Světový týden kojení: Výživa mateřským mlékem má desítky výhod pro matku a dítě, ale i pro celou společnost

Jak správně kojit: Polohy a rady, kam se obrátit, když vám kojit nejde
Zdroj: Freepik
Ke kojení bývá nejčastěji využíváno šest poloh. Poloha vleže je maminkami preferovaná při nočním kojení.Poloha vsedě je asi nejčastější a nejklasičtější.Poloha fotbalová neboli boční je vhodná pro ženy s velkými prsy, plochými bradavkami či po císařském řezu.+ 5 fotek+ 6 fotek

Kojení je považováno za nejpřirozenější výživu narozeného dítěte a navíc je velmi prospěšné. Nejen pro zdraví, ale pozitivní dopad má i na společnost. Nic nás nestojí, nezatěžuje životní prostředí, nedochází k jeho plýtvání a dokonce se jedná doslova o obnovitelný zdroj. Jaké jsou jeho další významné výhody?

Markéta Behinová
Markéta Behinová 01. 08. 2023 06:30

Světová aliance pro kojení (WABA) pořádá každoročně od 1. do 7. srpna World Breastfeeding Week, aby informovala, ukotvila, zapojila a podnítila akci v oblasti kojení. Česká republika slaví tento týden kojení už do roku 1996. Od roku 2020 v prvním říjnovém týdnu 1.-7. 10., jelikož tento termín odpovídá 40. týdnům těhotenství. Říjen 2023 je pak vyhlášen Národním měsícem kojení.

Podle nedávného průzkumu nadačního fondu 1000 dní do života, který proběhl mezi pediatry v Česku, je po propuštění z porodnice kojeno v průměru 90 % novorozenců a ve věku 6 měsíců je podle pediatrů stále kojeno 61 % dětí. V porovnání s ostatními zeměmi Visegrádské čtyřky jsou české maminky premiantkami v kojení. Podle dostupných údajů je na Slovensku v šesti měsících kojena zhruba polovina kojenců, v Maďarsku je to jen každé čtvrté dítě. V Polsku je v půl roce vedle podávání příkrmů kojených ještě 54% dětí, plně kojených je jen 6%.

S kojením je ideální začít bezprostředně po porodu, tedy ještě na porodním sále, když mamince přiloží novorozence k prsu. Nástup laktace se urychlí také tím, že budou společně na pokoji, což dnes platí za absolutní normu: „Rooming-in podporuje rychlejší navození citového vztahu matky a dítěte, umožňuje snadnější a dřívější kojení a tím snižuje výskyt problémů spojených s laktací. Dále je při něm zajištěn dřívější a častější kontakt otce i dalších členů rodiny s novorozencem,“ uvádí MUDr. Lukáš Pondělíček, primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Teplice.

I když se mateřské mléko obvykle začíná tvořit druhý až třetí den po porodu, pro miminko je důležité i mlezivo, které je „předchůdcem“ mléka. Zajistí mu nejen tekutiny, ale také živiny a hlavně obranné látky. Pojďme si vyjmenovat hlavní výhody kojení:

Výhody kojení pro maminku

Kojení napomáhá rychlejšímu návratu dělohy do původního stavu a snižuje intenzitu poporodního krvácení. Kojící matky trpí méně poporodní úzkostí a depresí a snáze se zbavují nadbytečných kil. Kojení snižuje riziko rakovinou prsu, vaječníků, cukrovky 2. typu, některých

Pokud matka kojí často a plně, kojení může fungovat jako přirozená antikoncepce (rozhodně se ale na něj nelze spolehnout jako na jedinou antikoncepční metodu). Kojení je praktické a levnější. Mateřské mléko je vždy po ruce, v dostatečném množství a v ideální teplotě. Odpadá příprava mléka, nákup lahviček, jejich mytí a sterilizace.

Výhody kojení pro dítě

Přínos kojení pro dítě je velmi široký a dlouhodobý. V rozvojových zemích může být kojení doslova otázkou života a smrti. Mateřské mléko poskytuje kojenému dítěti všechny potřebné , jejich poměr přesně odpovídá jeho věku. Kromě potřebných živin obsahuje také . Kojené děti jsou v prvním roce života méně často nemocné a hospitalizované a také se u nich méně vyskytuje tzv. náhlého úmrtí (SIDS). Výsledky studií ukazují na ochranné účinky kojení proti závažným onemocněním (např. Crohnově nemoci), , alergiím, ale i nadváze a obezitě v dětském věku. Kojení posiluje láskyplný vztah mezi dítětem a matkou.

Výhody kojení pro společnost

Rodina ušetří za kojeneckou mléčnou výživu, kojeneckou vodu a další nutné vybavení, např. lahvičky, dudlíky či sterilizátory. Další úspory jsou skryté v energii a vodě, kterou by rodina spotřebovala k přípravě mléka a pomůcek. Kojené děti bývají méně nemocné, rodiče s nimi nemusejí zůstávat doma a nepřicházejí tedy o výdělek. Menší kojených dětí i kojících matek přináší značné úspory . Kojení nijak neznečišťuje životní prostředí. Nevyžaduje žádné obaly a s nimi spojené náklady na energii, suroviny, vodu, transport, skladování atp.

Laktační liga pomáhá už 25 let

Kojení je nejlepší a nejpřirozenější výživou narozených dětí. Také je to ale umění, kterému se musí každá maminka naučit. Mezi nejčastější problémy spojené s kojením patří: nalité nebo tvrdnoucí prsy, špatná technika kojení, málo mléka, bolestivé bradavky, nebo miminko bojkotující prsy. Nic z toho ale není neřešitelné. Maminky se mohou obrátit o pomoc na Laktační ligu. Tato nezisková organizace letos slaví už 25. výročí.

Na webu kojeni.cz je k dispozici seznam laktačních poradců (rozdělený podle krajů a měst), online poradna i půjčovna kojeneckých pomůcek. Digitální kojeneckou váhu či elektrickou odsávačku nabízí k zapůjčení za 70 Kč na den. Národní linka kojení funguje na čísle 261 082 424. Dotazy a konzultace jsou možné ve všední dny od 8 do 13 hodin.

Zdroj: Národní komise pro kojení, Státní zdravotní ústav, Nzip.cz, Kojení.cz, Kniha o mateřství, průzkum společnosti Nielsen IQ

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články