PORADNA: Jak vyřešit smutek dcery po rozvodu. Co radí zkušená psychoterapeutka?

PORADNA: Jak vyřešit smutek dcery po rozvodu. Co radí zkušená psychoterapeutka?
Zdroj: Freepik.com

Rozchody partnerů jsou složité, a když je situací zasaženo dítě, je potřeba vše lépe promyslet. Děti se snadno nechají ovlivnit naším jednáním. Čtenářka Lenka, která nám napsala do poradny, řeší stav, kdy je její dcera velmi smutná právě kvůli rozchodu rodičů.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 09. 02. 2021 12:00

Pro děti často představuje rozchod rodičů traumatickou událost. Bývá spojen s emočními a jinými psychickými následky. Proto je potřeba jim toto období co nejvíce usnadnit.

Dotaz z poradny: Dcera špatně nese rozvod

S manželem jsme se rozvedli, protože si pořídil novou rodinu. Naše pětiletá dcera to špatně nese. Je často velmi smutná, občas i brečí. Nemohu se na tuhle situaci dívat. Jak jí to usnadnit?

Odpovídá psychoterapeutka Sylvie Samsonová: Krásný den i Vám přeji, k nějaké validní odpovědi se přiznám, že informací moc nemám, netuším jaký je postoj otce dcery, jak často se vídají, jak dlouho to je, co odešel... Takže zkusím poradit, co bych doporučila udělat (možná, že něco jste už dělala). Základní postoj dcery ke svému tatínkovi můžete ovlivnit Vy. Trošku z Vašich řádků cítím, že ještě ani Vy s jeho odchodem nejste úplně „v pohodě“. Nejen kvůli dceři, ale i kvůli Vám bych začala právě u Vás – zkuste mrknout na některý z mých předchozích článků, kde probíráme, jak v sobě bývalý vztah uzavřít a jít dál. Ve zkratce: Pokud se zachoval, jak popisujete, tak proč o takového muže stát? Nikdy u něj není záruka, že to samé neudělá znova. Zřejmě jste spolu neměli být „forever“ a nepochybně na Vás čeká někdo další, někdo, s kým si budete rozumět.

Dotaz z poradny: Dcera nechce chodit do nové rodiny svého táty

Paní Lenka má ještě další dotaz. Dcera špatně nese, když musí ke svému tátovi a jeho nové rodině. Vlastně tam odmítá chodit. Jak jí pomoci, aby to lépe zvládala?

Odpovídá psychoterapeutka Sylvie Samsonová: Najděte si pozitivum v tom, když dcera jde k tatínkovi, že Vy se můžete vidět s kamarádkami, anebo třeba budete mít časem prostor pro randění s novým „panem Božským“. Když budete v pohodě Vy, bude v pohodě i Vaše dcera. Děti mnohdy neříkají, jak moc z nás cítí a přebírají naše pocity, ale jsou velmi empatické a na maminky velmi silně naladěné. První krok je tedy zapracovat na Vás, abyste byla šťastná a to štěstí přenesla i na svoji dceru. Další věc je mluvit s dcerou, proč nechce k tatínkovi jít, že to je prima, že má další sourozence, že tam dělá zase jiné věci, mezitím Vy stihnete všechny povinnosti, takže na sebe máte více času s malou. Každé dítě potřebuje oba rodiče, dcera začne za cca 5 let hledat vzor muže právě ve svém tatínkovi, takže bude fajn, když budou mít dobrý vztah. Rozhodně doporučuji mluvit s otcem dcery, vím, že to není vždy jednoduché, ale snažte se najít komunikační kanál mezi sebou, oba máte dceru jistě rádi a nechcete jí ublížit. A nepochybuji, že i tatínek Vaší dcery bude rád, když k němu dcera začne chodit raději a více si to užijí, než když ji musí přemlouvat a řešit, že se jí nechce. S dcerou hodně mluvte, když malé něco vadí, tak to proberte s tatínkem a uvidíte, že i když to teď v tento moment Vám možná přijde nemožné, za rok či dva budou všechny negativní emoce pryč a Vy budete šťastně zadaná a třeba dceři také nějakého dalšího sourozence ještě pořídíte, vztahy se uklidní a s bývalým mužem naleznete cestu komunikace ohledně dcery, což je důležité, budete ji do jejích pubertálních let určitě potřebovat.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články