12 nejlepších dětských hřišť, která byste neměli minout v Praze, Brně a Ostravě

12 nejlepších dětských hřišť, která byste neměli minout v Praze, Brně a Ostravě
Zdroj: Freepik
Hřiště U Draka na kraji Riegrových sadů v Praze.Hřiště U Draka nabízí velkou prolézací soustavu s domkem, několika skluzavkami, hrazdami či šplhací tyčí, kterým vévodí červená hlava draka.Přesná poloha hřiště U Draka v PrazeDětské hřiště Parukářka je charakteristické dvěma velkými skluzavkami a dřevěnými vagóny s mašinkou k volnému prozkoumání.+ 32 fotek+ 33 fotek

Ať už ve velkém městě bydlíte, nebo se chystáte na výlet, není od věci vědět, kde jsou nejlepší hřiště pro děti. Pokud cestujete jako rodina, je vždy důležité najít si praktická místa předem, s čímž vám pomůže náš přehled dětských hřišť v Praze, Brně a Ostravě. Podívejte se na dvanáct míst, která jsou skvěle hodnocena samotnými uživateli a nacházejí se ve velmi dobře dostupné lokalitě.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 01. 06. 2023 10:30

Cestovní web Travelking.cz vybral ke Dni dětí dvanáct skvěle hodnocených hřišť, která se při cestování s malými raubíři můžou hodit. Výběr zohledňuje snadnou dostupnost městskou dopravou, výborné hodnocení uživateli i nějaký zajímavý prvek na hřišti. Kam vyrazíte s dětmi vy?

Nejlepší hřiště v Praze

Ve stověžaté metropoli byl výběr pouhých několika hřišť nelehkým úkolem. Ta vítězná by pro vás ale nemělo být problematické navštívit z centra Prahy hromadnou dopravou, v některých případech třeba ani pěšky z vlakového nádraží. Díky návštěvě některých míst si můžete navíc prohlédnout zajímavá zákoutí nebo si užít unikátní výhledy na Prahu. 

Dětské hřiště U Draka

Adresa: Riegrovy sady 28, Praha 2, Vinohrady

Google hodnocení: 4,8

Dostupnost MHD: 7 minut pěšky ze zastávky Vinohradská tržnice

Významným rozpoznávacím prvkem oblíbeného hřiště na kraji Riegrových sadů je velká prolézací soustava s domkem, několika skluzavkami, hrazdami či šplhací tyčí, kterým vévodí červená hlava draka. Atrakcí je tu celá řada, včetně několika pískovišť, vše na bezpečném pogumovaném povrchu. Hřiště je oplocené, otevřeno denně od 8:30 do 21 hodin. Výhodou je také možnost využití WC a přebalovacího pultu. Návštěva hřiště U Draka se dá snadno spojit s prozkoumáním nedaleké Rajské zahrady, v níž najdete několik výškově oddělených teras s výhledem na město, příjemné útočiště s umělou říčkou a jezírkem, stejně tak jako volně přístupnou venkovní posilovnu, víceúčelové hřiště či kavárnu.

Dětské hřiště Parukářka

Adresa: Českobratrská 2778/1, Praha 3, Žižkov

Google hodnocení: 4,7

Dostupnost MHD: 8 minut pěšky ze zastávky Olšanské náměstí

Oblíbený žižkovský vrch Parukářka nabízí hned tři dětská hřiště, my chceme zmínit především to oplocené v západní části parku, které by mohlo zabavit co nejširší věkovou skupinu dětí. Je charakteristické dvěma velkými skluzavkami a dřevěnými vagóny s mašinkou k volnému prozkoumání. Samozřejmostí je kolotoč, pískoviště, pružinové houpačky nebo lanová pyramida pro starší návštěvníky. Pokud máte starší děti hledající adrenalin, určitě je zaujme dvanáct metrů dlouhý tobogán vinoucí se po svahu Vrchu svatého kříže označený jako nejdelší skluzavka v Praze a vhodný pro děti od osmi let. Dost možná oceníte také krásný výhled na panorama města s nepřehlédnutelnou Žižkovskou televizní věží.

Folimanka Playground

Adresa: Park Folimanka, Praha 2, Vinohrady

Google hodnocení: 4,6

Dostupnost MHD: 6 minut pěšky ze zastávky Ostrčilovo náměstí

Známý komplex sportovišť a hřišť v parku pod Nuselským mostem na pomezí Vinohrad, Nuslí a Nového města je minimálně podle názvu povědomý řadě mimopražských návštěvníků. Dětské hřiště tu najdete na břehu potoka Botiče, oblíbené jsou vodní prvky v okolí jako kašna s vodotrysky nebo sestava tří jezírek se sochami a mini vodopády. V oplocené části je k dispozici řada prolézacích prvků, lanovka, několik skluzavek, houpačky s pružinami a další. V blízkosti můžete využít toalet v domku správce, nebo se občerstvit v nedaleké osvěžovně či kiosku. Park osloví i starší sourozence nebo rodiče, jelikož je tu street workoutové hřiště, skatepark a také hřiště s umělým povrchem na míčové hry.

Gutovka

Adresa: Gutova 39, Praha 10, Strašnice

Google hodnocení: 4,5

Dostupnost MHD: 4 minuty pěšky ze zastávky Strašnická

Relaxačně-sportovní areál Gutovka nabízí nepřeberné množství aktivit a herních prvků pro malé děti, teenagery i dospělé, může se tak stát útočištěm pro rodinu klidně na celé odpoledne. Velkým lákadlem pro děti je vodní svět s ikonickými skluzavkami a tobogány. Děti si zde mohou v praxi zkoušet různá zařízení pro hry s vodou, stavění hrází, vytahování stavidel, pump a vahadel. V roce 2023 se vodní svět po zimě otevírá právě 1. června na Den dětí. V blízkosti můžete navštívit lanové centrum, kde jsou mimo jiné trasy pro nejmladší návštěvníky. Klasické oplocené dětské hřiště je strategicky umístěno u restaurace a nabízí pískoviště s celou řadou prolézaček, skluzavek nebo jezdící pomou. Dospělí mohou využít kluziště, které mimo klasickou zimní sezónu s ledovou plochou funguje jako in-line plocha. Většina atrakcí na Gutovce je k dispozici zcela zdarma, některé z nich za poplatek.

Dětské hřiště U Vodárny

Adresa: Slezská 1486, Praha 2, Vinohrady

Google hodnocení: 4,5

Dostupnost MHD: 3 minuty pěšky ze zastávky Jiřího z Poděbrad

Na tomto moderním hřišti vás hned upoutá nepřehlédnutelná vyhlídková věž, kterou mohou děti pořádně prozkoumat. Nechybí ani barevná nafukovací trampolína, houpačky, skluzavky a vodní fontána. Příjemným bonusem je tartanový povrch hřiště, popřípadě možnost využití toalet s přebalovacím pultem. Hřiště je otevřeno denně od 8 do 19 hodin. V bezprostředním okolí se to jen hemží vyhlášenými kavárnami, pokud přijdete v rozmezí mezi středou a sobotou, můžete navštívit také nedaleké farmářské trhy na Jiřáku.

Nejlepší hřiště v Brně

V Brně naleznete množství menších či větších dětských hřišť v nejbližším okolí centra, nás ale zaujalo především několik míst, která jsou dále od středu. Není problém se k nim dopravit městskou hromadnou dopravou a možná se i pro některé místní stanou zajímavými tipy, jak si ozvláštnit život s dětmi ve městě. 

Zámecké hřiště v Zámeckém parku

Adresa: Hudcova 309, 621 00 Brno-Medlánky

Google hodnocení: 4,9

Dostupnost MHD: 1 minutu pěšky ze zastávky Medlánky

Poměrně novým přírůstkem na poli brněnských dětských hřišť je Zámecké hřiště v Medlánkách, které vyrostlo v roce 2020 na popud občanů jako projekt participativního rozpočtu města Brna. Prostor bývalého hřiště v zámeckém parku byl kompletně revitalizován a herní prvky jsou tematicky sjednoceny s okolím s ohledem na historický i přírodní charakter parku. Devízou plotem obehnaného hřiště je umístění ve stínu vzrostlých stromů, což zpříjemňuje pobyt v létě. Dominantou se stal velký dřevěný prolézací zámek, oblíbené jsou trampolíny a nechybí ani klasické prvky jako kolotoče, houpačky pro malé i větší děti, nebo dokonce relaxační lehátka pro rodiče. V blízkosti hřiště se nachází zámecká restaurace se zahrádkou, v okolí také kavárna nebo pivovarská restaurace.

Sportovní areál Hroch

Adresa: Veslařská 220/28, 637 00 Brno-Jundrov

Google hodnocení: 4,5

Dostupnost MHD: 7 minut pěšky ze zastávky Vozovna Komín

Na pomezí Komína, Žabovřesk a Jundrova se v blízkosti cyklostezky podél Svratky rozprostírá sportovní areál Hroch. Kromě několika hřišť vhodných pro řadu míčových her zde najdete také hřiště pro malé i větší děti. Dominantou jsou barevné nafukovací bubliny - trampolíny, s rozdělením pro menší děti do 5 let věku a ty starší. Kromě trampolín je tu k objevování vysoká pyramida na lezení, lanovka, řada houpaček, prolézaček i dvě pískoviště. Areálu vévodí parník, ve kterém sídlí stánek s občerstvením a příjemným posezením. Prostor hřiště je ve všední dny otevřen od 14 do 20 hodin a o víkendech od 10 do 20 hodin.

Dětské hřiště 3D Sevastopolská

Adresa: Sevastopolská, 625 00 Brno-Starý Lískovec

Google hodnocení: 4,8

Dostupnost MHD: 5 minut pěšky ze zastávky Dunajská

Barevné hřiště, které svým vzhledem upoutá už z fotek, najdete v nenápadném vnitrobloku u mateřské školy Bosonožská v městské části Starý Lískovec. Lákavý pestrobarevný povrch je pogumovaný, ideální pro bezpečné zkoumání ostrůvků plných trampolín, skluzavek nebo tunelů. Celé hřiště je obehnáno dopravními trasami pro malé cyklisty a jezdce na koloběžkách či odrážedlech s přechody pro pěší. Odpočinek si můžete dopřát na lavičkách se stolečky a pokud vám bude scházet klasické hřiště s pískovištěm, najdete ho v pirátském stylu vedle základní školy opodál.

Dětské hřiště Pellicova

Adresa: Park Hradu Špilberk, Pellicova, 602 00 Brno

Google hodnocení: 4,6

Dostupnost MHD: 7 minut pěšky ze zastávky Šilingrovo náměstí

Hřiště si vysloužilo přívlastek “nejdelší v Brně”, protože se rozprostírá v délce na úpatí kopce pod Hradem Špilberk. Nepatří k nejmodernějším, ale je výjimečné svou polohou, odkud můžete obdivovat domy v Pellicově ulici nebo se parkem vydat na výšlap ke Špilberku. Kromě street workoutové zóny tu najdete lanovku a barevné betonové sochy zvířat, které slouží jako prolézačky. Zadní část hřiště je oplocena a vhodná pro nejmenší návštěvníky. Rodiče může potěšit hospůdka U Alberta s pivy ze stejnojmenného kočovného pivovaru. Za nepříznivého počasí je možné na kopci u Špilberku navštívit Středisko ekologické výchovy Hlídka, které nabízí spoustu aktivit pro děti včetně malé herničky a chovu zvířat.

Nejlepší hřiště v Ostravě 

Podle všeho momentálně v ostravské městské části Radvanice vzniká největší hřiště v zemi, které by mělo být hotové letos. My jsme prozatím vybírali ze stávajících lokalit. Zaujalo nás od každého něco - propojení vnitřního a venkovního hřiště, unikátní stavba v prostorách ZOO nebo moderní hřiště před ostravským výstavištěm.

Dětský ráj Ostrava

Adresa: Sadová 1365/2, 702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Google hodnocení: 4,6

Dostupnost MHD: 6 minut pěšky ze zastávky Nová radnice

V ostravském Dětském ráji se snoubí veřejné venkovní dětské hřiště s vnitřní hernou, kde je k dispozici i kavárna. Vstup do herny je zpoplatněn, konají se tu i různé volnočasové kroužky pro děti a prostor je možné využít pro pořádání dětských oslav. Dětský ráj naleznete nedaleko tenisových kurtů a aquaparku v Komenského sadech, které se řadí mezi nejrozsáhlejší městské parky v republice. Na venkovním hřišti nechybí moderní soustava prolézaček, dvě pískoviště, lanovka nebo altánek a je možné využít toalety s pitnou vodou.

Hřiště s nadzemním dětským hradem

Adresa: Michálkovická 197, 710 00 Slezská Ostrava (ZOO Ostrava)

Google hodnocení: 4,8

Dostupnost MHD: 7 minut pěšky ze zastávky ZOO

Impozantní třípatrová lanová stezka v podobě nadzemního dřevěného hradu s klouzačkami a tobogány zní jako dostatečné lákadlo. Pro mladší děti je určena menší přízemní stezka, domečky nebo pružinová houpadla. Komplex najdete v areálu ostravské ZOO u občerstvení a kavárny. Návštěva hřiště podléhá otevírací době zoologické zahrady, na druhou stranu je tu hřišť hned několik i s klasickými houpačkami a pískovišti nebo originálními plastikami zvířat pro děti.

Dětské hřiště Černá louka

Adresa: Černá louka 78, 702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Google hodnocení: 4,6

Dostupnost MHD: 7 minut pěšky ze zastávky Karolina

Středně velké moderní hřiště najdete na výstavišti Černá louka, nedaleko od historického jádra Ostravy. Je oplocené a v zimě se uzavírá v 18, v létě ve 20 hodin. Děti se zabaví na věžové soustavě se skluzavkou, pružinových houpačkách nebo pískovišti. Pobyt na hřišti zpříjemňuje stínění i povrch v podobě kombinace tartanu a mulčovací kůry s dlažbou. Opodál najdete několik venkovních posilovacích strojů pro dospělé. V letní sezóně přijde určitě vhod občerstvení ve stylových kontejnerech, kde jsou k dispozici i toalety s pitnou vodou.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články