PORADNA: Devítiletý syn chce začít používat sociální sítě. Koučka radí, jak ho na to připravit a co rozhodně nepodcenit

PORADNA: Devítiletý syn chce začít používat sociální sítě. Koučka radí, jak ho na to připravit a co rozhodně nepodcenit
Zdroj: Freepik

Sociální sítě jsou užitečná věc. Na druhé straně skrývají také plno nástrah, kterým leckdy neumíme čelit ani my, dospělí, natožpak naše děti. Jak potomky připravit na užívání sociálních sítí tak, aby se neocitli v nepříjemné situaci či dokonce ohrožení? Na to odpovídá zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 19. 07. 2022 11:30

Tento problém aktuálně řeší i paní Lada. "Synovi je devět let a čím dál častěji mluví o Facebooku, TikToku a Instagramu, takže je mi jasné, že dlouho sociálním sítím odolávat nebude," tuší Lada. "Jak dítě na používání sociálních sítí připravit? Před čím ho varovat a v jakém věku mu na ně umožnit přístup?" ptá se.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Každá doba má svoje pro a proti. Sociální sítě mohou být v určitém směru skvělým pomocníkem. Lze na nich najít spoustu užitečných informací, na které se děti bojí zeptat rodičů nebo kamarádů. Samozřejmě také skrývají jistá úskalí, z nichž asi nejzásadněji vnímám to, aby dítě vždy vědělo, s kým si píše, komu umožní koukat na svůj profil a také to, co na profil dává.

A tím se dostáváme k odpovědi na váš dotaz – promluvte si se synem o tom, že sociální sítě jsou fajn, ale také o tom, jaká jsou pravidla bezpečnosti jejich užívání. Možná by nebylo špatné s ním kouknout alespoň na část filmu V síti a probrat to s ním. Nejen holčičky bývají terčem podvodníků a nebezpečných osob. Proto musí mít používání sítí jasná pravidla. Sama si je sepište, doporučuji třeba pravidlo, že se jednou týdně podíváte a společně zkontrolujete, kdo se s ním chce přátelit a co tam dítě dává za příspěvky.

V devíti letech dítěte je na místě, abyste provedla registraci na svůj email a heslo, které budete znát i vy, abyste měla přístup na synův profil a mohla ho kontrolovat. Je ovšem dobré synovi na rovinu říct, že ho budete sledovat a proč. Proberte s ním, jak se chovat, když jej bude kontaktovat někdo, koho nezná.

Mluvte s ním otevřeně. Naučit se to stejně bude muset. Určitě také myslete na to, že sociálním sítím je možné věnovat jen omezený čas, tedy si předem určete, že například denně má syn na tyto sítě 30 minut. To by mělo být vzhledem k věku dostačující. A samozřejmě po splnění všech povinností, které syn má – hotové domácí úkoly či další práce. Na rovinu vše proberte, nastavte pravidla a kontrolujte jejich dodržování.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články