místě. I když jí cvičení nechci zakazovat, musí ubrat, jinak budu nucen náš vztah ukončit.

Našel jsem si vášnivou sportovkyni

Zuzku jsem poznal před třemi lety na beach volejbalu. Byla v partě holek, která hrála proti nám. Tehdy nám to holky slušně nandaly a vyhrály všechny zápasy. Jako cenu útěchy nás pozvaly na drink. Zuzana se mi ze všech těch holek líbila nejvíc. A podle všeho to bylo oboustranné. Nezávazně jsme kecali, až z toho vzešlo setkání na druhý den.

Chtěla si jít společně zaběhat do parku. I když jsem taktéž vášnivý sportovec, měl jsem co dělat, abych jí stačil. Velmi rychle jsem pochopil proč. Chodila běhat každý den brzy ráno, takže byla ve formě. Zuzka mě velice zaujala, protože nebyla jako většina holek, které jsem poznal do té doby. Nezajímaly ji hospody, alkohol nebo paření do rána.

Její největší vášní je sport. Nezažil jsem s ní snad normální rande, které by se odehrálo někde při svíčkách nebo v kině. Šli jsme spolu do posilovny, na brusle nebo na kolo. Během prvního roku našeho vztahu jsem díky ní získal lepší fyzičku, shodil nějaké to kilo a celkově se vypracoval. Za to všechno vděčím právě jí.

Sport má na prvním místě

Během dalšího roku jsme spolu začali bydlet. Skvěle nám to klapalo a já měl pocit, že jsem našel tu pravou. Zuzka je velmi energetický člověk, který vás nenechá jen tak sedět. Zažili jsme tolik srandy, že mám dokonce života na co vzpomínat. Všechno by se mohlo zdát sluncem zalité, ale bohužel není.

Poslední rok jsem si totiž uvědomil, jaké místo v jejím životě zastávám. Rád bych byl na tom prvním, ale tam je sport. Návštěvy posilovny, běhání, plávání a cokoliv, co je spojené s fyzickou aktivitou. Zuzana je na sportu vyloženě závislá. Došlo mi to v době, kdy byla 14 dní nemocná a ležela doma s angínou.

Zprvu si myslela, že i s horečkou a bolestí v krku může jít běhat. Když se vrátila a ulehla do postele, poznal jsem i její stinnou stránku. Po dobu nemoci, kdy nemohla sportovat, s ní nebyla řeč. Byla neskutečně protivná, náladová a zlá. Slízával jsem to i za věci, za které jsem nemohl.

Nebaví mě být na druhém místě

Změna jejího chování přišla až tehdy, když mohla zase vyběhnout ven. Domů se vrátila jako sluníčko a byla to zase ta usměvavá a veselá Zuzka. Prohodila něco v tom smyslu, že bez sportu by umřela. Teď vím, jak moc jsou její slova pravdivá. Ze všeho nejhůř ale snáším fakt, že sportu dává přednost přede mnou. A vlastně i před normálním životem.

Nedávno moje máma slavila 50. narozeniny. Těšil jsem se, jak se tam se Zuzkou ukážeme. Jenže ona si zaplatila celodenní cvičení v posilovně a vykašlala se na mě. Když jsem dal najevo zklamání a nesouhlas, ještě se urazila. Mám Zuzku vážně rád, chci s ní být, ale bojím se, že pokud nepřehodnotí svoje priority, náš vztah na tom ztroskotá. Nechci celý život být ten druhý…

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články